ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Ντοκουμέντο : Βρέθηκαν οι ασκήσεις των Γυμναστικών επιδείξεων στο Στάδιο, το 1966 !

Όταν ψάχνεις , όλο και κάτι χρήσιμο βρίσκεις.
Ψάχνοντας ανάμεσα στις σελίδες 40 σχεδόν σχολικών τετραδίων μου – που φυλάω προσεκτικά από εκείνα τα χρόνια – σε μια προσπάθεια να εντοπίσω κάτι ενδιαφέρον κυρίως σκίτσα μου (με οποία ¨μουτζούρωνα¨ ασταμάτητα όλα τα τετράδιά μου)  για δημοσίευση στο blog μας – έπεσα πάνω σε σκίτσα και σημειώσεις μου , σχετικά με τις Γυμναστικές μας επιδείξεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1966.
Πραγματικά ξαφνιάστηκα ευχάριστα, όταν από τα σκίτσα μου  και από την περιγραφή που τα συνόδευε, ανακάλυψα ότι ήταν ακριβώς οι ασκήσεις που παρουσιάσαμε – συμμαθητές από τη Τάξη μας και τη Τάξη 1968- στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Κυριακή 5 Ιουνίου 1966! (βλέπετε και προηγούμενες σχετικές μας αναρτήσεις)
Ο ενθουσιασμός μου ήταν τέτοιος που χωρίς δεύτερη σκέψη άρχισα να τις εκτελώ ! Τις θυμήθηκα όλες ! Την μόνη που δεν τόλμησα να δοκιμάσω ήταν η τελευταία : το κεράκι. Γιατί χρειαζόμουνα το ταίρι μου , προκειμένου να κάνω την κατακόρυφο, στηρίζοντας τα χέρια μου στα γόνατά του και τους ώμους μου στα δικά του χέρια !
Για να προσπαθήσουν και οι άλλοι που απαρτίζαμε την ομάδα επιδείξεων του Γυμνασίου μας !
Θυμάμαι ότι οι εκμάθηση των ασκήσεων γινόταν, από τον γυμναστή μας , υπαίθρια στη ταράτσα του Γυμνασίου ( πάνω από τα γραφεία των καθηγητών) και μάλιστα πρωϊ – πρωϊ, στις 6 μιση δηλ 2 ώρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα !
Πολύ ενδιαφέρον έχει η περιγραφή των ασκήσεων , την οποία επειδή αξίζει τον κόπο να διαβαστεί, μεταφέρω στη συνέχεια αυτολεξεί . Έτσι θα φρεσκάρουμε και την ονομασία των παραγγελμάτων που μας έδιναν , τότε οι γυμναστές μας :

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ :
Δια του αριστερού ποδός , δύο βήματα εμπρός με ταυτόχρονη περιφοράν των χειρών εκ των έμπροσθεν κάτω και οπίσω 1-2.
Οι πόδες ενώνονται εις τον τρίτον χρόνον και ταυτοχρόνως γίνεται δίπλωσις του κορμιού με τεταμένα σκέλη και με αιώρισιν των χειρών εμπρός οπίσω, αναδίπλωσις αι χείραι εις την ανάτασιν 3-4 , βήματα οπίσω δια του αριστερού με περιφοράν των χειρών αντιθέτως 1-2, προσοχή , ανάτασις , δύο τάσεις των χειρών οπίσω 3-4.
Περιφορά των χειρών εκ των έμπροσθεν 1, συσπείρωσις , στήριξις των παλαμών επί του εδάφους 2, εκλάκτισις 3 , γωνίωσις 4, δύο ταλαντεύσεις της λεκάνης προς τα κάτω 1-2, διαπέρασις εκ των πλαγίων αριστερά, εδραία θέσις (χώμα).
Άρσις λεκάνης- διπλώσεις – στήριξις επί του αυχένος.
Άρσης λεκάνης 1 , εις θέσιν 2, απαγωγή των σκελών δύο διπλώσεις 3-4 , στήριξις επί του αυχένος, τάσεις σκελών κατακoρύφως προς το έδαφος (κεράκι) (χώμα). Εδραία θέσις με κάμψιν του αριστερού σκέλους και τάσιν του δεξιού.

 Γιώργος Πισιμίσης

11 σχόλια:

 1. Πάντως , για τα παραγγέλματα , οι σημερινοί μαθητές χρειάζονται .. μετάφραση !!!
  Ιωάννης Πισιμίσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπραβο...εισαι καταπληκτικος που εχεις ακομη τα τετραδια σου...
  Sia Filh

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαιρετικό ντοκουμέντο !!!

  Αν και νεότερη, θυμάμαι τετράδιο για σημειώσεις - ασκήσεις μαθηματικών, φυσικής, χημείας, γραμματικής κλπ. Αλλά σημειώσεις γυμναστικής πρώτη φορά βλέπω !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ακούγεται σαν ανέκδοτο. Κι όμως υπήρξε Τάξη στο Γυμνάσιό μας , που έδοσε γραπτό διαγώνισμα στην ...Γυμναστική ! Για την ιστορία να αναφέρω το όνομα του Γυμναστή : Γιώργος Μπίας, προπονητής κολύμβησης , τη δεκαετία του ¨70, πολλών πρωταθλητριών (όπως της Ελένης Αυλωνίτου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επιβεβαιώνω το γραπτό διαγώνισμα. Πάνω από τη βάση έγραψε μόνο το 30%!!!

   Διαγραφή
 5. Γιιώργο, ενθουσιαστήκαμε με τα σκιτσάκια σου!! Μας θυμίζουν τις μονοκονδυλιές του Πικάσσο. Από τότε είχες ταλέντο στο σχέδιο!
  Zωή και Αντώνης Τυμπανίδης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. μήπως στην επόμενη συνάντηση δούμε τις ασκήσεις από την ομάδα των επιδείξεων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εάν εξασφαλίσετε και το θηλέων είμαι μέσα
  Σοφιστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γυμναστής και υπεύθυνος των γυμναστικών επιδείξεων ήταν ο καθηγητής μας Γουρτζής.
  Το όνομα του καθηγητή μας υπενθύμισε ο συμμαθητής μας (...και τέρας μνήμης) Βασίλης Λιάγκος !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πάντως ρε Γιώργο από αρχείο είσαι άπαιχτος. Μπράβο!!!
  Υ.Γ. Για το ζωγραφικό ταλέντο μίλησαν οι υπόλοιποι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή