ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Αναμνήσεις από την εκδρομή στη Ρόδο (1969) !

Από τον συμμαθητή μας Γιώργο Χάλαρη , πήραμε το πάρα κάτω email :

" Γιώργο γεια σου,
Βλέπεις δεν ψάχνεις μόνο εσύ στα παλιά τετράδια, αλλά και εγώ ήμουν τυχερός όπου βρήκα μια κούτα με παλιές φωτογραφίες με μερικές από αυτές να είναι πραγματικά διαμάντια για μένα και για το blog ελπίζω. Στην πραγματικότητα τις βρήκε η μητέρα μου , σήμερα 95 ετών , και μου τις έδωσε.
Πιστεύω ότι θα τους αναγνωρίσεις όλους. Είναι από την εκδρομή στη. Ρόδο αν θυμάμαι καλά τον Μάιο  η Απρίλιο του 1969.... Έχω ακριβώς την ημερομηνία εάν δεν την θυμάσαι και εσύ. Μαζί με τα άλλα οπότε μπορείς ανέβασε την. Ίσως βρω και άλλες....
Δεν μπόρεσα να έλθω την τελευταία φορά στην ταβέρνα που βρεθήκατε αλλά τι να γίνει, χαίρομαι πολύ που γίνονται οι συναντήσεις έστω και αν λείπω μερικές φορές.

Γιώργος. Χάλαρης 
18 Ιουλίου 2014" 

Φωτό 1
Πάνω στο πλοίο ΅ΕΣΠΕΡΟΣ΅ προς Ρόδο.
Από αριστερά : Λιάγκος, Καλογείτονας , Προβής και Χάλαρης.
( Με γυρισμένη τη πλάτη , ο Γεωργάτσος  με τη παρέα του...)

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Από τις διακοπές του Δημήτρη Αναργύρου.

Ο συμμαθητής μας Δημήτρης Αναργύρου, έστειλε στο blog μας τις πάρα κάτω φωτογραφίες , από τις φετινές του διακοπές , με το ακόλουθο επεξηγηματικό κείμενο :

“Πρώτη φωτό ταβέρνα Κατάι στο Σολωμό Κορινθίας, ακολουθούν 3 φωτό στο λιμάνι της Κορίνθου με Πήγασο και το ηλιακό Καταμαράν, τέλος Βραχάτι Κορινθίας με Βαρθακούρη, Μπιθικώτση, Διονυσίου.
Θα υπάρξει και συνέχεια, αναμείνατε.
Καλό υπόλοιπο.



Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Γιορτάζει ο Παντελής !

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 
στον εορτάζοντα συμμαθητή μας :

ΠΑΝΤΕΛΗ ΦΑΦΑΛΙΟ

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού !

Περιμένοντας και τις δικές σας φωτογραφίες για ανάρτηση , από τα μέρη που βρεθήκατε φέτος το Καλοκαίρι, μια πρώτη γεύση από Ανατολική Μάνη και συγκεκριμένα τον Κότρωνα.
Εάν είναι ακριβείς οι πληροφορίες μας, στην ευρύτερη περιοχή εντοπίσθηκαν οι συμμαθητές μας : Κώστας Μαντζάκος στη Πλάτσα, Σπύρος Γεωργάτσος στην Παντάνασσα, Γιάννης Μερέβης στο Μαυροβούνιο και Γιώργος Πισιμίσης στον Κότρωνα.

Φωτό 1
Η παραλία του Κότρωνα.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ. 86 χρόνια πριν, σαν χθες : 21/7


Ο Κώστας Καρυωτάκης (30 Οκτωβρίου 1896 – 21 Ιουλίου 1928) ήταν ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου 1896 και αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928. Θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Η ποίησή του διδάσκεται σε αρκετά Πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Για το έργο του έχουν γραφεί εκατοντάδες εργασίες και βιβλία, πραγματοποιήθηκαν δε δεκάδες ειδικά συνέδρια. (BIKIΠΑΙΔΕΙΑ).


Η προτομή του Αρκάδα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, στη Πρέβεζα. Η κεραμοσκεπής κατοικία- που διακρίνεται στο βάθος και στα δεξιά της προτομής- ήταν το σπίτι που έμεινε στη Πρέβεζα. Μάλιστα μόνο για 39 ημέρες. Δεν την άντεξε πάρα πάνω...



                         

                               Πρέβεζα (Κ. Γ. Καρυωτάκη) - Β. Παπακωνσταντίνου

                               Μουσική: Γιάννης Γλέζος
                             - Σκηνές από την τηλεοπτική σειρά "Καρυωτάκης" (2009) του Τάσου Ψαρρά.




 Γιώργος Σαραντάρης (Κωνσταντινούπολη20 Απριλίου 1908 - Αθήνα25 Φεβρουαρίου 1941)  ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος της Γενιάς του '30
.
Γόνος οικογένειας Ελλήνων εμπόρων με καταγωγή από το Λεωνίδιο Αρκαδίας που διέμεναν στην Ιταλία, είχε την ευκαιρία να ανατραφεί σε ένα αστικό και σχετικά προοδευτικό, σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, περιβάλλον. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, όπου έζησε από το 1910 έως το 1931. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ωστόσο, τον κέρδισε η ποίηση. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γιώργος Σαραντάρης εμφορούμενος από συναισθήματα φιλοπατρίας συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου, όπου αρρώστησε από τύφο. Πέθανε ύστερα από την επιστροφή του στην Αθήνα το 1941.(ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Πρωϊνή γυμναστική !

"τα δαχτυλα να δειχνουν στο απειρο, κλεινατε τον αυχενα (σκυψτε το κεφαλι), εως οτου να πετυχετε την τελεια υποκλιση..." 


Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης Πρώτη εκτέλεση: Λουκιανός Κηλαηδόνης                    Δίσκος : Μικροαστικά 1973

                             


Y.Γ. Αφιερωμένο εξαιρετικά στους Σπύρο και Σοφιστή.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Ευχές στους εορτάζοντες Λεωνίδα και Ηλία !

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 
στους συμμαθητές μας :


ΗΛΙΑ ΤΣΑΚΑΛΗ , ΗΛΙΑ  ΖΑΡΑΝΗ 
& ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΙΑΝΝΗΜΑΡΑ

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Ντοκουμέντο : Βρέθηκαν οι ασκήσεις των Γυμναστικών επιδείξεων στο Στάδιο, το 1966 !

Όταν ψάχνεις , όλο και κάτι χρήσιμο βρίσκεις.
Ψάχνοντας ανάμεσα στις σελίδες 40 σχεδόν σχολικών τετραδίων μου – που φυλάω προσεκτικά από εκείνα τα χρόνια – σε μια προσπάθεια να εντοπίσω κάτι ενδιαφέρον κυρίως σκίτσα μου (με οποία ¨μουτζούρωνα¨ ασταμάτητα όλα τα τετράδιά μου)  για δημοσίευση στο blog μας – έπεσα πάνω σε σκίτσα και σημειώσεις μου , σχετικά με τις Γυμναστικές μας επιδείξεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1966.
Πραγματικά ξαφνιάστηκα ευχάριστα, όταν από τα σκίτσα μου  και από την περιγραφή που τα συνόδευε, ανακάλυψα ότι ήταν ακριβώς οι ασκήσεις που παρουσιάσαμε – συμμαθητές από τη Τάξη μας και τη Τάξη 1968- στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Κυριακή 5 Ιουνίου 1966! (βλέπετε και προηγούμενες σχετικές μας αναρτήσεις)
Ο ενθουσιασμός μου ήταν τέτοιος που χωρίς δεύτερη σκέψη άρχισα να τις εκτελώ ! Τις θυμήθηκα όλες ! Την μόνη που δεν τόλμησα να δοκιμάσω ήταν η τελευταία : το κεράκι. Γιατί χρειαζόμουνα το ταίρι μου , προκειμένου να κάνω την κατακόρυφο, στηρίζοντας τα χέρια μου στα γόνατά του και τους ώμους μου στα δικά του χέρια !
Για να προσπαθήσουν και οι άλλοι που απαρτίζαμε την ομάδα επιδείξεων του Γυμνασίου μας !
Θυμάμαι ότι οι εκμάθηση των ασκήσεων γινόταν, από τον γυμναστή μας , υπαίθρια στη ταράτσα του Γυμνασίου ( πάνω από τα γραφεία των καθηγητών) και μάλιστα πρωϊ – πρωϊ, στις 6 μιση δηλ 2 ώρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα !
Πολύ ενδιαφέρον έχει η περιγραφή των ασκήσεων , την οποία επειδή αξίζει τον κόπο να διαβαστεί, μεταφέρω στη συνέχεια αυτολεξεί . Έτσι θα φρεσκάρουμε και την ονομασία των παραγγελμάτων που μας έδιναν , τότε οι γυμναστές μας :

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ :
Δια του αριστερού ποδός , δύο βήματα εμπρός με ταυτόχρονη περιφοράν των χειρών εκ των έμπροσθεν κάτω και οπίσω 1-2.
Οι πόδες ενώνονται εις τον τρίτον χρόνον και ταυτοχρόνως γίνεται δίπλωσις του κορμιού με τεταμένα σκέλη και με αιώρισιν των χειρών εμπρός οπίσω, αναδίπλωσις αι χείραι εις την ανάτασιν 3-4 , βήματα οπίσω δια του αριστερού με περιφοράν των χειρών αντιθέτως 1-2, προσοχή , ανάτασις , δύο τάσεις των χειρών οπίσω 3-4.
Περιφορά των χειρών εκ των έμπροσθεν 1, συσπείρωσις , στήριξις των παλαμών επί του εδάφους 2, εκλάκτισις 3 , γωνίωσις 4, δύο ταλαντεύσεις της λεκάνης προς τα κάτω 1-2, διαπέρασις εκ των πλαγίων αριστερά, εδραία θέσις (χώμα).
Άρσις λεκάνης- διπλώσεις – στήριξις επί του αυχένος.
Άρσης λεκάνης 1 , εις θέσιν 2, απαγωγή των σκελών δύο διπλώσεις 3-4 , στήριξις επί του αυχένος, τάσεις σκελών κατακoρύφως προς το έδαφος (κεράκι) (χώμα). Εδραία θέσις με κάμψιν του αριστερού σκέλους και τάσιν του δεξιού.

 Γιώργος Πισιμίσης





Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Δευτέρα 6 Ιουνίου 1966 ! Έγραψαν για εμάς…

Η καινούργια γενιά.
Από την εφημερίδα “ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ”, της 6ης Ιουνίου 1966 , τότε που : “ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΓΕΜΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ “.
Ψάχνοντας αυτές τις μέρες το σχολικό μου αρχείο- που διατηρούσα στο πατρικό μου σπίτι - βρήκα το πάρα κάτω ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις σχολικές επιδείξεις της χρονιάς εκείνης στο Παναθηναϊκό Στάδιο , που όπως πάντα συμμετείχε και το Γυμνάσιό μας.
Το είχα αποκόψει από το υπόλοιπο σώμα της εφημερίδας και το φύλαξα, διότι αφενός γινόταν αναφορά στη συμμετοχή του ΣΤ Γυμνασίου μας και αφετέρου σαν ενθύμιο της τιμητικής συμμετοχής μου, στην τότε ομάδα των επιδείξεων (…για νάχουμε κάτι να δείχνουμε μετά από 50 σχεδόν χρόνια !). Τη χρονιά εκείνη, η ομάδα των επιδείξεων του Γυμνασίου μας συγκροτήθηκε από συμμαθητές της Τάξης μας  και συμμαθητές μας από την Τάξη 1968.
Τώρα πια είμαι σίγουρος ότι η κλασσική μας φωτογραφία, από τις επιδείξεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου “ Η Χρυσή Βίβλος του  αθλητισμού” του Νικ. Νταρή , είναι του έτους 1966 και όχι του έτους 1968 (αρχική εκτίμιση). Τη χρονιά εκείνη η Τάξη μας είχε ολοκληρώσει τα μαθήματα της 3ης Γυμνασίου και όδευε ( κατόπιν εξετάσεων ) στη 1η Λυκείου , σχολικό έτος 1966-1967.
Στο ρεπορτάζ γίνεται η εξής χαρακτηριστική αναφορά στο Γυμνάσιό μας : “ Το 6ο, το 8ο,το 9ο και το 3ο είχαν τους περισσότερους οπαδούς – ή έκαναν την καλύτερη εντύπωσι”.
Για την ιστορία : Υπουργός Παιδείας ήταν ο Στ. Αλλαμανής , ενώ το γλαφυρό ρεπορτάζ ( που αξίζει τον κόπο να διαβάσετε για να θυμηθείτε το κλίμα της εποχής ) επιμελήθηκε ο (ανερχόμενος τότε …) Νίκος Μαστοράκης !

Γιώργος Πισιμίσης



Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

"Η Χρυσή Βίβλος του αθλητισμού" - 117 χρόνια ελληνικού στίβου (1896-2012) - Νταρής Αθ. Νικόλαος



Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον - και μοναδικό στο είδος του - βιβλίο για τον Ελληνικό αθλητισμό , κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις Captain Book, του συγγραφέα κ. Νικολάου Αθ. Νταρή (καθηγητή Φυσικής Αγωγής και μεταπτυχιακού στις Επιστήμες της Αγωγής).
Μέσα από τις 575 σελίδες του παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας , πίνακες που αφορούν όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες σε Ολυμπιακά και μη Ολυμπιακά αγωνίσματα. Επίσης η εξέλιξη των Πανελληνίων επιδόσεων, οι Πανελληνιονίκες, οι καλλίτεροι αθλητές ανά έτος και εποχή καθώς και όλες οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών.
Πρόκειται πράγματι για έργο ζωής του συγγραφέα , με λεπτομερή καταγραφή των ρεκόρ πάνω από τρεις δεκαετίες. Περιγράφει μια περίοδο 117 ετών μέσα από 40.000 επιδόσεις, 13.000 πανελλήνιες νίκες και 6.000 πανελλήνιες επιδόσεις που έχουν επιτευχθεί από 9.000 αθλητές


 Για τη Τάξη μας αυτό το βιβλίο έχει και ιδιαίτερη σημασία, μιας και το εξώφυλλό του κοσμεί φωτογραφία μας, από τις Σχολικές Γυμναστικές επιδείξεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1968 ! Είναι η στιγμή της εισόδου μας – μαζί με συμμαθητές μας από τη Τάξη 1968 – στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο και λίγο πριν την έναρξη των επιδείξεων (διακρίνονται οι συμμαθητές μας : Καλύβας, Πισιμίσης, Σελετόπουλος, Μορφόπουλος, Ηλιόπουλος,Περράκης, Βλάχος,Κρανάκης & Πανταζής).
Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα για την τιμή που μας έκανε καθώς και για το βιβλίο - που είχε τη καλοσύνη να μας στείλει - για το αρχείο της Τάξης μας.