ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Σήμερα γιορτάζει ο Βαγγέλης !

Χρόνια  Πολλά !
στους  συμμαθητές  μας
ΓΑΒΡΙΗΛ, ΚΑΤΣΑΚΟΥΛΗ, 
ΚΡΑΝΑΚΗ & ΠΕΤΡΟΔΑΣΚΑΛΑΚΗ.



Ανάλυση της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.


«Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον, και του απ’ αιώνος Μυστηρίου η φανέρωσις. Ο Υιός του Θεού Υιός της Παρθένου γίνεται, και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν˙ Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.»


Από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Ζάτουνα
(φωτορεπορτάζ από τον απεσταλμένο μας συμμαθητή PCMC)


Ο πανηγυρικός της ημέρας μπροστά από τη προτομή του Ζατουνίτη Στάϊκου Σταϊκόπουλου  (πορθητή του Παλαμηδιού Ναυπλίου)


Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και ο απεσταλμένος μας PCMC.


8 σχόλια:

  1. καλά,νάτανε το 21,αλλά αυτή η καριόλλα άννα-μαρία που κολλάει;....άστοχο;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο.
      Στην προσπάθειά μου να αποφύγω τον Νταλάρα, μου έκατσε η άννα -μαρία!Απίστευτο...

      Διαγραφή
  2. Βιάστηκε ο φίλτατός μας Ιωσήφ να αναφερθεί στην συμπεριφορά ορισμένων «συμπατριωτών» μας στην επέτειο του ’21, στην ανάρτηση για τις φυλετικές διακρίσεις, μια και σήμερα κιόλας προέκυψε ανάρτηση για τα χρόνια πολλά των Βαγγέληδων της τάξης, όπου θα μπορούσε να γίνει η εκτενέστατη αναφορά στην δουλοπρέπεια και ιδιοτέλεια που διακρίνει πολλούς συμπολίτες μας (αυτό δεν αφορά τους καθ’ όλα άξιους συμμαθητές μας, για να μην παρεξηγηθώ και στους οποίους εύχομαι μακροημέρευση εν ειρήνη και καλή … ψήφο σύντομα!).
    Γιατί η αναφορά στους απανταχού «νενέκους» (στην σύγχρονη άπταιστη Ελληνική “yesmen”), ανοίγει πληγές στην ιστορική μου μνήμη.
    Άραγε απελευθερωθήκαμε ποτέ;
    Ελευθερία – κατά τον Μρόζεκ – είναι να μπορείς να κάνεις κουμάντο τον εαυτό σου. Αλλά εμείς (κι όταν λέω «εμείς» εννοώ «όλοι») είμαστε σκλάβοι. Αν όχι των ανθρώπων (=αυτών που ασκούν εξουσία), των πραγμάτων πού έχουμε, ή θέλουμε να αποκτήσουμε. Το να είσαι σκλάβος των πραγμάτων είναι μια σκλαβιά ανώτερη από κάθε άλλη. Γιατί εδώ την σκλαβιά την φτιάχνεις μόνος σου, την επιζητείς, θέλεις να είσαι σκλάβος!
    Στα εξήντα χρόνια και επτά μήνες του επί γης βίου μου, μόνο μια στιγμή αισθάνθηκα απελευθερωμένος απ’ όλα. Την στιγμή που ήμουνα «περιφρούρηση» στον 1ο όροφο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ξημερώματα 16ης προς 17η Νοέμβρη 1973, στα γεγονότα της εποχής. Μόνος, σ’ ένα μακρύ διάδρομο, το σύμπαν κι εγώ, είχα για μια και μοναδική φορά να επιλέξω το πώς θα διαχειριστώ το σαρκίο μου, απαλλαγμένος από συναισθηματικές δεσμεύσεις, υποχρεώσεις κι όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη ζωή μας ανυπόφορη – με την θέλησή μας!
    Έτσι πιστεύω πως αισθάνθηκαν οι «τρελοί» Έλληνες εκείνης της περιόδου του ’21. Όχι οι οπλαρχηγοί, όχι οι προύχοντες, όχι οι αμοραλιστές πολιτικοί όλων των εποχών, αλλά οι απλοί συμπατριώτες μας, που δεν ξέρανε τι θα πει «πατρίδα» τι θα πει «έθνος» τι θα πει «ιστορία», αλλά θελήσανε κι αυτοί, μια στιγμή, να απαλλαγούν από το βάρος όλης αυτής της εκ των υστέρων «προπαγάνδας» και «ποδηγεσίας» και να πουν «ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ!!!».
    Κι επειδή η ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία των νικητών κανένας δεν τόλμησε να γράψει την πραγματική ιστορία, αυτή των νικημένων (που, αλίμονο, είμαστε όλοι εμείς!).
    ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΔΕΛΦΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομολογώντας την άγνοιά μου, πρώτη φορά άκουσα για "νενέκους" από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Τότε το έψαξα και ενημερώθηκα.
      Ερώτηση: Νικητής είναι και ο εορτάζων σήμερα Ευάγγελος Μπένυ;
      Μη μου πεις ότι θα γράψει την Ιστορία μας!

      Διαγραφή
    2. Πράγματι βιάστηκα Μανόλη, παρόλο ότι ήξερα πως θα επακολουθήσει επίκαιρο αφιέρωμα.
      ΄Ομως έπρεπε να διαλέξω ή να αργήσω ή να καθυστερήσω, μια και μια ευχάριστη αιτία, δεν θα θα μου επέτρεπε πρόσβαση στον Η/Υ ανήμερα 25η.
      Διάλεξα το πρώτο χωρίς ιδιαίτερο λόγο, έτσι για να προϊδεάσω.
      Πράγματι ποτέ δεν ελευθερωθήκαμε.
      Πολύ νωρίς ο Αγώνας τέθηκε κάτω από την προστασία, στην πιο χυδαία της έννοια, των "Μεγάλων Δυνάμεων" και (βοηθούντων και των ελαττωμάτων μας) η απελευθέρωση ήλθε όταν, ουσιαστικά, η επανάσταση είχε κατασταλεί και ήταν λειψή όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και κατά το ουσιαστικό της περιεχόμενο.
      Αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, παρά τις ελάχιστες φωτεινές αναλαμπές.
      Όσο για το ερώτημά σου, αγαπητέ προβοκάτορα, να είσαι βέβαιος ότι κανένας Μπένυ δεν θα γράψει την ιστορία μας. Αυτή γράφεται από άλλες δυνάμεις και οι διάφοροι Μπενυ είναι απλώς τσιράκια τους.
      Επίσης η απουσία σου είναι αισθητή, και ναι μεν είναι ορθό ότι η σιωπή είναι χρυσός, όταν δεν έχεις να πεις κάτι άξιο λόγου, οι δικές σου, όμως, παρεμβάσεις είναι, πάντα, ουσιαστικές και χρήσιμες.
      Χρόνια πολλά και από μένα, στους εορτάζοντες.

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες συμμαθητές μας.
    Ευχές για το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχθρός λαός.

    Υ.Γ. προς τη στήλη.
    Μαζί με τις υπόλοιπες, πολύ ωραίες, αναρτήσεις δεν βάζετε και τον Καραϊσκάκη από τους Ιππείς της Πύλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΕΙΟΣ ΠΑΠΑΡΟΣ: Ποιος είσαι;
    ΖΟΡΜΠΑΣ : Ζορμπάς ο Έλληνας. Είμαι εργατικός, υπάκουος
    ανοιχτόκαρδος, δουλεύω σαν σκυλί. Μ’ αρέσει να περπατάω
    στην ακρογιαλιά και να κολυμπάω γυμνός. Έχω δυστυχώς ανάγκη
    από ξένους ειδικούς. Δεν ξέρω να κάνω τίποτα, αν δεν με
    δασκαλέψει κάποιος ξένος.
    Και…
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κοίταξε στο δρόμο το λαό. Φοβάμαι. Γι αυτό ακριβώς δε θέλησα
    ποτέ μου να έχω λαϊκή κυβέρνηση, γιατί φοβάμαι το λαό! Γιατί
    να υπάρχει λαός; Πανάγαθε σε τι μας χρησιμεύει; Τι ωραία που
    θα ‘ταν, αν σ’ όλες τις χώρες δεν υπήρχαν παρά μόνον οι
    εκλεκτοί. Μονάχα οι πιο προηγμένες τάξεις, οι πιο πλούσιες,
    οι πιο προνομιούχες, οι πιο αριστοκρατικές. Ο λαός είναι η
    ντροπή ενός Έθνους!

    Μήπως οι φετινές παρελάσεις σας θυμίζουν κάτι από τα παραπάνω. Την στιγμή που κάποια «τσιράκια» των επικυρίαρχων μας υποβάλλουν τις επιλογές των «αιρετών» μας, κι αυτοί κομπάζουν για την «καλύτερη παρέλαση των τελευταίων χρόνων» αφού απουσίαζε η «ντροπή του Έθνους!».
    Δεν τους αντέχω άλλο!

    (Τα αποσπάσματα είναι από το έργο του Βραζιλιάνου συγγραφέα και καθηγητή αισθητικής στην Σορβόννη Αουγκούστο Μπόαλ – που πέθανε το 2008 – «ΘΕΙΟΣ ΠΑΠΑΡΟΣ», σε μετάφραση Θόδωρου Έξαρχου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή