ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα κριτική, καθώς και σχόλιο στην κριτική του Ηλία Γιαννιά , για το βιβλίο «Η Φαμέγια» της κυρίας Αντωνίας Ζεβόλη-Νταουντάκη

Α) Η κριτική.


Bαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις
Όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε.
Η ΦΑΜΕΓΙΑ της Αντωνίας  Ζεβόλη –Νταουντάκη

Η ιστορία του βιβλίου ξετυλίγεται τον εικοστό αιώνα. Ένας αιώνας γεμάτος ανακατατάξεις οικονομικές-κοινωνικές-πολιτικές. Η κοινωνική διαστρωμάτωση του πληθυσμού από τις αρχές του αιώνα μέχρι και σήμερα αρχίζοντας από την Ελληνική επαρχία όπου οι ταξικές διαφορές είναι έντονες λόγω της κλειστής κοινωνίας καθώς και η θέση της γυναίκας εξίσου υποβαθμισμένη είναι χαρακτηριστικά τα οποία διαφαίνονται ξεκάθαρα. Δύσκολοι καιροί, πιο δύσκολοι από τους σημερινούς γα να παίρνουμε κουράγιο και διδάγματα και τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας.
Η ΦΑΜΕΓΙΑ διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας με θάρρος και μεγαλοψυχία. Σκιαγραφεί το χαρακτήρα της μέσα από τα γεγονότα και τις δυσκολίες και προβάλλει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πραγματική ηρωίδα των καταστάσεων και των δυσκολιών. Σήμερα είναι εύκολο να ξεφύγεις από τις κοινωνικές συνθήκες τότε ήταν δύσκολα να ξεφύγεις και να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου.
Οι δύσκολες συνθήκες σφυρηλατούν  το μυαλό,τα χέρια της, το χαρακτήρα της.Η φυγή στην Αθήνα,η δουλειά στο εργοστάσιο, η οικογένεια, ο πόλεμος, η κατοχή, ο εμφύλιος είναι το ύφασμα που ζωγραφίζονται χαρακτήρες και συναισθήματα.Τα γεγονότα της ζωής της καθώς και των ανθρώπων που την περιβάλλουν πέρα από τις αξιοσημείωτες πληροφορίες που μας δίνουν για την εποχή που αναφέρονται αποτελούν ανεξάντλητη  πηγή ιστορικής αξίας και παρέχουν διδάγματα ζωής. Διδάγματα χρήσιμα για τη σημερινή εποχή .Σήμερα τα χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΑΓΑΠΗ –ΣΥΜΠΟΝΙΑ-ΑΓΩΝΑΣ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.


Η ΕΥΤΥΧΙΑ αποτελεί δίδαγμα για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες δυσκολίες κοινωνικές,οικονομικές, επαγγελματικές.
Βιβλίο με έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο.
Βιβλίο ιστορικό και πολιτιστικό.
Ιστορικό γιατί μέσα σε αυτό υπάρχει χάρτης της Κρήτης(1913-1929)και της περιοχής των Αγίων Αναργύρων (1950). Αναφέρεται στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων (1913) με ζοφερές διηγήσεις.Εμφύλιος Πόλεμος και Οικοδόμηση της μεταπολεμικής περιόδου.
Πολιτιστικό γιατί περιλαμβάνει πολιτιστικά στοιχεία  όπως ο κρητικός γάμος, ήθη και έθιμα,συντροφικές κουβέντες στις παραδοσιακές αυλές των τότε σπιτιών.
Το βιβλίο είναι πολύτιμη πολιτιστική  και ιστορική κληρονομιά.
Φωτεινός σηματοδότης για εμάς τους νεότερους.
ΚΑΝΕ ΑΛΜΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΘΟΡΑ.

ΡΑΥΤΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ
Εκπαιδευτικός (ΠΕ 70)


Β) Το σχόλιο


Η ευτυχία είναι η ορθή σχέση ανάμεσα στις πράξεις (σχήματα) και στα αισθήματα (χρώματα). Η ζωή μας κόβεται, και οφείλει να κόβεται, στα μέτρα που έκοψε τα χρωματιστά χαρτιά του ο Matisse.


Φίλε, Ηλία Γιαννιά.
Αγαπημένε φίλε, γείτονα, οικογενειακέ γιατρέ και σύμβουλε σε προβλήματα καθημερινά. Η κριτική που έγραψες για το βιβλίο Φαμέγια αποτέλεσε για μένα κίνητρο για να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο.
Ο κος Ηλίας Γιαννιάς στήνει με την αναφορά του ένα αφηγηματικό ιστό και μας βοηθά να  κατανοήσουμε την εξέλιξη των γεγονότων.Με έναν ιδιότυπο τρόπο, μυστηριώδη και πλούσιο αφηγηματικό λόγο μας δίνει καρπούς και αλήθειες. Είναι ένα προσωπικό του ταξίδι αναζητήσεων ,αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και τελείωσης.
Παράλληλα με την υποδόρια στοχαστική διάθεση βρίσκει την ευκαιρία να μας μιλήσει για κρυμμένες αλήθειες που καθορίζουν την ύπαρξή μας,για την κοινωνία που μαθαίνει να ζει μέσα από δυσκολίες γράφοντας αλήθειες για το χρόνο που επαληθεύει τις διαστάσεις ενός τρόπου ζωής γεμάτου σκοτάδι έως ότου να φτάσει κανείς στο φως.
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσει κανείς για κρυμμένες αλήθειες. Αφού μέσω ενός γοητευτικού αφηγήματος μπορεί να μιλήσει κανείς για όλα όσα βασανίζουν το σημερινό άνθρωπο αλλά και να τονίσει τη λυτρωτική αξία που μπορεί να έχει η γνώση όλων αυτών.Οι ήρωες που κινούνται μέσα από κοινωνικές και προσωπικές αντιλήψεις του 20 αιώνα.Οι προκαταλήψεις που εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Αξιότιμε
Ηλία Γιαννιά.
Ήσουν μέντορας για την επαφή μου με το βιβλίο όπου το κείμενο ρέει απρόσκοπτα με εκφραστική αμεσότητα και πετυχαίνεις την υποβλητική διατύπωση του πρωτότυπου. Με αφηγηματικές ανατροπές που συγκινούν και κερδίζουν τον αναγνώστη. Αποτελείς ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης(συντροφιάς του 1969)στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Γλωσσοπλάστης.Στη γραφή σου εκφράζεται η αγάπη για τον Ελληνισμό και την Παράδοση.
Πυκνός - Μεστός λόγος - Πρωτότυπη Γραφή με άπειρα κοσμητικά επίθετα που προσδιορίζουν με σαφήνεια,ακρίβεια την μεστότητα των λέξεων.
Χειμαρρώδης,τέκτονας νέων λέξεων πρωτόγνωρων σε ομορφιά και νόημα.
Συγκεντρώνεις τα τρία Ττης ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
ΤΟΛΜΗ-ΤΑΛΕΝΤΟ-ΤΥΧΗ
Με εκτίμηση
Ραυτογιάννη Μαρία.

Εκπαιδευτικός ΠΕ 70

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου