ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 ) στις 8.30 μ.μ. στη Μεζεδοπωλείο «ΑΝΤΑΜΑ» στο Παλαιό Φάληρο, επί της οδού Μίνωος 16 τηλ 210-9824441 θα πραγματοποιηθεί η φετινή μας τακτική φθινοπωρινή συνάντηση της Τάξης μας (1969) , που συμπίπτει και με τα 50 χρόνια της αποφοίτησής μας . ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Ο αρχαίος ναός της Θεάς Ειλειθυίας, που έγινε ... Άγιος Ελευθέριος!

Πρόκειται για το παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου (11ου ή 12ου αιώνα) που βρίσκεται στη πλατεία Μητροπόλεως. Ο ναός πιθανολογείται ότι έχει κτισθεί πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού, που ήταν αφιερωμένος στη Θεά του τοκετού Ειλειθυία.
Είναι μια επιτομή της Αθηναϊκής Τέχνης, από την Αρχαϊκή εποχή μέχρι την εποχή κατασκευής του. Είναι χτισμένος εξ ολοκλήρου από μαρμάρινα λείψανα. Οι εξωτερικές επιφάνειες λοιπόν του ναού αποτελούν μια έκθεση συλλογής αρχαιοτήτων, ένα ανεπανάληπτο ΄΄κολάζ΄΄ 90 ετερόκλητων αναγλύφων.
Η κατασκευή του ναού σχετίζεται με τον Άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη (μητροπολίτη Αθηνών, 1182-1204), που αγαπούσε ιδιαίτερα το αρχαίο παρελθόν της πόλης.
Υποδειγματική ξενάγηση (3/6)  από τον θεολόγο – νεωκόρο του ναού στους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη , του οποίου μέλος του ΔΣ και Ταμίας είναι ο συμμαθητής μας Γιώργος Πισιμίσης.
Να πάτε...1 σχόλιο:

  1. Πάντοτε όταν επικρατούν οι βάρβαροι επακολουθεί μία περίοδος (μικρότερη ή μεγαλύτερη) πολιτιστικής έκπτωσης, μέχρις ότου οι νεόπλουτοι αποκτήσουν (και αυτοί) το αναγκαίο λούστρο.
    Αυτό καταδεικνύεται περίτρανα και από το απίστευτο κιτς που διακρίνουμε στην τοιχοποιϊα του ναού.
    Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως οικοδομημένοι.
    Ποτέ δεν θα μπορέσει να αποτιμηθεί, πλήρως, η τεράστια πολιτιστική καταστροφή που προκάλεσαν οι νεοβάρβαροι χριστιανοί στα αρχαία μνημεία (δεν θα ήταν παράτολμο να μιλήσουμε για έναν ISIS εκείνης της εποχής) μέχρις ότου να αποκτήσουν αισθητική και να κατασκευάσουν όντως αξιόλογα έργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή