ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά επισκεφθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης (7 Οκτωβρίου), που βρίσκεται στο Πασαλιμάνι και επί της οδού Χαρ. Τρικούπη 31 στο Πασαλιμάνι.
Στη συλλογή του ανήκουν κυρίως ευρήματα ανασκαφών , που καλύπτουν την περίοδο από τη μυκηναϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.
Συγκεντρώνει ευρήματα ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στους δήμους του Πειραιά, της Σαλαμίνας, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, αλλά και παραλιακών δήμων  Γλυφάδας, Βούλας και Βάρης. Η συλλογή του εμπλουτίστηκε επίσης από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές .
Τον πυρήνα της συλλογής του αποτελούν τα μνημεία από το βόρειο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης και άλλα τυχαία ευρήματα που φανερώθηκαν κατά την οικοδόμηση της σύγχρονης πόλης.
Στον όροφο  εκτίθενται τα χάλκινα αγάλματα που αποκαλύφθηκαν το 1959 στον Πειραιά και αποτελούν  τα σπουδαιότερα εκθέματα του Μουσείου: ο Αρχαϊκός «Κούρος» - Απόλλων (έργο του 6ου π.χ. αιώνα), η Αθηνά, έργο πιθανόν του γλύπτη Κηφισοδότου (4ου π.χ. αιώνα), τα δύο αγάλματα της Αρτέμιδος (4ου π.χ. αιώνα) και το χάλκινο -επίσης- τραγικό προσωπείο.
 Επίσης παρουσιάζεται αναπαράσταση ενός τυπικού ιερού των κλασικών χρόνων, του ναΐσκου με το άγαλμα της Κυβέλης από το Μοσχάτο, που πλαισιώνεται από σειρά αναθηματικών ανάγλυφων από διάφορα ιερά του Πειραιά.
Μετά το πέρας της επίσκεψης πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη  μας «σύσκεψη» σε γνωστό μεζεδοπωλείο στο Πασαλιμάνι  συνεχίζοντας τη συζήτησή μας  για όσα προηγήθηκαν.

Φωτό 1.
Μπροστά από το χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς του Πειραιώς


Φωτό 2.
 
Χάλκινα αγάλματα : Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς του Πειραιώς ανάμεσα στα δύο αγάλματα της θεάς Αρτέμιδος
Φωτό 3.
Μπροστά από τον λέοντα του Μοσχάτου.


Φωτό 4.
Από αριστερά : Πετροδασκαλάκης, Σελετόπουλος, Πισιμίσης, Ζύγουρας, Γεωργάτσος, Χατζηδήμας και Σκοπελίτης

8 σχόλια:

 1. Λοιπόν, αυτή η φωτό 4, παρουσιάζει ιδιαίτερο ... εκθεματικό ενδιαφέρον, ειδικά σε ότι βρίσκεται πάνω στον κόκκινο μανδύα του τραπεζιού!
  Υγειαίνετε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός η πλήρης απουσία των κυριών στην επίσκεψη αυτή εν αντιθέσει με τις προηγούμενες περιηγήδεις σας. Να εικάσω ότι όπως συνάγεται από τις φωτό 1 και 2 βρεθήκατε με δυο ... παρθένες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "...Μετά το πέρας της επίσκεψης πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη μας «σύσκεψη» σε γνωστό μεζεδοπωλείο στο Πασαλιμάνι συνεχίζοντας τη συζήτησή μας για όσα προηγήθηκαν..."

  Έχετε καθιερώσει τον ταβερνοτουρισμό!


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι θα γίνει με σας τους συνταξιούχους.
  Κανονίστε και κάτι σε μη εργάσιμη μέρα.
  Αν και εδώ που τα λέμε το (κατα)κόκκινο τραπεζομάντηλο δεν θα το άντεχα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. στη δουλειά πήγαμε μετά το μουσείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σπύρο δεν πήγατε πήγες.
   Παίρνουμε σύνταξη από τα 50, το ρίχνουμε στις βόλτες και μετά μας φταίει ο Στουρνάρας.
   Τώρα και στα σοβαρά στη χτεσινή εκπομπή του Χ"νικολάου, ένας από τους συμμετέχοντες (κρατάω μια επιφύλαξη αν κατάλαβα καλά) δήλωσε ότι είναι 88 ετών, συνταξιούχος 38 χρόνια (δηλαδή αν αφαιρώ σωστά από τα 50) τάρριξε στους πολιτικούς και αποχώρησε μεγαλοπρεπώς.
   Το ωραίο είναι πως αντί να τον αρχίσουν στις σφαλιάρες τον χειροκρότησαν κιόλας.

   Διαγραφή
 6. Δηλ."πρώτα η δουλειά και μετά η διασκέδαση", αλλά από την ανάποδη !

  ΑπάντησηΔιαγραφή