ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 ) στις 8.30 μ.μ. στη Μεζεδοπωλείο «ΑΝΤΑΜΑ» στο Παλαιό Φάληρο, επί της οδού Μίνωος 16 τηλ 210-9824441 θα πραγματοποιηθεί η φετινή μας τακτική φθινοπωρινή συνάντηση της Τάξης μας (1969) , που συμπίπτει και με τα 50 χρόνια της αποφοίτησής μας . ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Από την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας.

Προχθές Σάββατο (19/10), με πρωτοβουλία του συμμαθητή μας Γιώργου Χατζηδήμα και στο πλαίσιο των "επιμορφωτικών" μας επισκέψεων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους βρεθήκαμε στα ανατολικά παράλια της Αττικής μεταξύ Ραφήνας και Πόρτο-Ράφτη , εκεί όπου η πεδιάδα των  Μεσογείων βρέχεται από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο δηλ. στη κοιλάδα της Βραυρώνας.
Η Βραυρώνα υπήρξε φημισμένη για την λατρεία της θεάς Αρτέμιδας  η οποία καθοδηγούσε τα κορίτσια για το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία ενώ τα προόριζε για τον κύριο ρόλο τους στην κοινωνία.
Πρώτη στάση μας ήταν ο αρχαιολογικός χώρος, τον οποίο όμως δεν καταφέραμε να τον προσεγγίσουμε διότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανάπλασης και ενοποίησης με το κτίριο του Μουσείου . Μπορέσαμε όμως να διακρίνουμε , έστω και από μακριά  – με την πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου – τον ναό της Αρτέμιδος (δωρικός με οπισθόδομο) , τον αναλημματικό τοίχο για την πραγματοποίηση ειδικών τελετών, τον μυθικό τάφο της Αρτέμιδος, το Ηρώο της Ιφιγένειας, την Ιερά Οικία και τη στοά που περιβάλλει σε σχήμα Π το μεγάλο κεντρικό αίθριο του ναού.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μουσείο όπου τα πλούσια και ποικίλα αναθήματα μαρτυρούν τη φύση της λατρείας της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα αλλά και τα λατρευτικά δρώμενα που ελάμβαναν χώρα. Υπάρχουν αφιερώματα  στη θεά ως προστάτιδα των παιδιών κουροτρόφο (βρεφοκρατούσα) , μαρμάρινος βωμός κλπ.
Μετά το πέρας της επίσκεψης στον πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο και επειδή είχε φθάσει η ώρα του μεσημεριανού φαγητού αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την καθιερωμένη  μας «σύσκεψη» σε γνωστή χασαποταβέρνα των Καλυβίων προκειμένου να εμπεδώσουμε όσα προηγήθηκαν.
Για την ιστορία να αναφέρουμε τους συμμαθητές μας που παρευρέθηκαν στην συνάντησή μας : Γεωργάτσος (Χ3), Πισιμίσης (Χ2), Γιαννακάκης (Χ2), Χατζίρης (Χ2), Καλογείτονας  (Χ4), Χατζηδήμας, Μερέβης, Χάλαρης (Χ2), Ζύγουρας και Γιαννημάρας (μόνο στη ταβέρνα διότι στον αρχαιολογικό χώρο έχει πάει …10 φορές!)

Φωτό 1
Αναμνηστική πόζα των συμμαθητών μας, με τη παρέα τους.

Φωτό 2
Ακούγοντας προσεκτικά τον Γιώργο, στο parking του Μουσείου.


Φωτό 3
Μπαίνοντας στο Μουσείο.

Φωτό 4
Κατηφορίζοντας προς τον απροσπέλαστο Αρχαιολογικό χώρο.

Φωτό 5
Άποψη του Αρχαιολογικού χώρου.

Φωτό 6
"Βρήκα την πόρτα σου κλειστή και το κλειδί παρμένο..." (λαϊκό άσμα : Άκης Πάνου).

Φωτό 7
Σε εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης του χώρου. Στο βάθος η στοά σε σχήμα Π.

Φωτό 8
Γιάννη, όταν τρώμε δεν μιλάμε...στο κινητό !

Φωτό 9
Αποστόλη, λέω να στείλω τη φωτογραφία στη ...Μέρκελ. Τι λες; 

Φωτό 10
Πλούσια τα ελέη...

Φωτό 11
Καλώς τον Λέων κι ας άργησε...

2 σχόλια:

 1. για την φωτογραφία αρ. 9:
  ΡΟΥΦΙΑΝΕ!!!
  ... Ευτυχώς δεν θα τους ... κάτσει η μπουκιά!
  Και γενικώς: όπως λέει και ο λαός... "ότι φάμε κι ότι πιούμε κι ότι ..."
  Να περνάτε πάντα καλά!!!
  Ένας ζηλιάρης νότιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πες το Νότιε γιατί θα μας ματιάσουνε.Την παρασκευή σου έρχομαι μαζί με Αναργύρου αν έχεις κάτι καλό ρίξε msg

   Διαγραφή