ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Quiz: Που βρίσκεται η εκκλησία;

Η εκκλησία αυτή, ξεχωρίζει για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της που είναι κράμα διάφορων ρυθμών, από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική μέχρι την βυζαντινή αρχιτεκτονική, όπως και τον αγιογραφικό της διάκοσμο που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα. Ο περίβολος του ναού διακοσμείται από κατασκευές αρχαιοελληνικής έμπνευσης και μνημειακού χαρακτήρα. Η διάθεση του αρχιτέκτονα είναι εμφανής στο  να συγκεράσει παραδοσιακές ελληνικές επιδράσεις με την αρχαία ελληνική αισθητική, προτείνοντας μια γέφυρα-συνέχεια -μεταξύ του παλιού και του νέου δηλ. της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.

Λοιπόν που βρίσκεται;
Το μόνο που σας λέμε – για να σας βοηθήσουμε - είναι ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (22-24/6), πολύ κοντά της, θα βρίσκεται κλιμάκιο της τρόϊκα των Αρκάδων της Τάξης μας με συμμαθητές μας, συμμετέχοντας σε τοπικό πανηγύρι.

Εξωτερική άποψη.

Εσωτερικά του ναού : Η ωραία πύληΕικονοστάσι : Λεπτομέρεια

Η απάντηση στο Quiz : Σύμφωνα με την μαρμάρινη επιγραφή (κάτω δεξιά) πρόκειται για τον Ι.Ν Αγίας Φωτεινής , ιδιοκτησία του Μαντινειακού Συνδέσμου.Έτος κατασκευής 1970.


7 σχόλια:

 1. Είναι η Αγία Φωτεινή στην Μαντινεία Αρκαδίας (δίπλα στο χωριό Κάψια)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι είναι η Αγία Φωτεινή, που βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο τη Μαντινείας (12 χλμ βόρεια της Τρίπολης). Αρχιτέκτονας του βυζαντινού και ταυτόχρονα αρχαιοπρεπούς κτίσματος είναι ο Αρκάς Κώστας Παπαθεοδώρου.
   Αλήθεια , μήπως ξέρεις και ποιοί συμμαθητές μας βρίσκονται εκεί κοντά και που ακριβώς;

   Διαγραφή
 2. Ο κοντινότερος πρέπει να είναι ο εκ Τριπόλεως, μετά ο εκ Νυμφασίας και ακολουθή ο τρίτος τροικανός Αρκάς, αν δεν ειχα επισκέπτες θα ερχόμουνα να σας βρώ,αλλά!!!!
  Ο γνήσιος Κορίνθιος με την καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Την πληροφορία την είχα από ένα εκ Βυτίνας πουλάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ιδιαίτερα χρήσιμος συμβολισμός.
  Πως το Βυζάντιο "χώνεψε" τον ελληνικό πολιτισμό και πως προέκυψε το σημερινό τουρλού.
  Και παρόλα αυτά όσο κοιτάζω αυτό το "κατασκεύασμα" κάτι μου κάνει.
  Κάποιος θεός (από όποια ιστορική περίοδο θέλει ας είναι, άλλωστε και αυτοί έγιναν τουρλού) ας μας βοηθήσει γιατί η κακογουστιά μάλλον έχει εγγραφεί στα γονίδιά μας.
  Πάντως σε αντίθεση, οφείλω να παραδεχθώ ότι η, αγιογράφηση κινείται σε άλλη κλίμακα.
  Εξαιρετική, και αυτό γιατί, όντως, αφομοίωσε δημιουργικά τις επιρροές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΝΑΙ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ. ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΑΜΟ ΓΚΛΑΜΟΥΡ!
  Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΗΝ ΕΧΤΙΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΣΗ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΙΧΕ: ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΟΡΙΑ, ΝΟΤΙΑ Κ.Λ.Π. ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΓΥΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ & ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΓΟ.....

  Νικόλης Φ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενδιαφέρον θα είχε αν είχε και Αγίες γυμνές.

   Διαγραφή