ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ίσθμια – Κεχριές – Αμόνι (μέρος Β’)

Οι αρχαίες Κεγχρεές
Πέντε περίπου χιλιόμετρα νότια της Ισθμίας, βρίσκονται τα ερείπια των αρχαίων Κεγχρεών επινείου της Κορίνθου στο Σαρωνικό κόλπο. Οι ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής αποκάλυψαν οικοδομήματα του αρχαίου λιμανιού (τμήμα τους βρίσκεται μέσα στη θάλασσα) και στην παραλία ενδιαφέρουσες λιμενικές εγκαταστάσεις. Από τα κτίρια των Ρωμαϊκών Χρόνων που βρέθηκαν, ένα, εν μέρει κατακλυσμένο από τη θάλασσα, αποδίδεται στο ναό της Ίσιδας. Συνεχόμενο είναι το κτίριο παλαιοχριστιανικής βασιλικής, με καλοδιατηρημένο μωσαϊκό δάπεδο. Στη βόρεια πλευρά υπάρχουν λείψανα πύργου και θεμέλια οικοδομημάτων Ρωμαϊκών και Χριστιανικών Χρόνων, ενώ στον βόρειο λιμενοβραχίονα πιθανολογείται η ύπαρξη ναού της Αφροδίτης στην είσοδο του. Στις Κεγχρεές υπήρχε πρώιμη χριστιανική κοινωνία για την οποία κάνει λόγο ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του καθώς και εβραϊκή παροικία .
Η ξενάγηση:
        Στην παραλία, μπροστά από τα ερείπια του νότιου λιμενοβραχίονα, συνεχίσαμε την κουβέντα μας. Στη συζήτηση λύθηκαν απορίες αλλά οδηγηθήκαμε  και σε προβληματισμούς. Συζητήσαμε για τον Ισθμό, τις σκέψεις και τις προσπάθειες για τη διάνοιξη της διώρυγας που ξεκίνησαν από τον Περίανδρο (602 πΧ), και συνεχίστηκαν με τον Καλιγούλα, τον Νέρωνα, τον Ηρώδη Αττικό και  τον Αδριανό. Η διάνοιξη έγινε τελικά μεταξύ 1880 και 1893. Ξεκίνησε από τη Διεθνή Εταιρεία της Θαλάσσιας Διώρυγας της Κορίνθου και ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού  (λόγω έλλειψης χρημάτων της αρχικής εργολήπτριας εταιρείας.
Έγινε ακόμη περιγραφή του τρόπου που γινόταν η μεταφορά των πλοίων από τον Σαρωνικό (Λιμάνι Κεχρεών) στον Κορινθιακό κόλπο (λιμάνι Λεχαίου) και αντίστροφα, μέσω του διόλκου, που τα ίχνη του σώζονται μέχρι σήμερα
Στη συνέχεια μιλήσαμε για τις θαλάσσιες θεότητες και για το συμβολισμό στην ονοματοδοσία των αρχαίων Ελλήνων (Αθάμας, Ινώ, Παλαίμων) αλλά και τη χρήση, κατ΄ ανάστροφη ανάγνωση, Ελληνικών ονομάτων από τους σημητικούς λαούς (Dias- (port) Said, Zeus- Suez, Herculem - Μελικέρτης , Melcar κ.ά).
            Τέλος, αναλύθηκε η σημασία της διενέργειας των Ισθμίων σαν Πανελληνίων αγώνων -το πρώτο και το τρίτο έτος μετά τους αγώνες της Ολυμπίας- μαζί με τα Ολύμπια, τα Πύθια και τα Νέμεα, για τους άνδρες και τα Ηραία για τις γυναίκες Τα Ίσθμια , προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα, ξεκίνησαν το 571 π.Χ. και διεξήγοντο μέχρι το 200 μ.Χ . Στους νικητές έδιναν στην αρχή, στεφάνι από φοίνικα, αργότερα όμως καθιερώθηκε στεφάνι από πεύκο.

Αμόνι
            Είχε πια μεσημεριάσει και, μετά την πνευματική τροφή της πρωϊνής ξενάγησης, είχε έρθει η ώρα και της πραγματικής τροφής. Εις φάλαγγα λοιπόν κατ΄ όχημα, κατευθυνθήκαμε στο Αμόνι Κορινθίας.
Ο οικισμός «Το Αμόνι» βρίσκεται στο πρανές προς τη θάλασσα, στο ύψος του 21ου χιλ. της επαρχιακής λεωφόρου Κορίνθου – Επιδαύρου. Εκεί στο εξοχικό του Eyedoc, μας περίμενε πανέτοιμη η συμβία του, με το χαμόγελο στα χείλη και τις γάστρες στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Αρνί-Κατσίκι στο φούρνο με πατάτες, κρέπες, παστίτσιο, κοτοσαλάτα (και άλλα 3 είδη σαλάτας) μπύρες, κρασί Σαντορινιό, τσίπουρο και Ζιβανία μας…πέθαναν.
Για να χωνέψουμε κατεβήκαμε ποδαράτοι, όσοι αντέχαμε, στην παραλία του Φραγκολίμανου, με θέα, στα 2 μίλια, το νησάκι Οβριός. Ξεκουραστήκαμε στην παραλία του Φραγγολίμανου και πήραμε τη δύσκολη ανηφόρα της επιστροφής.
Χρειαστήκαμε ένα τόνο καφέδες για να συνέλθουμε. Το καφενείο όμως …άψογο. Ελληνικός, Γαλλικός, Εσπρέσσο, Φραπέ ήταν όλοι στο μενού.
Μεταξύ των καφέδων και των γλυκών (άφθονη η προσφορά των συνδαιτυμόνων όπως πάντα), συνεχίσαμε την κουβέντα  για τα Ίσθμια, την Αργοναυτική εκστρατεία, τον Ιάσονα και την Υψιπύλη, αλλά και άλλα πιο εξειδικευμένα ιατροψυχοσωματικά θέματα.
Η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε. Η επιστροφή στην εστία του καθ’ ενός έπρεπε να γίνει πριν από τις 9.45 που άρχιζε ο τελικός του Champions League. Έτσι, κατά τις 8 το απόγευμα, η παρέα διαλύθηκε.
Στις 8.30 στο Αμόνι, μείναμε μόνοι κουρασμένοι αλλά γεμάτοι από προβληματισμούς και συναισθήματα.
Και σε άλλα, σύντομα!

Eyedoc

Ακολουθούν φωτογραφίες  από Κεχριές και Αμόνι

Υ.Γ. δύο από τις φωτογραφίες είναι η ανατολή και η θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού στο Αμόνι , που την υποσχέθηκα στους «σύνεδρους-συνδαιτυμόνες»


Φωτό 1.
Το νότιο τμήμα του λιμένα των Κεχρεών 

Φωτό 2.
Τα ερείπια του λιμενοβραχίονα  

Φωτό 3.
Η παρέα κατεβαίνει στον λιμένα των Κεχρεών



Φωτό 4.
Τα ερείπια του Ναού του ποσειδώνα

Φωτό 5
 Στο Αμόνι. Γύρω- γύρω όλοι!


Φωτό 6
Οι πρώτες ....

Φωτό 7.
.... βούτες.

Φωτό 8.
Περιμένοντας να πέσει η ουρά ....


Φωτό 9
...... για το φαγητό
Φωτό 10.
Καλά φάγαμε καλά ήπιαμε....

Φωτό 11
.....είχαμε και πολλά γλυκά !!!

Φωτό 12
Στην αυλή του σπιτιού.

Φωτό 13.
Στην παραλία του Φραγκολίμανου....

Φωτό 14.
....κατάκοποι από ευχαρίστηση!!!



Φωτό 15.
Οι συμβίες .....
Φωτό 16.
......παρακολουθούν 

Φωτό 17.
Και τα παιδία ...παίζει

Φωτό 18.
Η θέα από το μπαλκόνι: Μικρό- Μεγάλο Αμόνι

Φωτό 19.
Ανατολή στο Αμόνι

2 σχόλια:

  1. Σαν δεν ντρέπεστε, λέω εγώ.
    Στείλατε τον pcmc να καθαρίσει τη Ζάτουνα και εσεις "καθαρίσατε" ότι υπήρχε στα τραπέζια του eyedoc στο Αμόνι!
    " Ούλλα χαλάλιν τους" όμως - Χρύσω μου- γιατί το μενού περιελάμβανε και πνευματική τροφή σε Ίσθμια και Κεχριές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αλίευσα στον χθεσινό τύπο και το παραθέτω αυτούσιο(μοναδικό και επαρκές, θεωρώ, σχόλιο τα κεφαλαία γράμματα):
    Σαν σήμερα
    1821: Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκτροτο με 74 πυροβόλα και 1.000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσού Λέσβου.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΦΟΒΟ ΤΗΝ ΑΝΙΣΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΛΟ, ΑΝΑΘΑΡΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή