ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Γρηγόρης Στεφανόπουλος.

     Ο συμμαθητής μας (1968) και διακεκριμένος επιστήμονας, μέλος της Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ,μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επί 34 χρόνια καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης με ακαδημαϊκή καριέρα σε Χάρβαρντ, Κέμπριτζ και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Μεταβολικής Μηχανικής του ΜΙΤ, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (17/3/2019).
    Σημειωτέον ότι και ο αδερφός του, Γιώργος Στεφανόπουλος και επί δεκαετίες καθηγητής στο ΜΙΤ , είναι επίσης απόφοιτος του Γυμνασίου μας !

2 σχόλια:

  1. Nektarios Vazaios
    Λαμπρο μυαλο!!! Εξαιρετος Ελληνας που τιμα την πατριδα του!!! Ειμαι υπερηφανος που υπηρξαμε συμμαθητες.εξισου φωτεινο μυαλο και ο αδελφος του Γιωργος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ τιμητικό γεγονός, για την χώρα μας, η ύπαρξη επιστημόνων αυτού του επιπέδου στο διεθνή χώρο.
    Ας μην υπερβάλλουμε, συμμετέχουμε και εμείς, κατά το ποσοστό που μας αναλογεί, όπως και οι άλλοι λαοί.
    Απλώς οι Η.Π.Α. (και) ως οικονομική υπερδύναμη μπορεί να προσελκύει και να χρησιμοποιεί επιστήμονες αυτού του επιπέδου για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της οικονομίας της, δυνατότητα την οποία σαφώς στερούνται χώρες του δικού μας επιπέδου.
    Δεν είναι νέο φαινόμενο προϋπήρχε και της οικονομικής κρίσης (που μας επέβαλλαν) και του brain drain (σε καλά ελληνικά) που επακολούθησε εξαιτίας της.
    Κατά τα λοιπά παρατηρώ ότι δεν υπάρχει συνέντευξη αλλά αποσπασματική χρήση (κατά το δοκούν) των λεγομένων (αν θεωρήσουμε ότι είναι και αυτά ακριβή) προς ανάδειξη των απόψεων που υπηρετεί η καλή εφημερίδα.
    Έτσι,από την όλη συνέντευξη (που θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα) αναδείχθηκε σαν τίτλος η αριστεία, για την οποία προφανώς μάχεται ο "επιχειρηματίας" ιδιοκτήτης του εντύπου και εξίσου προφανώς αντιμάχεται η κακή ελληνική κυβέρνηση.
    Δεν (;) ζητήθηκε βέβαια η γνώμη του εξαίρετου ακαδημαϊκού για το πρόσφατο σκάνδαλο εξαγοράς θέσεων σε αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα από γόνους πλουσίων αμερικανικών οικογενειών, για την οποία ασκήθηκαν και διώξεις και πόσο αυτή συνάδει με την αντίληψη περί "αριστείας".
    Επίσης δεν (;) ζητήθηκε η γνώμη του για το πόσο ευελπιστεί ότι μπορούν να προχωρήσουν τεχνολογίας υποκατάστασης των υγρών καυσίμων όσο οι πετρελαϊκές εταιρίες δεν συναινούν (για να το πω κομψά) σε κάτι τέτοιο.
    Γενικά, για να μην το βασανίζω, η παρουσίαση (γιατί συνέντευξη δεν το λες) είναι παράδειγμα πως μπορείς να εκμεταλλευθείς έναν καλοπροαίρετο και ανύποπτο ακαδημαϊκό, για να υπηρετήσεις πολιτικές σκοπιμότητες.
    Και η παιδεία στην Ελλάδα δεν έχει προβλήματα και αδυναμίες;
    Σαφώς και έχει, όπως και όλοι οι άλλοι τομείς.
    Όμως η συζήτηση γι αυτά είναι εντελώς άλλου επιπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή