ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 ) στις 8.30 μ.μ. στη Μεζεδοπωλείο «ΑΝΤΑΜΑ» στο Παλαιό Φάληρο, επί της οδού Μίνωος 16 τηλ 210-9824441 θα πραγματοποιηθεί η φετινή μας τακτική φθινοπωρινή συνάντηση της Τάξης μας (1969) , που συμπίπτει και με τα 50 χρόνια της αποφοίτησής μας . ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Θερινός κινηματογράφος "ΟΡΦΕΑΣ" ή " ΑΣΤΕΡΙΑ" - Λ.Βουλιαγμένης, στο λόφο Βαριώτη ...


Πρόκειται για το καλοκαιρινό πρόγραμμα προβολών του 1981 του σινεμά Ορφέας της οδού Ιππάρχου και Λ. Βουλιαγμένης κοντά στο λοφάκι του Βαριώτη. Το θερινό αυτό σινεμαδάκι επισκεπτόμαστε τακτικότατα τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού πηγαίνοντας ποδαράτοι απ’ το Μπραχάμι ενίοτε και τρεις φορές την εβδομάδα, με κάθε δηλαδή αλλαγή έργου, κυρίως για την εκπληκτική θέση του σινεμά, αλλά και της σινεφίλ ποιότητας των φιλμ. Σημειωτέον ότι τον προγραμματισμό και την επιλογή των έργων, έκανε ο υπεύθυνος λειτουργίας του σινεμά, ο θρυλικός κινηματογραφόφιλος  και ιδιαίτερα αγαπητός κ. Σκλάβος.


Το σινεμά πριν το αναλάβει ο κ. Σκλάβος ονομαζόταν Σινέ Αστέρια ακριβώς επειδή η θέα των αστεριών πάνω απ τα κεφάλια των θεατών ήταν εκπληκτική! Το ίδιο εξαίσια ήταν και η θέα της φωτισμένης Ακρόπολης κοιτώντας λίγο αριστερά από την οθόνη στο βάθος του ορίζοντα. Η μαγεία  του συγκεκριμένου σινεμά δεν περιγράφεται με λόγια!
Στα μεγάλα ατού του Ορφέα ήταν φυσικά το μπαρ το οποίο διέθετε στο κοινό, γλυκά, κυρίως τουλούμπες, ρόξυ, αναψυκτικά και κάτι σοκολατένιες μασίφ μπάλες, σαν τις σημερινές τρούφες, τους συγκλονιστικούς “Νέγρους”. Οι “Νέγροι” ήταν το κίνητρο και ο μοναδικός λόγος για τον αγαπητό μας imaginista παιδικό φίλο B.B Mik  για τον οποίο  επισκεπτόταν το σινεμά και άδειαζε, χωρίς αιδώ, όλο το ταψάκι!!
Ο Ορφέας γκρεμίστηκε δυστυχώς από τους ανάλγητους Δημοτικούς Άρχοντες του Δήμου Αθηναίων. Οι κατάπτυστοι κατεδαφιστές της ιστορίας του τόπου μας (υπάρχουν παντού τέτοιοι), φρόντισαν για μια ακόμη φορά για τον εκπολιτισμό των πολιτών . Κατάφεραν να σηκώσουν στη θέση του πολιτιστικού θησαυρού που λεγόταν Ορφέας ένα μπετονένιο κτήριο που τάχα μου θα αναβάθμιζε τις πολιτιστικές Αξίες της Αθήνας. Τρομάρα τους! Το μόνο που προκάλεσαν ήταν μια ανυπολόγιστη καταστροφή και την καταγραφή τους στην ιστορία της Αθήνας, ως γηγενείς  τρομοκράτες και βάρβαρους.
Καλούμε τον αγαπητό Δήμαρχο κ. Καμίνη να δείξει την ευαισθησία που σίγουρα διαθέτει, ν’ αναλάβει πρωτοβουλία και να επαναφέρει το θερινό σινεμαδάκι στη θέση του. Οι imaginistes θα είναι δίπλα του με γκασμάδες και φτυάρια ώστε να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και να επαναφέρουν το κάλλος του κατεδαφισθέντος Ναού της 7ης Τέχνης.
Στα δικά μας τώρα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση κάποιου  οικοπέδου για την δημιουργία του θερινού. Πιθανόν όμως να ευοδωθούν οι προθέσεις ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος προβολής ταινιών σε μια ταράτσα. Οι imaginistes παρακολουθούν από κοντά την προσπάθεια και δηλώνουν ότι θα συμπαρασταθούν, όπως είναι αυτονόητο και θα συντρέξουν την προσπάθεια μαζί με τους 1500 περίπου υποστηρικτές του θερινού στο τόπο μας.


Το παραπάνω ντοκουμέντο - το καλοκαιρινό πρόγραμμα προβολών του 1981 του σινεμά Ορφέας  - προέρχεται απ’ το Αρχείο των imaginistes. Είναι δείγμα ποιότητας και καλαισθησίας από έναν υπηρέτη φανατικό του σινεμά, τον κ.Σκλάβο. Το αφιερώνουμε στη μνήμη του.
Χρίστος Πιπίνης
http://imaginistes.com/

6 σχόλια:

 1. Πρόκειται για τον θερινό κινηματογράφο ΟΡΦΕΑ ή ΑΣΤΕΡΙΑ , δίπλα στο Γυμνάσιό μας ! Στο κείμενο αναφέρεται και ο συμμαθητής μας του '72, Μιχάλης Χαντάς ως b.b Mik

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κάποια χρόνια λειτούργησε στο 2ο(!) όροφο θερινό σινεμά αλλά εδώ και 5-6 σταμάτησε κι αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Nikos Papastamatiou Ο θερινός Ορφέας για χρόνια ήταν επί της λ. Βουλιαγμένης και Φιλομίλας (διαγωνίως απέναντι από την ΕΒΓΑ Πισιμίση...) πριν μετακομίσει..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Nikos Papastamatiou http://www.cinefilip.gr/gr_anthropoi_sklavos.htm

  Άνθρωποι_Λευτέρης Σκλάβος
  (1915-2007) Ο Λ. Σκλάβος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1915 και ήρθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή...
  CINEFILIP.GR

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Andreas Maniatakis
  Στα θερινά σινεμά : αγιοκλιμα και γιασεμιά !!!!!!!!!!
  Εκει είδα , κρυμμένος στο στο μηχανοστάσιο , το έργο
  " ο Δράκουλας βγήκε απο τον τάφο του " και απο τότε δεν ξαναείδα ταινία
  θρίλερ ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όπως ανέφερε το 2007 ο σκηνοθέτης Πωλ Σκλάβος (γιος του Λευτέρη Σκλάβου) επιχειρηματίας σήμερα ενός ακόμα καλοκαιρινού ΟΡΦΕΑ στη Σαρωνίδα : «Ο πατέρας μου ακόμα περιμένει ηθική αναγνώριση για τον «Ορφέα» της Ιππάρχου. Δεν έπρεπε να γκρεμίσουν το κτίριο, έπρεπε να διατηρηθεί και να λειτουργεί ως είχε, ανακαινισμένο. Δώσαμε μάχη με τον πατέρα μου και με πολλούς κατοίκους της περιοχής γι΄ αυτό το σκοπό. Τότε δημιουργήθηκε ο σύλλογος ‘Ορφεύς’ στην Αρτέμωνος, που συνεχίζει σήμερα ως εξωρραϊστικός. Ο Δήμος Αθηναίων όμως έκανε του κεφαλιού του. Γκρέμισε τον παλιό ‘Ορφέα’ και έμεινε πολύν καιρό το οικόπεδο σκαμμένο και παρατημένο. Αφού λοιπόν το γκρέμισαν, έπρεπε να φτιάξουν ένα νέο σινεμά μόνο και τίποτ΄ άλλο. Αυτοί φτιάξανε ολόκληρο κτίριο άσχετο και βάλανε κι ένα σινεμά στην ταράτσα. Το βγάλανε ‘Ορφέα’ χωρίς να ρωτήσουνε τον πατέρα μου- παρ΄ όλ΄ αυτά, δεν τους είπε τίποτα. Έστω κι έτσι, διεκδικήσαμε από το Δήμο αυτόν το νέο ‘Ορφέα’, να τον ενοικιάσουμε ως επιχειρηματίες, αλλά μας είπαν πως έπρεπε να πάρουμε πακέτο και τη ‘Στέλλα’ στην Κυψέλη. Ε, δεν πήραμε τίποτα". ..............

  Αφιέρωμα στον κινηματογράφο ΟΡΦΕΑ και στον ιδιοκτήτη του Σκλάβο https://dafninews.wordpress.com/2015/01/19/%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%bf%ce%af-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-2/

  ΑπάντησηΔιαγραφή