ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Γενέθλια στη Ζάτουνα…

Είναι μεσημέρι Σαββάτου 14 Μάη και δύο συμμαθητές μας βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής από τη Λακωνία. Βρέθηκαν εκεί το προηγούμενο διήμερο για  να τσαπίσουν ένα περιβόλι και να φυτέψουν διάφορα καλούδια.
Κατάκοπος αλλά ευχαριστημένος καθώς ήτανε λέει ο Σπύρος στον Λεωνίδα:
-Ρε Γιαννημάρα ξέρεις ότι το blog μας έχει γενέθλια. Κλείνει 4 μήνες και πάμε ολοταχώς για τον 5ο.
-Αμάν ρε Γεωργάτσο με τα γενέθλια ! Κάθε μήνα το ίδιο πράμα… 
-Λοιπόν λέω να πρωτοτυπήσουμε και να τα γιορτάσουμε, αν έχουμε λίγη τύχη στη Ζάτουνα. Μας έχει πρήξει ο pcmc με το χωριό του. Επειδή έχω ακούσει ότι πηγαίνει τακτικά, θα του κάνουμε την έκπληξη!
Και η έκπληξη έγινε! Το απόγευμα του Σαββάτου ο Γεωργάτσος με τον  Γιαννημάρα συνοδευόμενοι από τον mr Bο - Δανό τουρίστα - και τους Κυριάκο & Σταυρούλα Κατσιγιάννη ,ιδιοκτήτες του Ξενοδοχείου «ΑΓΡΟΠΟΛΙΣ»,που φιλοξένησε την Τάξη μας  πέρσι τον Απρίλη, κατέφθασαν στη Ζάτουνα.
Η χαρά του pcmc δεν περιγραφότανε!
Και άρχισε η ξενάγηση. Πρώτη στάση έξω από το παραδοσιακό Καφφενείο-Μουσείο του Περικλή (1933), το οποίο δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια είναι κλειστό, λόγω απουσίας στο εξωτερικό. Έπειτα περάσαμε από το σπίτι που έζησε εξόριστος στη Ζάτουνα ο Μίκης Θεοδωράκης (1968-1969) και σταθήκαμε για αναμνηστική φωτογράφιση μπροστά από το άλλο παραδοσιακό καφενείο του χωριού στου Αλέκου (1903), όπου συνήθιζε να πίνει τον καφέ του ο Μίκης.
Στη συνέχεια αντικρίσαμε το πανύψηλο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου , που στη κορυφή του έχει ρολόι του οποίου οι ώρες δεν σημαίνονται με αριθμούς, αλλά με τα 12 γράμματα του επωνύμου του Ζατουνίτη Ελληνοαμερικανού δωρητή (ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ)! Η επόμενη στάση έγινε μπροστά στην πανώρια εκκλησία της Παναγίας (1853) και στο πέτρινο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου (1919) που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης (2006). 
Ο Γεωργάτσος το είχε απωθημένο από την πρόσφατη εκδρομή της Τάξης μας στο Ναύπλιο. Δεν φωτογραφήθηκε μπροστά στον ανδριάντα του Ζατουνίτη ΣτάΪκου ΣταΪκόπουλου, μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές μας. Οπότε μόλις είδε την προτομή του Πορθητή του Παλαμηδιού, ξεκρέμασε το (μαραμένο από τις 25 Μαρτίου) δάφνινο στεφάνι και με πολύ σεβασμό το τοποθέτησε εκ νέου, ζητώντας φωτογραφική καταγραφή του γεγονότος, όπερ και έγινε!
Τελειώνοντας την πολύ σύντομη ξενάγηση καταλήξαμε για το τσίπουρο των γενεθλίων του blog μας, στο καφενείο του Αλέκου. Το εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο - γενέθλια τούρτα , που έφερε από τη Βυτίνα ο Λεωνίδας, απολαύσαμε στο σπίτι του Πισιμίση.
Η αυτοψία των δύο συμμαθητών μας στη Ζάτουνα – πατρίδα του ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου και του π. Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλου –   άφησε τις καλλίτερες εντυπώσεις και το πόρισμά της θα κατατεθεί οσονούπω  στην οργανωτική επιτροπή εκδρομών της Τάξης μας, για τα περαιτέρω…

Φωτό 1
Από αριστερά : Γεωργάτσος, Γιαννημάρας, Bo και το ζεύγος Κατσιγιάννη. Η γάτα σπεύδει να πάρει θέσει καθυστερημένα....

Φωτό 2.
Μπροστά στον Αη Γιώργη. Πισιμίσης, Γεωργάτσος και Γιαννημάρας

Φωτό 3.
Επιτέλους ο Γεωργάτσος με το δάφνινο στεφάνι, μπροστά στη προτομή του ΣτάΙκού  Σταϊκόπουλου.

Φωτό 4.
Από αριστερά: Γεωργάτσος, Βο, Πισιμίσης και Γιαννημάρας.

Φωτό 5.
Ο Γεωργάτσος καμαρωτός μπροστά στο τσίπουρο των γενεθλίων.

Φωτό 6
'Εξω από το καφενείο του Αλέκου . Η κα Κατσιγιάννη, Βο, Πισιμίσης, Γεωργάτσος, Κατσιγιάννης και  Γιαννημάρας.


Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

22 σχόλια:

 1. Από ξενάγηση στο χωριό του, ο pcmc .... σκίζει.
  Θα γράψω στη Βικιπαίδεια να τον αξιοποιήσει.
  Πάντως όταν μου τηλεφώνησε το Σάββατο ο Σπύρος (από το τηλέφωνο του Λεωνίδα - η κρίση χτύπησε και εδώ-), πραγματικά ζήλεψα. Μούρθε να τα παρατήσω και να ροβολήσω κατά Ζάτουνα μεριά. Ήταν αργά όμως (στις 20.51 καταχωρήθηκε η κλήση). Την άλλη φορά παρακαλώ για έγκαιρη ειδοποίηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όσον αφορά στα γενέθλιά μας, βλέπω με πολύ χαρά ότι τη στιγμή που γράφω αυτό το σχόλιο, το Counter έχει χτυπήσει 15061 επισκέψεις.Κάτι λιγώτερο από 4000 το μήνα!!!
  Ψάχνω να βρώ τον ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙ που στα προηγούμενα γενέθλια του blog γιόρταζε την "C & C day" του! Μήπως δεν τα γιόρτασε λόγω Σαρακοστής; Πάντως είναι καιρός που δεν τον έχουμε ακούσει.
  Ερώτηση στον pcmc:
  Ποιοί είναι οι 3 από την Ρωσία που μας παρακολουθούν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κατ΄ασφαλείς πληροφορίες οι 3 από τη Ρωσία είναι:
  1. Πούτιν Βλαντιμίρ .
  2. Μεντβέντεφ Ντμίτρι.
  3. Τσάπμαν Άννα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Διαμαρτύρομαι εντόνως! Γαλακτομπούρεκο από Βυτίνα και ούτε ένα τηλεφώνημα στο υπόλοιπο Έκτο;

  (Μια μικρή διόρθωση. Ο counter σας μετράει προβολές σελίδας, όχι μοναδικές επισκέψεις. Δεν θέλω να σας χαλάσω το όνειρο αλλά μου το επιβάλει το επαγγελματικό καθήκον. Πιο σωστά φαίνονται τα νούμερα στα σημαιάκια. Ακόμη κι εκεί όμως, πόσο συχνά μετριέται ένας επισκέπτης; Κάποιος που μπαίνει πχ 2 φορές μέσα σε ένα λεπτό είναι ένας ή δυο επισκέπτες; Εμείς στο '72 ορίσαμε ως μοναδικές επισκέψεις αυτές που γίνονται από το ίδιο πρόσωπο ανά μισή ώρα. Γιατί όμως υπάρχουν οι counters; Έχει να κάνει κυρίως με την αμερικάνικη αγορά. Συνήθως τα επαγγελματικά blogs φουσκώνουν τα νούμερα για να τραβήξουν διαφήμιση).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σχετικά από τις επισκέψεις από άλλα μέρη πχ Ρωσία, τις πιο πολλές φορές συμβαίνει κάποιος ψάχνοντας στο Google, να μπει κατά λάθος. Γι αυτό αν το ελέγξετε, θα δείτε "διάρκεια επίσκεψης" με μηδέν ή ελάχιστα δεύτερα. Βλέπουν δηλαδή κάτι σε ξένη για αυτούς γλώσσα και φεύγουν αμέσως. Αντίθετα, αν είναι φίλοι που ζουν στο εξωτερικό, θα δείτε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις από την ίδια IP Address και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν ξέρω όμως αν οι counters που έχετε σας δίνουν αυτές τις δυνατότητες. Δείτε καλύτερα στο '72 εκεί που λέμε "Πέρασαν για Βερμουτ". (Γιώργο, κάνε double click πάνω στα νούμερα για να σου βγει το site με το σχετικό service, το οποίο είναι μάλιστα δωρεάν).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αχ ρε Σωτήρη, μας χαλάς το όνειρο !
  Και φανταζόμαστε ότι μας παρακολουθεί η sexy κατάσκοπος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θανάση πρόσκληση στις 20.51, μάλλον προσχηματική και για ξεκάρφωμα ήταν.
  Πάντως μας έκαναν και ζηλέψαμε.
  Σε κάθε περίπτωση στο δρόμο της επιστροφής από νότια (και όχι μόνο) Πελοπόννησο, βρίσκονται και άλλες "υιοθετημένες" έστω πατρίδες (όπως π.χ. Λουτρά Ωραίας Ελένης) οπότε όποιος θέλει να εκπλήξει είναι καλοδεχούμενος, ακόμη και χωρίς γαλακτομπούρεκο.
  Σοφιστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γιώργο μόλις πληροφορήθηκα ότι στη Ζάτουνα φτιάχνετε και ωραίο παστέλι, οπότε μπορούμε μια χαρά να αντικαταστήσουμε το γαλακτομούρεκο.
  (Οσο τουλάχιστον προλαβαίνουμε, πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν τεχνητές μασέλες).
  Σοφιστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για την ακρίβεια φτιάχνανε ωραίο παστέλι , στο Καφφενείο του Περικλή, το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι κλειστό.
  Αλήθεια που το έμαθες ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Από τη σχετική ιστοσελίδα (Ζάτουνα) φυσικά.
  Η πρόσκληση ισχύει και χωρίς παστέλι.
  Σοφιστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σοφιστή οπωσδήποτε ισχύει και εσείς οι "παρά θιν' αλός" (Λουτρά, Αμόνι κλπ) βουτιά στο Λούσιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το παστέλι ταιριάζει στη δίαιτα του eye doc ή τρώει μόνο "μπισκοτάκια";
  Provocator

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Για το χατήρι του παστελιού θα προδώσω τα κρακεράκια.

  (Από το τέλος Μαΐου και μετά το πλεούμενο θα είναι στο ρεμέτζο του στο Αμόνι. Καλοδεχούμενοι όλοι στο σπίτι και στην στην "ΑΕΛΛΩ")
  Κουΐζ: Άρπυα ή Αμαζόνα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μέσα όλοι στο πλεούμενο!!!
  Άρπυα ή Άρπυια ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Άρπυια βέβαια (ο PC στο γραφείο "χάνει". Άμα δεν διπλοτσεκάρεις.....)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. O PC χάνει και ο PCMC τα βρίσκει !
  Πως λέμε "χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη βρίσκει".
  Κάτι τέτοιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Την κατά τον Ησίοδο Άρπυια Αελλώ, φυσικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Σωστός!. Ελπίζω όχι από Google.
  Η σύγχιση με την Άελλα, που ήταν Αμαζόνα, γίνεται όχι μόνο λόγω της μικρής διαφοροποίησης στο όνομα, αλλά και της λανθασμένης αναγραφής σαν Αελλώ, στο μυθιστόρημα του Pressfield "Οι τελευταίες Αμαζόνες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Όχι βέβαια!
  Από το AΕΛΛΩ 3D Cinemax 5+1 (Πατησίων)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Όχι από την ΑΕΛΛΩ το μικρότερο νησί των Στροφάδων;
  Εκεί που έκαναν στροφή, αλλάζοντας κατεύθυνση, οι γυιοί του Βορέως(ο Βορηάς που τ' αρνάκια παγώνει), καταδιωκόμενοι από την Αελλώ και τις άλλες Άρπυιες.
  Εξ ου και το όνομα ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Η συζήτηση κατέληξε κυριολεκτικά περί ανέμων και υδάτων.
  Σοφιστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή