ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

INSTITUT FRANCAIS D' ATHENES (Annexe de Coucaki) 1965 !


Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και συγκεκριμένα το Παράρτημά του στο Κουκάκι , βρισκόταν στην οδό Γεωργίου Ολυμπίου, πολύ κοντά στο κτίριο, που στέγαζε τότε το Γυμνάσιό μας – πριν το 1962- στην οδό Φαλήρου.
Λόγω της γειτνίασης είχε δημιουργηθεί μία παράδοση και αρκετοί μαθητές του Γυμνασίου μας φοιτούσαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ακόμα και όταν το Γυμνάσιο στεγάσθηκε στο ιδιόκτητο σύγχρονο κτίριό του στην οδό Πυθέου στον Νέο Κόσμο. Μάλιστα το Ινστιτούτο ενίσχυε την στενή αυτή σχέση με το Γυμνάσιο, παρέχοντας και υποτροφίες στους πρωτεύοντες μαθητές στις εισαγωγικές εξετάσεις – που γινόντουσαν τότε- από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, μιας από τις οποίες επωφελήθηκα και εγώ.
Από τους συμμαθητές μου της Τάξης μας θυμάμαι τον Γιάννη Λάϊο και από την Τάξη 1970 τον Θανάση Πανταζάκο.
Το 1968 τελείωσα τη φοίτησή μου στο Ινστιτούτο και έκτοτε δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ κοντά στην περιοχή όπου επί 5 σχεδόν χρόνια , 3 φορές τη βδομάδα - διανύοντας με τα πόδια 10 σχεδόν χλμ (2 ώρες δρόμο πήγαινε - έλα) από το σπίτι μου στην Άνω Δάφνη - ανελλιπώς επισκεπτόμουνα, για να παρακολουθήσω τα μαθήματα στη Γαλλική γλώσσα, που εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν ισάξια της Αγγλικής γλώσσας.
Όταν πρόσφατα βρέθηκα την οδό Γεωργίου Ολυμπίου (πεζόδρομο πλέον) μόλις που ξεχώρισα τη θέση όπου βρισκόταν το παλιό κτίριο του Ινστιτούτου.
Οι αναμνήσεις μου από τη φιλοξενία στα θρανία του Ινστιτούτου είναι  ακόμα έντονες καθώς και οι χαρακτηριστικές φωνές των καθηγητριών μας Αγγελίδου, Μανσόλα και Αγαπητού, τα πρόσωπα των οποίων μου θύμισε , η φωτογραφία που ακολουθεί και την οποία (μαζί και με τα άλλα ντοκουμέντα) μας έστειλε από το προσωπικό του αρχείο ο Γιάννης Πισιμίσης (Τάξη 1967), τον οποίο και ευχαριστούμε.

Από τον pcmcΦωτό 1
Ένα μοναδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο από το Γαλλικό Ινστιτούτο (Ιούνιος 1965) : Ο Γιάννης Πισιμίσης- απόφοιτος της Τάξης 1967 του Γυμνασίου μας - βραβεύεται  από την κα Αγγελίδου και παραλαμβάνει το βιβλίο "L'hirondelle qui fit le printemps". Εκατέρωθεν της κας Αγγελίδου διακρίνονται η Διευθύντρια του Ινστιτούτου κα Μανσόλα (αριστερά) και η κα Αγαπητού.
1 σχόλιο:

 1. Εγώ θυμάμαι ότι είχα την μαντάμ Καρατζά. Ακόμη πιο μεγάλη σε ηλικία από τις κυρίες της
  φωτογραφίας.

  ΜΦΧ

  /sr

  (Γιατί λέτε κάθε φορά "από το προσωπικό αρχείο του τάδε"; Είναι οι φωτογραφίες όντως σε κάποιο αρχείο; Tαξινομημένες, κωδικοποιημένες κλπ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή