ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ο καθηγητής μας κ. Κων/νος Γιαννημάρας.


«Ε, Πισιμίση μη μιλάς! Είσαι βουνήσιος και ακούγεσαι!»
Ξαφνιάστηκα όταν άκουσα τη γνώριμη φωνή του καθηγητή μας κ. Κ.Γιαννημάρα  και συμπατριώτη μου από τη Νυμφασία της Γορτυνίας, να προσπαθεί να με επαναφέρει στη τάξη. Ήταν η σχολική περίοδος 1966-1967 με την τάξη μας να βρίσκεται στην Α’ Λυκείου. Αμέσως μετά καταργήθηκε το Λύκειο και συνεχίσαμε ως 6/τάξιο Γυμνάσιο.
Ο καθηγητής μας ήταν νεοδιορισμένος φιλόλογος στο Γυμνάσιό μας, με πάθος για το λειτούργημά του και με τη στεντόρεια φωνή του  μας κρατούσε συνεχώς σε εγρήγορση, ιδιαίτερα με την ανάγνωση και την ερμηνεία των  αρχαίων κειμένων.
Τη δεκαετία του 80 βρεθήκαμε στο ίδιο ΔΣ της Παγγορτυνιακής Ένωσης εκπροσωπώντας τα χωριά καταγωγής μας . Έκτοτε είχα την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί του πολλές φορές και πριν δύο χρόνια μάλιστα - το καλοκαίρι- τον επισκέφθηκα στην Νυμφασία, όπου με εντυπωσίασαν οι λεπτομέρειες (πολλά ονόματα συμμαθητών, ευτράπελα  κλπ)  που θυμότανε από την περίοδο που τον είχαμε καθηγητή. Μάλιστα θυμήθηκε – εγώ το είχα ξεχάσει – ότι τότε είχα σχεδιάσει σε ένα μεγάλο χαρτόνι  τα Τείχη των Πλαταιέων , με υπόδειξή του , και το χρησιμοποίησε κατά την εξιστόρηση της περίφημης Μάχης των Πλαταιών (479 π.χ) !
Όπως πληροφορηθήκαμε από τον  συμμαθητή μας Οδ. Κουτσοποδιώτη (1972) - που πρόσφατα τον συνάντησε και φωτογραφήθηκε μαζί του - ο καθηγητής μας φυλάει όλους τους καταλόγους με τις βαθμολογίες!
Επισημαίνω ότι είναι εκπληκτικός συνομιλητής και αξίζει μια συνάντηση μαζί του , «συν τοις άλλοις» να δούμε και να μας δικαιολογήσει και τις βαθμολογίες μας…
                                                                                                                                  Γιώργος Πισιμίσης

Ο καθηγητής μας κ. Κ.Γιαννημάρας με τον συμμαθητή μας Ο.Κουτσοποδιώτη (1972)  στα Τρόπαια της Γορτυνίας.



Υ.Γ
  Πέρσι - όπως με ενημέρωσε ο καθηγητής μας -  από μεγάλο Κέντρο Λογισμικού Υπολογιστών του Τόκιο, ζητήθηκε από Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου και Φιλολόγους να γίνουν προτάσεις για ονοματοδοσία  , με ελληνική λέξη δισύλλαβη , ενός νέου λειτουργικού συστήματος Η/Υ.
Από το σύνολο των προτάσεων προκρίθηκε η πρόταση του κ.Κ.Γιαννημάρα  με τη λέξη «ΠΥΣΤΙΣ» που σημαίνει «πληροφόρηση». Το ουσιαστικό αυτό προέρχεται από το ρήμα «ΠΥΝΘΑΝΟΜΑΙ» που σημαίνει  «ζητώ να μάθω, να πληροφορηθώ». Έτσι το νέο λειτουργικό σύστημα που πρόκειται να βγει στην παγκόσμια αγορά από τους Ιάπωνες θα έχει Ελληνικό όνομα και μάλιστα δοσμένο από τον ακάματο και πολυγραφότατο καθηγητή μας Κων/νο  Γιαννημάρα. Με λατινικούς χαρακτήρες θα εμφανίζεται ως «PYSTIS” ή «Pystis”

7 σχόλια:

  1. Και οι Ιάπωνες έχουν πίστη στους Έλληνες.
    Είδατε τι "πύστιν" λαμβάνομεν από τις συνσντήσεις με τους παληούς καθηγητές μας; Ας ξαναθυμηθούμε, τις δύσκολες αυτές ημέρες,τη ρύση του Ηράκλειτου που πολύ εύστοχα ανέφερε σε σχόλιό του στην ανάρτηση της 2ας 6ου ο σοφιστής.."εἶς ἐμοὶ μύριοι, ἐὰν ἄριστος ἦι".
    Υ.Γ. Εγώ το βρήκα με πολυτονικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όλα αυτά τη στιγμή που εμείς είχαμε αφεθεί στην εκπαιδευτική δεινότητα του Μουτζούρη.
    Πρέπεινα ερευνηθεί γιατί συστηματικά στο 2ο τμήμα πήγαιναν οι καλοί καθηγητές και σε μας (με λίγες εξαιρέσεις) οι μπακατέλες.
    Σοφιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θέλω να το παίξω τοπικιστής.
    Αλλά είναι τυχαίο που δύο από τους πλέον αξιόλογους καθηγητές του ΣΤ2 κατάγονταν από τα κακοτράχαλα βουνά της Γορτυνίας ;
    Οι κκ Κ. Γιαννημάρας και Π. Ζούνης (Λαγκάδια) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βρε σοφιστή τάπαμε!εμείς είχαμε ένα επίπεδο
    από μόνοι μας!οι άλλοι προσπαθούσανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. pcmc μήπως ξέχασες κάτι;ο μουτζούρης από τη
    ρόδο ήτανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπύρο , κι από ...ρόδο βγαίνει αγκάθι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνω πρόταση Γιαννημάρας & Ζούνης να είναι επίτιμοι καλεσμένοι στο συνέδριο της 1ης του Οκτώβρη στη Σαρωνίδα. Απαραίητη προυπόθεση να προσέλθουν με πλήρη εξάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή