|
Στα δεξιά διακρίνεται το Σχολείο μας με τις δύο μεταγενέστερες προσθήκες .
Αριστερά διακρίνεται τα 93ο & 95ο Δ.Σ Αθηνών και ανάμεσά τους ο Λόφος Λαμπράκη όπου υπήρχαν οι Φυλακές Ανηλίκων.
(Φωτό: πηγή google earth). |
Από το blog "ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ" - των σημερινών παιδιών του ΣΤ Γυμνασίου - μάθαμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» στις 28/6/1954, η θεμελίωση του σχολείου μας έγινε το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας «μετά πάσης επισημότητος».
Επίσης, η αρχιτεκτονική μελέτη «εκπονήθηκε» από τον Ορέστη Φυντικάκη Αρχιτέκτονα μηχανικό του Υπουργείου Παιδείας , ενώ τις εργασίες κατασκευής του θα «παρακολουθήση» ο Δ.Απεγίτης Πολιτικός μηχανικός.
Η κατασκευή του έργου κράτησε 8 χρόνια μέχρι το 1962. Το 1963 που φοιτήσαμε στη Α’ Γυμνασίου ήταν ο 2ος χρόνος λειτουργίας του.
Το σχολείο μας κτίσθηκε σε οικόπεδο έκτασης 5.932,80 μ2, το οποίο παραχώρησε για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων. Ο δε προϋπολογισμός του – σύμφωνα με το δημοσίευμα - ανήρχετο στο ποσό των 2.500.000.000 παλαιών δραχμών που καλύφθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από δωρεές.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα εφαρμογής του ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Εκτός από τις απαραίτητες αίθουσες διδασκαλίας, περιελάμβανε Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Εργαστήριο Φυσικής- Χημείας (αμφιθεατρικό) , Βιβλιοθήκη, ικανοποιητικούς Χώρους Διοίκησης, Υπόστεγα Γυμναστικής με Αποδυτήρια & Αποθήκη υλικού καθώς και Κατοικία Επιστάτη.
Ο αύλειος χώρος του – ανεπίστρωτος - ήταν αρκετά μεγάλος σε δύο επίπεδα και απόλυτα λειτουργικός τόσο για τις ανάγκες του αυλισμού όσο και των αθλοπαιδιών. Επί πλέον χώρος αυλισμού υπήρχε πάνω από το 2/όροφο κτίριο, όπου τα γραφεία διοίκησης . Εκεί μάλιστα προετοιμαζόμαστε και για τις ετήσιες αθλητικές γυμναστικές επιδείξεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Η αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου ήταν υποδειγματική από κάθε άποψη. Είναι «κλειστού τύπου» σχολικό κτίριο με δυνατότητα όμως επισκεψιμότητας των αιθουσών και εξωτερικά μέσω εξωστών (στους ορόφους) και απ’ ευθείας στην αυλή (στο Ισόγειο).
Το κτίριο – κλιμακούμενου ύψους από 2 έως 4 ορόφους -είχε μελετηθεί ώστε να προσαρμόζεται απόλυτα στο ανάγλυφο του εδάφους με τον μεγάλο του συνθετικό άξονα κατά τη διεύθυνση Ανατολή – Δύση και με τις Αίθουσες προσανατολισμένες στο Νότο. Έχει βιοκλιματικό σχεδιασμό με νότιους εξώστες για σκίαση και τους εσωτερικούς διαδρόμους προς βορρά.
Κάθετα στο κυρίως κτίριο και σε κατάλληλη απόσταση ,ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στη σχολική μονάδα από την οδό Πυθέου, υπήρχε μία ισόγεια πτέρυγα αποτελούμενη από βοηθητικές χρήσεις (Υπόστεγο Γυμναστικής , Αποθήκη, Αποδυτήρια, Χώροι υγιεινής και Κατοικία Επιστάτη).
Ο αύλειος χώρος ήταν επίσης προσαρμοσμένος στο φυσικό έδαφος και διαμορφωμένος σε δύο επίπεδα. Στο επάνω όπου και ο κύριος χώρος αυλισμού & συγκέντρωσης για τη προσευχή, με κερκίδες πάνω στα βράχια (νότια) και στο κάτω – που χώριζε από το πάνω με μια σειρά κερκίδες- όπου μουσκεύαμε στο ιδρώτα παίζοντας ποδόσφαιρο ή βόλευ.
|
Στη φωτογραφία του 1996 διακρίνονται τα δύο επίπεδα του αύλειου χώρου καθώς και η Προσθήκη 3ορόφου πτέρυγας (1986) στη θέση του υπόστεγου γυμναστικής που κατεδαφίσθηκε.
(Φωτό :πηγή Konstantinos google earth). |
|
Άποψη των κερκίδων (τον χειμώνα) πάνω στα βράχια και της 3ορόφου πτέρυγας (1986) στη θέση του υπόστεγου γυμναστικής που κατεδαφίσθηκε.
(Φωτό :πηγή Ελτόν google earth). |
Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε -στα αρχεία του ΟΣΚ - δεν βρήκαμε τίποτα σχετικό με τη μελέτη και τη κατασκευή του σχολείου μας, ίσως γιατί την σχετική αρμοδιότητα είχε το Υπουργείο Παιδείας, αφού ΟΣΚ τότε δεν υπήρχε. Επομένως πρέπει να αναζητηθούν στο Υπουργείο Παιδείας, όπου ως γνωστόν έχουμε δικό μας άνθρωπο (1970) σε υψηλόβαθμη θέση (Τ’ ακούτε 70 άρηδες; Σπεύσατε…).
Μέχρι τότε όμως, σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, σχετικά όμως με κτιριακές παρεμβάσεις του ΟΣΚ τόσο στο σχολείο μας όσο και στους αύλειους χώρους του.
Κατά χρονολογική σειρά έχουμε τα εξής:
α. Το έτος 1984 εκδόθηκε η υπ’ αρ. 1584/84 οικοδομική άδεια «Κατεδάφισης του Γυμναστηρίου – WC- Οικίας Επιστάτου στο 6Ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών». Το ίδιο έτος εκδόθηκε η υπ’ αρ. 1640/84 οικοδομική άδεια «Ανέγερση νέας 3 ορόφου Οικοδομής του 6ου Γυμνάσιου Αρρένων Αθηνών». Το νέο κτίριο – «ανοικτού τύπου» με εξώστες - έγινε στην θέση όπου αρχικά βρίσκονταν το Υπόστεγο Γυμναστικής και οι λοιποί βοηθητικοί χώροι που κατεδαφίστηκαν.
β. Το έτος 2002, ύστερα από σχετικά αιτήματα Σχολείου και Συλλόγων γονέων , ο ΟΣΚ προέβη σε αναδιαρρυθμίσεις των αιθουσών διδασκαλίας του Σχολείου μας (που είχαν σχεδιασθεί για 40 μαθητές), προκειμένου να εξοικονομηθούν επί πλέον αίθουσες και να εκλείψει η διπλοβάρδια .
γ. Το έτος 2003 εκδόθηκε η υπ’ αρ. 83/03 οικοδομική άδεια «Ανέγερση Προσθήκης 10 Θέσιου Διδακτηρίου στο 6ο & 36ο Γυμνάσιο Αθηνών». Η Προσθήκη αυτή - «κλειστού τύπου»- χωροθετήθηκε στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου (προς τη Λ. Βουλιαγμένης) κυρίως στη κάτω αυλή και σε μικρή απόσταση από το σχολείο μας.
Τέλος και ανεξάρτητα από το κατά πόσο οι κτιριακές παρεμβάσεις, που έγιναν στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, σεβάστηκαν την λειτουργικότητα και την αισθητική του, δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε την προνοητικότητα του Αρχιτέκτονα μηχανικού Ορέστη Φυντικάκη να το χωροθετήσει σε τέτοια θέση -σε ένα πολύ μεγάλο και επικλινές οικόπεδο -ώστε να μην εμποδίσει οποιεσδήποτε μελλοντικές επεκτάσεις του.
Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ