ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πάμε σαν άλλοτε…


Η Τάξη μας – ως γνωστόν – διοργανώνει αύριο 1η Απριλίου (…και δεν είναι ψέμα), την ετήσια εκτός Αθηνών συνάντηση των μελών της.Προορισμός το Ναύπλιο, με διαμονή σε αγροτοτουριστικό κατάλυμα στα Πυργιώτικα Ναυπλίου.     Προβλέπονται δύο διανυκτερεύσεις, φαγοπότι, ξεφάντωμα και εκδρομές σε γειτονικές με το Ναύπλιο περιοχές. Σπεύδουμε με πολύ κέφι και με ανυπομονησία για να βρεθούμε ξανά κοντά και να νοιώσουμε όπως παλιά…  
Πλούσιο φωτορεπορτάζ θα αναρτηθεί στο blog με την επιστροφή μας, την Κυριακή αργά το βράδυ.
       Καλή μας διασκέδαση !






Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

…Φροντιστήρια Μενέλαου Κόκκοβα – Σάββα Σαλπιγκτή


 Με αφορμή την αναφορά της τάξης του ’72 στο φροντιστήριο που πολλοί από εμάς πέρασαν τα χρόνια εκείνα, για ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο-Λύκειο,  για την προπαρασκευή για τις εξετάσεις για τις ανώτερες και ανώτατες σχολές, είτε και για τα δύο, επιτρέψτε μου να καταθέσω ένα χαρακτηριστικό συμβάν παρόμοιο με το θεώρημα του «Μπλοφόρ».
Πρέπει να ήταν άνοιξη του ΄68. Ήμουνα στο φροντιστήριο νωρίτερα από την ώρα που θ΄ άρχιζε το τμήμα μου και, ως συνήθως, παρακολουθούσα τον αμίμητο Μένιο να κάνει μαθηματικά. Αν θυμάμαι καλά έκανε μάθημα Άλγεβρας στην Τρίτη τάξη (τάξη του ’71). Έλεγε λοιπόν ότι ο Λυμπερόπουλος (ο μαθηματικός βέβαια), λύνοντας μια άσκηση στον πίνακα, έφτανε σε κάποιο σημείο και ακολουθούσε ο εξής μονόλογος :
-Από εδώ και πέρα η άσκηση λύνεται με το θεώρημα του “De Scoup” και αποδεικνύεται ότι …….., όπερ έδει δείξαι.
Δεν υπάρχει βέβαια, έλεγε ο Μένιος, τέτοιο θεώρημα, αλλά η λύση από το σημείο αυτό και πέρα απαιτούσε «ανώτερα» μαθηματικά, που οπωσδήποτε δεν ήταν ούτε για την ύλη μας, ούτε για το επίπεδό μας.
Έτσι και έγινε. Τρεις -  τέσσερις μέρες μετά, το σκηνικό ήταν στημένο σωστά και απόλυτα προβλέψιμο. Ο Λυμπερόπουλος χρησιμοποίησε το θεώρημα του “De Scoup” και ένα από τα πειραχτήρια της τάξης (δεν θυμάμαι ποιος ήταν) πετάχτηκε:
-     κε καθηγητά, η άσκηση δεν λύνεται με το θεώρημα του “De Scoup”!
Μούγκα στην τάξη. Ο Λυμπερόπουλος, που σαν μαθηματικούς παραδεχόταν μόνο τρεις, τον Θεό, τον Αϊνστάϊν και τον… Λυμπερόπουλο, κόκκαλο!
-     Αλλά;
-    Η άσκηση λύνεται με το θεώρημα του “De Faràce”!!!
Το τι έγινε δεν περιγράφεται… πάνω από το 1/3 της τάξης πήγαινε τότε στο φροντιστήριο του Μένιου και του Σάββα, και ήξεραν τι είχε προηγηθεί. Ευτυχώς χτύπησε το κουδούνι και δεν είχαμε … αιματηρές συνέπειες.
Η «φάση» διαδόθηκε αμέσως στο διάλειμμα και τα γέλια ακούστηκαν μέχρι το φροντιστήριο.
Ίσως κάπου να κάνω λάθος στις τάξεις ή τις χρονολογίες και γιαυτό, σας παρακαλώ, διορθώστε με. Πέρασαν βλέπετε τόσα χρόνια και η μνήμη θυμάται τα γεγονότα, αλλά έχει ανεπάρκεια στις ακριβείς ημερομηνίες. Αν κάποιος θυμάται το γεγονός ή ακόμα και λεπτομέρειες από τα πρόσωπα, ας το καταθέσει.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει ΔΑΣΚΑΛΕ!

Υ.Γ. Από μένα, σαν αφιέρωμα,  δύο φωτογραφίες από εκδρομές που έγιναν τα χρόνια εκείνα με το φροντιστήριο, γιατί Μένιος και Σάββας φρόντιζαν, η εκπαιδευτική σχέση ανάμεσα στους μαθητές και στους φροντιστές, να  περνάει μέσα απ΄ την προσωπική σχέση.
Στην μία, που έγινε την άνοιξη του 1969 στην Ερέτρια, η «ομάδα» παίζει βόλεϋ (Λάϊε μην κοιτάς!!)
Στην άλλη, την επόμενη χρονιά (19/4/1970) – βλέπετε οι δεσμοί δεν είχαν σπάσει και μετά την εισαγωγή μου-, στον Ισθμό της Κορίνθου, καθ’ οδόν προς Διακοφτό. Σ’ αυτήν φαίνεται η Μαρία (Καρόζη;), και με το καρρώ μπουφάν ο (Αλέκος;…)
Εάν αναγνωρίζετε τα πρόσωπα, σχολιάστε  για να μπουν οι λεζάντες.


Eye doc

Φωτό 1: Ερέτρια 1969

Φωτό 2 : Κόρινθος 19.4.1970 (προς Διακοφτό)

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

…Νυμφασία 16-18/4/2010

1

           Λέγαμε σε προηγούμενο σημείωμά μας ότι η όρεξή μας δεν είχε κορεσθεί. Έτσι, το τότε συντονιστικό της τάξης πρότεινε, μετά την πετυχημένη συνάντηση της πίττας, μια διήμερη εκδρομή για να τα ξαναπούμε από κοντά. Η ιδέα έγινε φυσικά αμέσως δεκτή και οι διοργανωτές της εκδρομής (Γεωργάτσος – Γιαννημάρας), πρότειναν την περιοχή της Βυτίνας.
             Για κατάλυμα επιλέχτηκε ο ξενώνας «Αγρόπολις», ένα αγροτουριστικό συγκρότημα καταλυμάτων στη Νυμφασία, το χωριό του Γιαννημάρα, λίγο πριν απ’ τη Βυτίνα. Κέντρο δραστηριοτήτων θα ήταν το συγκρότημα και το πατρικό σπίτι του Λεωνίδα.
            .Παρά τις απουσίες της τελευταίας στιγμής, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 16ης Απριλίου 2010, συναντηθήκαμε λίγο μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου. Το παρουσιολόγιο κατέγραψε 12 άτομα. Ο Άγγελος ο Ιακώβου θα ‘ρχόταν την επόμενη μέρα και ο Δημήτρης ο Αργυρός μας περίμενε πιο πέρα, κάτω από μια καρυδιά, στο μπλε βανάκι. Αργά το απόγευμα φτάσαμε στην όμορφη Νυμφασία και εγκατασταθήκαμε. Το βραδάκι στο εστιατόριο της «Αγρόπολης» λαδώσαμε  -λίγο- το αντεράκι μας.
             Οι λεπτομέρειες της διαμονής, οι εκδρομές σε Λιμποβίτσι, Στεμνίτσα και Δημητσάνα την επόμενη μέρα,  και η φαγοποσία στο σπίτι του Λεωνίδα το βράδυ, καταγράφηκαν σε εικονοληπτική συσκευή (videocamera) για μελλοντική αξιοποίηση.
              Την επόμενη μέρα έγινε εξόρμηση στο μοναστήρι της Κερνίτσας και μετά στη Λάστα όπου στο πραγματικό “μόνος σου σερβιρίσου και αν θέλεις πλήρωσε” καφενείο «Άη Γιώργης», απολαύσαμε το καφεδάκι μας. Καταλήξαμε σε αποχαιρετιστήριο γεύμα εργασίας στην ταβέρνα «το λάθος» στην Καρκαλού και κάναμε το ΛΑΘΟΣ να επιστρέψουμε ο καθ’ ένας στη βάση του.
              Την παραγωγή του Video, ανέλαβε η «Θάνος film productions” και το DVD διενεμήθη μερικές εβδομάδες αργότερα στους συμμεθέξαντες (είναι σωστή η αντωνυμία;).
              Για την Ιστορία, στο παρουσιολόγιο κατεγράφησαν αλφαβητικά οι πιο κάτω δέκα έξι: Δημ. Αναργύρου (Χ2), Δημ. Αργυρός (Χ2), Κώστας Γεωργακόπουλος (Χ2), Σπύρος Γεωργάτσος (Χ2), Θανάσης Γιαννακάκης (Χ2), Λεωνίδας Γιαννημάρας, Δημήτρης Ζεβόλης (Χ2), Άγγελος Ιακώβου (Χ2), Στέλιος Καλπάκης.
             Για να ζηλεύουν οι απόντες, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, το εξώφυλλο του Video και μερικές μόνο φωτογραφίες από τις λήψεις του Άγγελου Ιακώβου πιστοποιούν τις δύσκολες ώρες που περάσαμε΄, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε ψυχολογικά εν όψει της νέας εκδρομικής μας εξόρμησης στα Πυργιώτικα του Ναυπλίου.


Προς τη Μονή
Στη Μονή
Έτοιμοι για  μάσα...

 Καφέ στη Στεμνίτσα


Για την εξιστόρηση…
Eye doc


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Γιορτάζει ο Βαγγέλης....





Χρόνια  Πολλά !
στους Ευάγγελους  της Τάξης μας !

   ΓΑΒΡΙΗΛ, ΚΑΤΣΑΚΟΥΛΗ, ΚΡΑΝΑΚΗ και ΠΕΤΡΟΔΑΣΚΑΛΑΚΗ.




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Όλοι οι απόφοιτοι του ’69 είναι εδώ…


        Από την καταγραφή των αρχείων του Σχολείου μας – που ήδη ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την φροντίδα του blog «ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ» - αντλούμε την επίσημη κατάσταση με τα ονόματα των συμμαθητών μας, που αποφοιτήσαμε το 1969 (Φωτό 1).

Φωτό 1

Όπως προκύπτει από την επίσημη κατάσταση η Έκτη Γυμνασίου του ΣΤ’ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών , το έτος 1969 (αποφοίτησης) είχε 84 μαθητές . Υπήρχαν - όπως θυμόμαστε - 2 τμήματα τα ΣΤ1 ( από Αβερκιάδη μέχρι Λιαγκώνη) και ΣΤ2 (από Μανωλόπουλο μέχρι Ψυχάρη).
Η Τάξη μας δεν είχε Πρακτικό ή Κλασσικό Τμήμα και τα μαθήματα που διδαχθήκαμε τη χρονιά της αποφοίτησης ήταν: Θρησκευτικά, Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Λατινικά, Γαλλικά, Ιστορία, Μαθηματικά, Κοσμογραφία, Φυσικά, Βιολογία, Φιλοσοφικά και Γυμναστική (Φωτό 2 – μέρος από Απολυτηρίο συμμαθητή μας).

Φωτό 2
Στόχος σημαντικός για το blog μας – ανάμεσα σε άλλα – είναι εκτός από τους συμμαθητές μας, που μαζί αποφοιτήσαμε το 1969 , να καταγράψουμε και όλους τους υπόλοιπους συμμαθητές μας από την Πρώτη  Γυμνασίου μέχρι και την Πέμπτη Γυμνασίου. Μια πρώτη προσπάθεια  έχει γίνει και φαίνεται στην πλαϊνή μας ανάρτηση με τίτλο « ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 1969 & ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ 1963-1969». Εδώ θέλουμε την συνδρομή όλων σας, για την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή όλων των συμμαθητών μας από το έτος 1963 (χρονιά φοίτησης στη Πρώτη Γυμνασίου)  μέχρι και το έτος 1967 (χρονιά φοίτησης στη Πέμπτη Γυμνασίου). 
Ο τρόπος επικοινωνίας με το blog μας είναι μέσω, είτε e-mail ( ekto1969@gmail.com) είτε τηλεφωνικά στα: 6972027612 (Πισιμίσης Γιώργος) & 6945490712 (Χατζίρης Αποστόλης)




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η Τάξη μας πάει (τελικά) στο Ναύπλιο…


        Μετά από νέα σύσκεψη του συντονιστικού συμβουλίου της Τάξης μας (στη Δωδώνη του Υμηττού) αποφασίσθηκε ότι η προαναγγελθείσα  εκδρομή (1/4-3/4) ,αντί για την Κόρινθο, θα πραγματοποιηθεί – για τεχνικούς λόγους - στο Ναύπλιο. Η Κόρινθος και η Ορεινή Αρκαδία (Ζάτουνα) μπορούν να περιμένουν…

        Η διαμονή θα γίνει στο ξενοδοχείο - αγροτουριστικό κατάλυμα - «Περιβόλι», στα Πυργιώτικα 8,5 χλμ από τη πόλη του Ναυπλίου. Κόστος 2 διανυκτερεύσεων με πρωϊνό 170 Ευρώ ( σε δίκλινο , μιας και θα πάμε με συζύγους). Το ξενοδοχείο διαθέτει συνολικά 12 δίκλινα δωμάτια αποκλειστικά για τη Τάξη μας. Δηλώσεις συμμετοχής στους υπεύθυνους της εκδρομής Σπύρο Γεωργάτσο (6982528269) και Θόδωρο Ζαρέτο (6937211631).

        Και για του λόγου το αληθές ακολουθεί  φωτορεπορτάζ από τη σύσκεψη:


 Το συντονιστικό συμβούλιο της Τάξης μας ενώ συνεδριάζει.
 Από αριστερά:  Αναργύρου, Γεωργάτσος,   Γιαννημάρας, Πισιμίσης, Αζαριάδης,Ζαρέτος,Χατζίρης και Γιαννακάκης




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

...........Παράλειψη


            Ελπίζω να μην έγινε σκόπιμα, αλλά να διέλαθε της προσοχής των διαχειριστών του βlog.
Εάν όλοι συμφωνούμε ότι:
Το Γυμνάσιό μας ήταν ΑΡΡΕΝΩΝ
Ότι αποφοιτήσαμε , το 69, με ότι το έτος αποφοίτησης φέρνει συνειρμικά στο μυαλό.
Ότι είμαστε καλοπερασάκηδες
Και ότι στις 14 Μαρτίου είχαμε γενέθλια του blog (τυχαίο; Δεν νομίζω!)

           Τότε ΑΠΟΡΩ πως στο εορτολόγιο δεν αναφέρθηκε η μεγάλη γιορτή που μας αφορά άμεσα!!!


Γιατί στις 14 Μαρτίου ήταν η παγκόσμια Steak and BJ Day
                Λεπτομέρειες για τους μη γνωρίζοντες, στα πιο κάτω sites

                http://www.steakandbjday.com/

                              Ελπίζω να μην επαναληφθεί η παράλειψη.
                   Με εκτίμηση
eye doc

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συγχαρητήρια στον συμμαθητή μας ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΪΟ !

Μια από τις σημαντικές μορφές του ελληνικού βόλεϊ, ο Γιάννης Λάιος, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού στη θέση του παραιτηθέντα Στέλιου Καζάζη. Ο 60χρονος προπονητής θα δουλέψει στους “πράσινους” κι ενώ έχει συνδέσει το όνομα του, ως παίκτης και ως προπονητής με μεγάλες επιτυχίες του Ολυμπιακού.




Ο Λάιος ξεκίνησε από τον Έσπερο και το 1973 πήγε στον Ολυμπιακό, με τον οποίο αναδείχθηκε 7 φορές πρωταθλητής και 2 φορές κυπελλούχος Ελλάδος. Έπαιξε 217 φορές στην Εθνική Ανδρών. Ως προπονητής, κατέχει τον τίτλο του πολυνίκη, έχοντας κατακτήσει 5 φορές το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό (1987, 1988, 1990, 1991 και 1992). Κατέκτησε επίσης με τους “ερυθρόλευκους” 3 φορές το Κύπελλο και το Κύπελλο Κυπελλούχων  Ευρώπης του 1996. Διετέλεσε επίσης προπονητής της Εθνικής ανδρών και γυναικών και για δέκα χρόνια του Πανελληνίου. (πηγή e-net.gr).




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

. . . Σπονδή

Με τον όρο σπονδή εννοείται είδος θυσίας  στα συμφραζόμενα της αρχαιοελληνικής θρησκείας και της λατρείας των Εθνικών. Στις σπονδές συγκαταλέγονται όλες οι προσφορές προς τους Θεούς με έκχυση επάνω στον βωμό διαφόρων θρεπτικών ή πολυτίμων υγρών, όπως λ.χ. αρωμάτων, οίνου, μελιού, γάλακτος, ελαίου, χυμών φρούτων, κ.ά.
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν έτσι η ιεροτελεστία, στη διάρκεια της οποίας χυνόταν στη γη, στη θάλασσα ή πάνω σε φωτιά θυσίας ποτό ή άλλο υγρό, με τη συνοδεία ρυθμικής απαγγελίας ωδών ή και αυλού, τον οποίο έπαιζε ο "σπόνδαυλος". Η σπονδή αλλά και το υγρό που χρησιμοποιούταν ήταν ανάλογα με τη φύση του σκοπού για τον οποίο γινόταν. Υπήρχαν σπονδές "αιματηρές" (όταν συνδυάζονταν με σφάγιο πάνω στη φωτιά βωμού) και "αναίμακτες", που ονομάζονταν επίσης και "χοές" ή "λοιβές". Οι τελευταίες αυτές γίνονταν κυρίως προς τιμή των νεκρών  ή των χθόνιων θεοτήτων. Ως σπονδικά υγρά χρησιμοποιούνταν το κρασί, το λάδι, το μέλι, το γάλα κ.ά.. Οι σπονδές που περιλαμβάνουν οίνο λέγονται οινόσπονδα. Το κρασί χυνόταν είτε "άκρατο" (σκέτο) είτε ανάμεικτο με νερό (“κεκραμένο”). Σπονδή με κρασί γινόταν συχνά και σε διάφορες συνεστιάσεις. Σε μερικές περιπτώσεις απαγορευόταν η σπονδή κρασιού στους θεούς εκείνους που δεν δέχονταν τις σπονδές του είδους αυτού. Έτσι, το κρασί απαγορευόταν σε σπονδές στις Μούσες, τις Ευμενίδες, την Μνημοσύνη, την Ουρανία Αφροδίτη, την Ηώ, τον Ήλιο και τη Σελήνη. Οι σπονδές στις οποίες δε χρησιμοποιούνταν κρασί, ονομάζονταν  "άοινοι"  ή "νηφάλιοι"  ή  "νηφάλια"   και επειδή γινόταν συνήθως από μέλι, νερό ή κράμα τους ,  ονομάζονταν  "μελίσπονδα",  "μειλίγματα", "υγρόσπονδα", ή "ελαιόσπονδα".
Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής των διδαχθέντων στις αίθουσες διδασκαλίας, προέβησαν σε πρακτική εξάσκηση «σπονδής» και μάλιστα «αναίμακτης» με κεκραμένον οίνον υπό μορφήν βύννης (μπύρας). Η σπονδή προσεφέρθη ως χοή (ή λοιβή) προς τιμήν των νεκρών του κοιμητηρίου Ωρωπού το 1969. Μετά την σπονδήν ανεπέμφθη δέησις εις τας χθονίας και τας ουρανίας θεότητας. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα δυστυχώς δεν ανηρτήθησαν εις τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ως έδει.  Υποχρέωσίς μας να τα αναρτήσωμεν ενταύθα.
                                                               Δια την ευθύνη του φωτορεπορτάζ,
Eye doc




Φωτό 1
Πάνω στον τάφο : Αριστερά Αβερκιάδης και δεξιά  Καμπουράκης.
'Όρθιοι :Από αριστερά Γαβριήλ, Κοκκώσης και Καραμούζης.



Φωτό 2
Κάτω: Από αριτερά  Καμπουράκης, Γιαννακάκης και Καραμούζης.
Πάνω :Από αριστερά  Καρακώστας, Χατζίρης και  Ζύγουρας.
Φωτό 3
Κάτω: Από αριστερά  Γιαννακάκης και Κοκκώσης
Όρθιοι :Από αριστερά  Αβερκιάδης, Καρακώστας, Γαβριήλ, Καραμούζης και Καμπουράκης.


Φωτό 4  ( Άργος  . Αρχείο Γ.Πισιμίση)
Μέσα στο τάφο  : Από αριστερά .................., .Μησιακούλης.και Σιώζος.
Πάνω : Από αριστερά  Φραγκούλης και Πισιμίσης.




Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η τάξη μας πάει εκδρομή….


       Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου -στο γνωστό στέκι της τάξης μας στον Υμηττό - οριστικοποιήθηκε η διοργάνωση διήμερης εκδρομής  στην Κόρινθο, αρχές Απριλίου.
        Η εκδρομή αυτή πραγματοποιείται με την συμπλήρωση – σήμερα - λειτουργίας 2 μηνών του blog μας «ένα  blog αναμνήσεων και όχι μόνο…». Λεπτομέρειες για την εκδρομή μας θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα γι’ αυτό σπεύσατε για ….προεγγραφή συμμετοχής στον αρχηγό της εκδρομής Σπύρο Γεωργάτσο.
       Με την ευκαιρία της επετείου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα αδελφά blogs του 1970 (και ιδιαίτερα τους Α.Λιάπη και Γ. Κουνενή) και 1972 (τον Σ.Ροδόπουλο και δικό μας επίτιμο,  όχι μόνο του 1970) για τη συνεχή υποστήριξή των ηθική και τεχνική που ελπίζουμε να έχουμε και στη συνέχεια.

     ΥΓ. Σωτήρη συγνώμη που – σαν επίτιμο - σε μεγαλώνουμε άλλο 1 χρόνο , απ’ ότι σε μεγάλωσε η τάξη  του 1970 , αλλά έτσι κι’ αλλιώς είσαι και πολύ …μεγάλος!


Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Γιορτάζει ο Θεόδωρος..


    Πολλές ευχές από τη Τάξη μας

   Χρόνια  Πολλά !
στους συμμαθητές μας

   ΖΑΡΕΤΟ  ΘΕΟΔΩΡΟ   &    ΣΤΑΛΙΚΑ ΘΕΟΔΩΡΟ




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ
  

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οδοιπορικό στο Σχολείο μας (Μέρος 1ο )


Στα δεξιά διακρίνεται το Σχολείο μας με τις δύο μεταγενέστερες προσθήκες .
 Αριστερά διακρίνεται  τα  93ο  & 95ο  Δ.Σ Αθηνών και ανάμεσά τους ο Λόφος Λαμπράκη όπου υπήρχαν οι Φυλακές Ανηλίκων.
(Φωτό: πηγή google earth).


Από το blog "ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ" των σημερινών παιδιών του ΣΤ Γυμνασίου -  μάθαμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» στις 28/6/1954, η θεμελίωση του σχολείου μας έγινε το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας «μετά πάσης επισημότητος».
Επίσης, η αρχιτεκτονική μελέτη «εκπονήθηκε» από τον Ορέστη Φυντικάκη Αρχιτέκτονα μηχανικό του Υπουργείου Παιδείας , ενώ τις  εργασίες κατασκευής του  θα «παρακολουθήση» ο Δ.Απεγίτης Πολιτικός μηχανικός.
Η κατασκευή του έργου κράτησε 8 χρόνια μέχρι το  1962. Το  1963 που φοιτήσαμε στη Α’ Γυμνασίου ήταν ο 2ος χρόνος λειτουργίας του.
Το σχολείο μας κτίσθηκε σε οικόπεδο έκτασης 5.932,80 μ2, το οποίο παραχώρησε για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων. Ο δε προϋπολογισμός του – σύμφωνα με το δημοσίευμα - ανήρχετο στο ποσό των 2.500.000.000 παλαιών δραχμών που καλύφθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από δωρεές.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα εφαρμογής του ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Εκτός από τις απαραίτητες αίθουσες διδασκαλίας, περιελάμβανε Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Εργαστήριο Φυσικής- Χημείας (αμφιθεατρικό) , Βιβλιοθήκη, ικανοποιητικούς Χώρους Διοίκησης, Υπόστεγα Γυμναστικής με Αποδυτήρια & Αποθήκη υλικού καθώς και Κατοικία Επιστάτη.
Ο αύλειος χώρος του – ανεπίστρωτος - ήταν αρκετά μεγάλος σε δύο επίπεδα και απόλυτα λειτουργικός τόσο για τις ανάγκες του αυλισμού όσο και των αθλοπαιδιών. Επί πλέον χώρος αυλισμού υπήρχε πάνω από το 2/όροφο κτίριο, όπου τα γραφεία διοίκησης . Εκεί μάλιστα προετοιμαζόμαστε και για τις ετήσιες αθλητικές γυμναστικές επιδείξεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Η αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου ήταν υποδειγματική από κάθε άποψη. Είναι «κλειστού τύπου» σχολικό κτίριο με δυνατότητα όμως επισκεψιμότητας των αιθουσών και εξωτερικά μέσω εξωστών (στους ορόφους) και απ’ ευθείας στην αυλή (στο Ισόγειο).
Το κτίριο – κλιμακούμενου ύψους από 2  έως 4 ορόφους -είχε μελετηθεί ώστε να προσαρμόζεται απόλυτα στο ανάγλυφο του εδάφους με τον μεγάλο του συνθετικό άξονα κατά τη διεύθυνση Ανατολή – Δύση και με τις Αίθουσες προσανατολισμένες  στο Νότο. Έχει βιοκλιματικό σχεδιασμό με νότιους εξώστες για σκίαση και τους εσωτερικούς διαδρόμους προς βορρά.
Κάθετα στο κυρίως κτίριο και σε κατάλληλη απόσταση ,ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στη σχολική μονάδα από την οδό Πυθέου, υπήρχε μία ισόγεια πτέρυγα αποτελούμενη από βοηθητικές χρήσεις (Υπόστεγο Γυμναστικής , Αποθήκη, Αποδυτήρια, Χώροι υγιεινής και Κατοικία Επιστάτη).
Ο αύλειος χώρος ήταν επίσης προσαρμοσμένος στο φυσικό έδαφος και διαμορφωμένος σε δύο επίπεδα. Στο επάνω όπου και ο κύριος χώρος αυλισμού & συγκέντρωσης για τη προσευχή, με κερκίδες πάνω στα βράχια (νότια) και στο κάτω – που χώριζε από  το πάνω με μια σειρά κερκίδες- όπου μουσκεύαμε στο ιδρώτα παίζοντας ποδόσφαιρο ή βόλευ.

Στη φωτογραφία του 1996 διακρίνονται τα δύο επίπεδα του αύλειου χώρου καθώς και η Προσθήκη 3ορόφου πτέρυγας (1986) στη θέση του υπόστεγου γυμναστικής που κατεδαφίσθηκε.
(Φωτό :πηγή Konstantinos google earth).

Άποψη των κερκίδων (τον χειμώνα) πάνω στα βράχια και της 3ορόφου πτέρυγας (1986) στη θέση του υπόστεγου γυμναστικής που κατεδαφίσθηκε.
 (Φωτό :πηγή Ελτόν google earth).

Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε -στα αρχεία του ΟΣΚ - δεν βρήκαμε τίποτα σχετικό με τη μελέτη και τη κατασκευή του σχολείου μας,  ίσως γιατί την σχετική αρμοδιότητα είχε το Υπουργείο Παιδείας, αφού ΟΣΚ τότε δεν υπήρχε.   Επομένως πρέπει να αναζητηθούν στο Υπουργείο Παιδείας,  όπου ως γνωστόν έχουμε δικό μας άνθρωπο (1970) σε υψηλόβαθμη θέση (Τ’ ακούτε 70 άρηδες; Σπεύσατε…).
Μέχρι τότε όμως,  σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, σχετικά όμως με κτιριακές παρεμβάσεις του ΟΣΚ  τόσο στο σχολείο μας όσο και στους αύλειους χώρους του.
Κατά χρονολογική σειρά έχουμε τα εξής:
α. Το έτος 1984 εκδόθηκε η υπ’ αρ. 1584/84 οικοδομική άδεια «Κατεδάφισης του Γυμναστηρίου – WC- Οικίας Επιστάτου  στο 6Ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών». Το ίδιο έτος εκδόθηκε η υπ’ αρ. 1640/84 οικοδομική άδεια «Ανέγερση νέας 3 ορόφου Οικοδομής του 6ου Γυμνάσιου Αρρένων Αθηνών». Το νέο κτίριο – «ανοικτού τύπου» με εξώστες - έγινε στην θέση όπου αρχικά βρίσκονταν το Υπόστεγο Γυμναστικής και οι λοιποί βοηθητικοί χώροι  που κατεδαφίστηκαν.









β. Το έτος 2002, ύστερα από σχετικά αιτήματα Σχολείου και Συλλόγων γονέων , ο ΟΣΚ προέβη σε αναδιαρρυθμίσεις των αιθουσών διδασκαλίας του Σχολείου μας (που είχαν σχεδιασθεί για  40 μαθητές), προκειμένου να εξοικονομηθούν επί πλέον αίθουσες και να εκλείψει η διπλοβάρδια .
γ. Το έτος 2003 εκδόθηκε η υπ’ αρ. 83/03 οικοδομική άδεια «Ανέγερση Προσθήκης 10 Θέσιου Διδακτηρίου στο 6ο & 36ο Γυμνάσιο Αθηνών». Η Προσθήκη αυτή - «κλειστού τύπου»- χωροθετήθηκε στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου (προς τη Λ. Βουλιαγμένης) κυρίως στη κάτω αυλή και σε μικρή απόσταση από το σχολείο μας.




Τέλος και ανεξάρτητα από το κατά πόσο οι κτιριακές παρεμβάσεις, που έγιναν στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, σεβάστηκαν την λειτουργικότητα και την αισθητική του, δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε την προνοητικότητα του Αρχιτέκτονα μηχανικού Ορέστη Φυντικάκη να το χωροθετήσει σε τέτοια θέση -σε ένα πολύ μεγάλο και επικλινές οικόπεδο -ώστε να μην εμποδίσει οποιεσδήποτε μελλοντικές επεκτάσεις του.


Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ