ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 ) στις 8.30 μ.μ. στη Μεζεδοπωλείο «ΑΝΤΑΜΑ» στο Παλαιό Φάληρο, επί της οδού Μίνωος 16 τηλ 210-9824441 θα πραγματοποιηθεί η φετινή μας τακτική φθινοπωρινή συνάντηση της Τάξης μας (1969) , που συμπίπτει και με τα 50 χρόνια της αποφοίτησής μας . ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Με δωρεές κτίσθηκε το σχολείο μας!


     Ένα ενδιαφέρον ντοκουμέντο αλιεύσαμε από το blog «ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ» των παιδιών του σημερινού Έκτου και το αναδημοσιεύουμε επειδή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για δύο κυρίως λόγους.
     Αφ’ ενός γιατί φανερώνει την αγωνία πρωτίστως των κατοίκων της περιοχής ,να κτισθεί νέο σύγχρονο σχολικό κτίριο, ιδρύοντας ακόμα για το σκοπό αυτό και σύλλογο φίλων του ΣΤ΄ Γυμνασίου αρένων Αθηνών και αφ’ ετέρου γιατί ορισμένοι ευπατρίδες αναγνωρίζοντας την πραγματική αδυναμία του κράτους ,που μόλις είχε βγει από δύο πολέμους ( 2ο παγκόσμιο και εμφύλιο) έσπευσαν με γενναίες δωρεές – ιδιαίτερα οι δωρεές των μαθητών είναι ομολογουμένως συγκινητικές - να συνδράμουν στην κατασκευή του πλέον σύγχρονου σχολικού κτιρίου ( αρχές της δεκαετίας του 60) στα Βαλκάνια που είχαμε την τιμή να φοιτήσουμε.
     Άραγε τη σημερινή εποχή που βιώνουμε έναν ακόμα πόλεμο (αυτή τη φορά οικονομικό) πόσους τέτοιους ευπατρίδες μπορούμε να βρούμε;

Όψη του Σχολείου μας από την αυλή.

Η ανάρτηση με ημερομηνία 13/01/2010 έχει ως εξής:

 «“Ήδη από την δεκαετία του ’50 ο Νέος Κόσμος και οι γύρω περιοχές είχαν αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό τους και έγινε επιτακτική η ανάγκη να κτιστεί ένα καινούριο σχολείο. Εκείνη την εποχή λόγω έλλειψης χρημάτων το κράτος δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να κτίσει ένα καινούριο κτήριο για τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Έτσι την πρωτοβουλία έπρεπε να πάρουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες που παίρνουμε από τις ημερήσιες εφημερίδες της εποχής όπως το <<ΕΜΠΡΟΣ>> και την <<ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ>> ,αλλά και το <<ΕΝΟΡΙΑΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ>> του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά την περίοδο 1951-55 στην περιοχή του Νέου Κόσμου είχε ιδρυθεί <<Σύλλογος φίλων του ΣΤ΄ Γυμνασίου αρένων Αθηνών>> με σκοπό να κτιστεί διδακτήριο του γυμνασίου. (το σχολείο μας το 6οΛύκειο είναι η συνέχεια και μετονομασία του Στ Γυμνασίου)
Πολλές ήταν οι προσφορές στον σύλλογο Πολύ σημαντική και αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του Κων. Σούτσου μαθητή της Η΄ τάξης του γυμνασίου ο οποίος έστειλε το βραβείο του- το οποίο ανερχόταν στο ποσό των 100.00 δραχμών-στο σύλλογο.
Από τους υπόλοιπους δωρητές ξεχωρίζουν οι: κ. Κώστας Κοτζιάς ο οποίος παραχώρησε το γήπεδο της περιοχής όπου θα κτιστεί το κτήριο, του ο κ. Τσάκαλος(πολιτευτής) ο οποίος πρόσφερε 1.000.000 δραχ., ο κ. Παπαποστόλου (αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου)ο οποίος πρόσφερε 2.000.000 δραχ., ο κ. Καραγιάννης(υδραυλικός)ο οποίος ανέλαβε δωρεάν την υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου, ο κ. Ι. Κατσόγιαννης ο οποίος δήλωσε μηνιαία εισφορά 30.000 δραχμών για 2 έτη, ο κ. Γρ. Σούτσος που πρόσφερε 50.000 δραχ., ο κ. Μπούκλας ο οποίος με την σειρά του πρόσφερε 50.000 δραχ. και τέλος ο μαθητής της δ΄ τάξεως Καρυοφίλης, ο οποίος με την σειρά του πρόσφερε 200.000 δρχ.!
Έτσι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν , το κτήριο κτίστηκε και το σχολείο ήταν ένα από τα καλύτερα της Αθήνας!».
Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Προτείνω να τιμήσουμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στο κτίσιμο του σχολείου μας, με την δημιουργία Φακέλλου με όλα τα σχετικά έγγραφα και τα κατασκευαστικά σχέδια.
    Αρκετά στοιχεία έχει ο Σωτήρης Ροδόπουλος (1972) αλλά και εγώ μπορώ να αναζητήσω ότι υπάρχει στα αρχεία του ΟΣΚ.
    Ασφαλώς θα περιμένουμε την συνδρομή όποιου συμμαθητή μας μπορεί να βοηθήσει και κυρίως των μηχανικών μας (που δεν είναι και λίγοι!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή