ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης


Που να ξαναθυμηθείς σαρανταδύο παλιούς συμμαθητές μετά από σαράντα χρόνια ! Τους είδες, τους μίλησες, τους ξαναγνώρισες…και μετά; Βλέπεις τις φωτογραφίες που τράβηξες και αναρωτιέσαι: Καρακώστας ή Χατζηδήμας; Χατζηκυριάκος ή Βαρύτιμος; Κι ήσουνα και απουσιολόγος πανάθεμά σε ! Τόσο Αλτσχάϊμερ; Κοιτάζεις ξανά τις παλιές φωτογραφίες. Αυτές που ανακάλυψες σ’ ένα κουτί καταχωνιασμένο. Βλέπεις τα μάτια τους – τα μόνα που δεν αλλάζουν- παρατηρείς το χαμόγελό τους. Και να ! σιγουρεύεσαι. Μετά όμως αμφιβάλεις πάλι. Καλά είναι  ο Καρακώστας που ήρθε απ΄ τη Σουηδία ή κάποιος άλλος; Και τότε θυμάσαι. Θυμάσαι αυτά που τόσα χρόνια προσπαθούσαν κάποιοι μεγαλύτεροί σου να σου μάθουν. Καθηγητές νομίζω τους έλεγαν και, εκτός από εξαιρέσεις, μάλλον με μισό μάτι τους έβλεπες. «Η επανάληψις εστί μήτηρ της μαθήσεως». Το πρόβλημα λύθηκε. Επαναληπτική συνάντηση ! Πότε όμως ; Με ποιο πρόσχημα; Τρίχες ! Αν θέλουν και οι άλλοι…
26/01/2010. Στη γνωστή «Δωδώνη» νέα συνάντηση και συναπόφαση για κόψιμο πρωτοχρονιάτικης πίττας. Ο χώρος τελικά ορίστηκε απέναντι απ΄ το Σχολείο μας. Ταβέρνα «Κυρά» στη Ζεύξιδος. Με συνοδεία αυτή τη φορά. Η μέρα Παρασκευή 05/02/2010 στις 9μμ.
Και ξανασμίξαμε ! 70 άτομα κι ανάμεσά μας ο Πέτρος  ο Ζούνης. Ο Πέτρος μας. Ο συνοδός μας στις περισσότερες εκδρομές και αποκλεισμένος από τον «Κουλό» απ΄ την εκδρομή της Ρόδου - παρά τις εντονότατες, θυμάμαι, διαμαρτυρίες μας –για να μην…. παραστρατήσουμε! Το ότι ήταν μαθηματικός μας, το αφήνω τελευταίο. Ίσως απ΄ τους λίγους μαθηματικούς που είχε τόσες συμπάθειες.
Τη συγκίνηση διαδέχτηκε η έκπληξη όταν έβγαλε από την τσέπη τον κατάλογο της 6ης με τα ονόματά μας και την γραπτή και προφορική βαθμολογία μας. Έναν κατάλογο που όταν έβγαινε τα χρόνια εκείνα, η αγωνία μας κορυφωνόταν. Ποιόν θα σήκωνε άραγε…
Ο χρόνος λες και δεν είχε κυλήσει από τότε…
Ο Σπύρος κάλεσε τον Γιώργο τον Καμπουράκη να βγάλει ένα μικρό «πανηγυρικό», και αυτός, μ΄ ένα μικρό ποιηματάκι έκανε πάσα… σε μένα. Μόλις που μπόρεσα να αρθρώσω δυο κουβέντες περιγράφοντας πιο πολύ το δώρο που θα κέρδιζε αυτός που θα ‘βρισκε το φλουρί της πίττας. Κορνιζαρισμένη τη φωτογραφία μας πάνω στον «Έσπερο», πλέοντας το ΄69 για Ρόδο. Τυχερός, ο «Σουηδός» της παρέας μας, που έδωσε πάλι το «παρών».
Συζητήσαμε, θυμηθήκαμε, σχεδιάσαμε, τραγουδήσαμε - γιατί η κιθάρα δεν μας έλειψε και  το φιλόμουσο ήταν μέσα μας από τότε (Τσίριμπας, Διαβάτης..)- και τέλος χωριστήκαμε.
Ο Σπύρος ο Γεωργάτσος, κατάλαβε ότι «πεινάγαμε ακόμη γι άλλη μια συνάντηση» και ανέλαβε και πάλι να μας ξαναενώσει.
…και προσεχώς, έπεται συνέχεια.

Eye doc
ή, Τζιοβάνι ή, κατά κόσμον ,
Θανάσης Γιαννακάκης.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Με δωρεές κτίσθηκε το σχολείο μας!


     Ένα ενδιαφέρον ντοκουμέντο αλιεύσαμε από το blog «ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ» των παιδιών του σημερινού Έκτου και το αναδημοσιεύουμε επειδή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για δύο κυρίως λόγους.
     Αφ’ ενός γιατί φανερώνει την αγωνία πρωτίστως των κατοίκων της περιοχής ,να κτισθεί νέο σύγχρονο σχολικό κτίριο, ιδρύοντας ακόμα για το σκοπό αυτό και σύλλογο φίλων του ΣΤ΄ Γυμνασίου αρένων Αθηνών και αφ’ ετέρου γιατί ορισμένοι ευπατρίδες αναγνωρίζοντας την πραγματική αδυναμία του κράτους ,που μόλις είχε βγει από δύο πολέμους ( 2ο παγκόσμιο και εμφύλιο) έσπευσαν με γενναίες δωρεές – ιδιαίτερα οι δωρεές των μαθητών είναι ομολογουμένως συγκινητικές - να συνδράμουν στην κατασκευή του πλέον σύγχρονου σχολικού κτιρίου ( αρχές της δεκαετίας του 60) στα Βαλκάνια που είχαμε την τιμή να φοιτήσουμε.
     Άραγε τη σημερινή εποχή που βιώνουμε έναν ακόμα πόλεμο (αυτή τη φορά οικονομικό) πόσους τέτοιους ευπατρίδες μπορούμε να βρούμε;

Όψη του Σχολείου μας από την αυλή.

Η ανάρτηση με ημερομηνία 13/01/2010 έχει ως εξής:

 «“Ήδη από την δεκαετία του ’50 ο Νέος Κόσμος και οι γύρω περιοχές είχαν αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό τους και έγινε επιτακτική η ανάγκη να κτιστεί ένα καινούριο σχολείο. Εκείνη την εποχή λόγω έλλειψης χρημάτων το κράτος δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να κτίσει ένα καινούριο κτήριο για τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Έτσι την πρωτοβουλία έπρεπε να πάρουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες που παίρνουμε από τις ημερήσιες εφημερίδες της εποχής όπως το <<ΕΜΠΡΟΣ>> και την <<ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ>> ,αλλά και το <<ΕΝΟΡΙΑΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ>> του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά την περίοδο 1951-55 στην περιοχή του Νέου Κόσμου είχε ιδρυθεί <<Σύλλογος φίλων του ΣΤ΄ Γυμνασίου αρένων Αθηνών>> με σκοπό να κτιστεί διδακτήριο του γυμνασίου. (το σχολείο μας το 6οΛύκειο είναι η συνέχεια και μετονομασία του Στ Γυμνασίου)
Πολλές ήταν οι προσφορές στον σύλλογο Πολύ σημαντική και αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του Κων. Σούτσου μαθητή της Η΄ τάξης του γυμνασίου ο οποίος έστειλε το βραβείο του- το οποίο ανερχόταν στο ποσό των 100.00 δραχμών-στο σύλλογο.
Από τους υπόλοιπους δωρητές ξεχωρίζουν οι: κ. Κώστας Κοτζιάς ο οποίος παραχώρησε το γήπεδο της περιοχής όπου θα κτιστεί το κτήριο, του ο κ. Τσάκαλος(πολιτευτής) ο οποίος πρόσφερε 1.000.000 δραχ., ο κ. Παπαποστόλου (αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου)ο οποίος πρόσφερε 2.000.000 δραχ., ο κ. Καραγιάννης(υδραυλικός)ο οποίος ανέλαβε δωρεάν την υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου, ο κ. Ι. Κατσόγιαννης ο οποίος δήλωσε μηνιαία εισφορά 30.000 δραχμών για 2 έτη, ο κ. Γρ. Σούτσος που πρόσφερε 50.000 δραχ., ο κ. Μπούκλας ο οποίος με την σειρά του πρόσφερε 50.000 δραχ. και τέλος ο μαθητής της δ΄ τάξεως Καρυοφίλης, ο οποίος με την σειρά του πρόσφερε 200.000 δρχ.!
Έτσι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν , το κτήριο κτίστηκε και το σχολείο ήταν ένα από τα καλύτερα της Αθήνας!».




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ένα υπέροχο τραγούδι...






         Από τον συμμαθητή μας Κώστα Παπαγιαννίδη (ΣΤ’ Γυμνάσιο 1970), ο οποίος είναι γνωστός πλέον κι ως Κώστας Μόνος. Οι πολύ όμορφοι στίχοι που δένουν με τη μουσική, η άψογη ενορχήστρωση και η ζεστή ερμηνεία, είναι του ιδίου.

Σαν αλκυόνα

Την κουβεντούλα μας ας κάνουμε κι απόψε.
Θα ‘ναι χαρούμενη, θλιμμένη, πώς θα βγει;
Άρχισε συ να λες και τη ρουτίνα κόψε
ν’ αδειάσει πάλι το μυαλό ως την αυγή.

Κι ακούγοντάς σε κάτι μέσα μου θ’ ανάβει
όλα τα φώτα της ψυχής μου για να δω
πως δώρο μού ‘κανε η ζωή μες στο χειμώνα
σαν αλκυόνα αγκαλιά να σε κρατώ.

Με τη σειρά μου θα σου πω και τα δικά μου
αφού τα μάτια που λατρεύω κι αγαπώ
ανοίγουν διάπλατα σαν πόρτα την καρδιά μου
και δεν φυλάγομαι γι΄ αυτά που θα σου πω.

Γιατί ‘σαι συ αυτή η δύναμη που ανάβει
όλα τα φώτα της ψυχής μου για να δω
πως δώρο μού ‘κανε η ζωή μες στο χειμώνα
σαν αλκυόνα αγκαλιά να σε κρατώ.

Κώστας Μόνος




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κάποτε στην Επίδαυρο, στο Άργος, στον Ωρωπό και στη Ρόδο.

 Δημοσιεύουμε μια σειρά από ξεχωριστές φωτογραφίες εποχής - από τις σχολικές μας εκδρομές την περίοδο 1966 έως 1969 - που μας έστειλαν συμμαθητές μας.
Είναι μια ευκαιρία να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και να θυμηθούμε όσους πιο πολλούς μπορούμε. Γι’ αυτό  χρειαζόμαστε και τα σχόλιά  σας προκειμένου να συμπληρώσουμε ή να διορθώσουμε τις λεζάντες των φωτογραφιών.

Φωτό 1 .
 Στη Ρόδο  1969 (αρχείο Γ. Καλογείτονα)

Από αριστερά: Καλογείτονας, Κουντούρης, Κλήμης και Κουμαρέλας. Απέναντι από Κουντούρη ο Χατζίρης.

Φωτό 2 .
 Στο πλοίο Έσπερος προς Ρόδο  1969 (αρχείο Γ. Καλογείτονα)

Από αριστερά: Λιάγκος,Καλογείτονας, Προβής και Χάλαρης.

Φωτό 3 .
 Στο πλοίο Έσπερος προς Ρόδο  1969 (αρχείο Γ. Καλογείτονα)

Από αριστερά: Χατζίρης,Καλογείτονας, Κουντούρης, Ηλιόπουλος και Διαμαντής.

Φωτό 4 .
 Στη  Ρόδο  1969 (αρχείο Γ. Καλογείτονα)

Από αριστερά: ..........,Ψυχάρης, Πιερράκος, Κρανάκης, Καλογείτονας, Μανωλόπουλος  και Γιαννημάρας.
Φωτό 5 .
 Στο πλοίο Έσπερος προς Ρόδο  1969 (αρχείο Θ.Γιαννακάκη)

Από αριστερά: Πανταζής, Λιάγκος,Πισιμίσης , Γιαννακάκης και Ζύγουρας. Πίσω και ανάμεσα Λιάγκου- Πισιμίση ο Λιαγκώνης.


Φωτό 6 .
 Στη  Ρόδο  1969 (αρχείο Γ. Καλογείτονα)

Από αριστερά:  Καλογείτονας, .......................  και Λάβδας.


Φωτό 7 .
 Στον Ωρωπό 1966 (αρχείο Θ.Γιαννακάκη)

Από αριστερά: Αβερκιάδης, Κοκκόσης, Καραμούζης, Καμπουράκης,
 Γιαννακάκης, Γαβριήλ, Καρακώστας και Ζύγουρας





Φωτό 8 .
 Στην Επίδαυρο  1966 (αρχείο Δ.Αναργύρου)
Από αριστερά, Αναργύρου, Αργυρός, Καμακάρης, Κοκκόσης, Κόνιαρης, Σταυρόπουλος



Φωτό 9 .
 Στο Άργος  1966 (αρχείο Δ.Αναργύρου)
Αριστερά  περπατά ο Κονταράτος .Όρθιοι : Αργυρός, πίσω του .........., Καμακάρης, Χατζηδήμας, Κόνιαρης, Αναργύρου και καθιστοί Κοκκόσης, Λάιος, Γεωργάτσος και Καμπουράκης.


Φωτό 10.
Στο Άργος 1966 (αρχείο Γ.Πισιμίση)
Από μπροστά: Σιώζος, Μπακέλας, Πισιμίσης, ......,Μησιακούλης και Φραγκούλης.


Φωτό 11.
Στο Άργος 1966 (αρχείο Γ. Πισιμίση)
Από αριστερά : Πισιμίσης και Οικονομίδης.

Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Να μείνουμε πάντα παιδιά…


Ένα πολύ νοσταλγικό και συγκινητικό  δημοσίευμα , που γράφτηκε πριν από 25 χρόνια από απόφοιτο του ΣΤ Γυμνασίου (τον γνωστό δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή Γιάννη Μαρίνο) με αφορμή συνάντηση «παλιών συμμαθητών», ανακάλυψαν και έχουν αναρτήσει στο blog τους «ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ» τα παιδιά του σημερινού Έκτου.
Συγχαίρουμε τους μικρούς για την  ανάρτηση με τίτλο  «Οι συναντήσεις των παλιών συμμαθητών…» - που πραγματικά αξίζει να τη διαβάσετε ( σχετικός σύνδεσμος στο πλαϊνό της σελίδας μας) - και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και τα καλύτερα στη ζωή τους !






Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Επετειακό


Φίλοι και συμμαθητές.
Κλείνουμε σήμερα μήνα που βρισκόμαστε στον αέρα (14/1/2011) και με χαρά διαπιστώνουμε από τα στοιχεία του blog μας (προβολές σελίδων, επισκέπτες  κλπ) ότι σιγά – σιγά γινόμαστε όλο και πιο γνωστοί και προσθέτουμε τη δική μας παρουσία δίπλα στα άλλα τρία blogs του ΣΤ Γυμνασίου μας (1970-1972 και Αποφοίτων).
Για τη συνέχεια ζητάμε την συνεργασία σας και περιμένουμε για δημοσίευση τα κείμενα , τα σχόλια και τις φωτογραφίες σας (παλιές και τωρινές) καθώς και ότι άλλο αξιοποιήσιμο από το blog μας.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το διαδώσουμε, όσο μπορούμε, για να θυμόμαστε ,να συγκινούμαστε, να γελάμε, να ξαναζούμε τα καλύτερά μας χρόνια, να επικοινωνούμε… 






Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Γιορτάζουν ο Χαράλαμπος, ο Μπάμπης και ο Χάρης!



Υγεία, Ευτυχία και
   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !
στους Συμμαθητές μας


  ΑΛΕΞΙΑΔΗ  -  ΓΟΥΛΗ  -   ΔΡΟΣΟ
ΖΑΡΚΑΔΗ  -    ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ  -  ΧΟΥΡΜΟΥΖΗ 




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ


Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η τάξη μας παρελαύνει…


    Η σειρά φωτογραφιών που ακολουθεί, είναι από τη συμμετοχή συμμαθητών μας σε επίσημες παρελάσεις του 6ου Γυμνασίου. Πρόκειται για παρελάσεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Γυμναστικές επιδείξεις) και στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (κατά τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου).
     Οι λεζάντες που συνοδεύουν τις ομαδικές φωτογραφίες δεν είναι πλήρεις. Λείπουν τόσο ονόματα μαθητών της τάξης μας αλλά και άλλων τάξεων (1968-1970-1971-1972), που παρελαύναμε μαζί. Γιαυτό όσοι μπορείτε να συνδράμετε στη συμπλήρωσή των (ονόματα και χρονιά παρέλασης) παρακαλούμε σπεύσατε με παρέμβαση στα σχόλια της ανάρτησης προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι λεζάντες. 


Φωτό 1 (αρχείο Τάκη Μαυρίδη).
Σημαιοφόρος ο Μαυρίδης. Οι σειρές από αριστερά. 1η σειρά:  Ηλιόπουλος(1), Καλύβας(2), Πανταζής(3) - 2η σειρά: Δογάνης (1), Στανέλος (2) Διαμαντής (5)- 3η σειρά: Γαβριήλ (3), Λιάγκος (4) - 4η σειρά: Νίκου (3), Σελετόπουλος (4) , Χατζηαρτεμίου (5) - 5η σειρά: Διαβάτης (1), Περράκης (3), Μακρόπουλος (4) -  6η σειρά: Λουκόπουλος (2) -Καλπάκης (4)


Φωτό 2 (αρχείο Τάκη Μαυρίδη).
Οι σειρές από αριστερά. 1η σειρά:  Μαυρίδης(1), Ματθαίου (2), Καρακώστας (3) ,Καλύβας(5) - 3η σειρά: Ηλιόπουλος (2), Ξενογιάννης(4) - 4η σειρά: Δογάνης (1) - 5η σειρά: Κοψίδης (2),




Φωτό 3 (αρχείο Τάκη Μαυρίδη).
Διακρίνονται οι Μαυρίδης (σημαιοφόρος)  και πίσω παραστάτες δεξιά του Πανταζάκος(70) και αριστερά του (με τα γυαλιά) ο Μώτος (70). Πίσω δεξιά πρώτος (με τα γυαλιά) ο Αγγελόπουλος (70).


Φωτό 4 - 24/3/1968 (αρχείο Θανάση Γιαννακάκη).
Σημαιοφόρος ο Βαζαίος (1970) και παραστάτες Κρανάκη, Μώτο (1970), Οθωναίος (1968) και Γιαννακάκη .

Φωτό 5 - 24/3/1968 (αρχείο Θανάση Γιαννακάκη).
Από αριστερά όρθιοι: Κλήμης(1),Οικονομόπουλος (3),Μούτσιος (5), Βαζαίος (6),Κρανάκης (8), Μαυρίδης (9), Αναργύρου (10), Κεφαλάς (12), Μώτος (13), Μακρόπουλος (15)Πανταζάκος (17), Καλύβας (18), Σκουτέλης (19)
Καθιστοί κάτω: Ξενογιάννης (1) ,Γιαννακάκης(2),Βαρύτιμος (3),Ζουμπεράκης (4)

Φωτό 6  (αρχείο Γιώργου Πισιμίση).
στον Φωκιανό πριν τη παρέλαση στο Παναθηναικό Στάδιο το 1968
Καθισμένοι από αριστερά διακρίνονται ανάμεσα σε άλλους οι Πισιμίσης, Ηλιόπουλος,Μαλεξιανάκης(1968),και όρθιοι από αριστερά Μορφόπουλος, Βλάχος, Πανταζής, Παντηκίδης (1968), Οθωναίος(1968), Καλύβας κλπ


Φωτό 7 (αρχείο Γιώργου Πισιμίση).
Στο Παναθηναικό Στάδιο το 1968
Σημαιοφόρος μαθητής της τάξης 1968




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ





Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γιορτάζει ο Ζαχαρίας!

Η  Τάξη μας εύχεται ολόψυχα
   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !
στους συμμαθητές μας


ΑΒΑΓΙΑΝΝΕΛΗ  ΖΑΧΑΡΙΑ
  που μας έμαθε πώς να παίζουμε μπάλα !
&
 ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟ  ΖΑΧΑΡΙΑ




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

…Μια φωνή απ’ τα παλιά

Μεσημέρι Τρίτης. Μετά από ένα κουραστικό πρόγραμμα χειρουργείου, καθόμασταν στο γραφείο για λίγη ξεκούραση. Ντριν.. Ντριν..
Στο τηλέφωνο απάντησα εγώ.
-          Ο κύριος Γιαννακάκης Αθανάσιος;
-          (Ωχ! Ρουσφέτι πάλι)... Μάλιστα..
-          Έχετε αποφοιτήσει το ‘69 από το Έκτο Γυμνάσιο;
Προσπαθώ να συγκεντρωθώ. Μια χορδή, σκουριασμένη απ’ τα χρόνια αρχίζει να δονείται μέσα μου. Αναμνήσεις παλιές, μισοξεχασμένες, θαμπά πρόσωπα…ομίχλη…
-          Ναι.
-          Απουσιολογάρα μου!!
Πάγωσα... Οι συνάδελφοι με κοίταζαν απορημένοι. Τη λέξη αυτή, σαν προσωνύμιο, είχα να την ακούσω 20 χρόνια. Τότε, σ΄ ένα ταβερνάκι στο Παγκράτι, είχαμε μαζευτεί οι παλιοί συμμαθητές-απόφοιτοι του ’69- για την επέτειο της εικοσαετίας απ’ την αποφοίτησή μας.
Ο νους μου ξαφνικά πλημμύρισε με εικόνες και συναισθήματα. Μέσα σε δευτερόλεπτα αμήχανης σιωπής η ομίχλη που τα σκέπαζε όλα, μονομιάς χάθηκε. Ένας ολόκληρος κόσμος, τραβηγμένος απ’ τα παλιά, ζωντάνεψε ξανά, στο άκουσμα ενός ονόματος γνωστού και αγαπημένου. Σπύρος Γεωργάτσος….
Η πρόσκληση για οργάνωση νέας συνάντησης για τα 40 χρόνια απ’ την αποφοίτηση , είχε γίνει δεκτή, πριν ακόμα προλάβει να ακουστεί.
Έτσι, λίγες μέρες μετά, μεσημέρι, στη «Δωδώνη» του Θόδωρου  Ζαρέτου, μαζευτήκαμε. Σπύρος, και Θόδωρος, Νίκος Κουντούρης, Δημήτρης Αργυρός, Στράτος  Ζουμπεράκης, Θανάσης Καραμούζης, Δημήτρης Αναργύρου, Λεωνίδας Γιαννημάρας, δώσανε το «παρών». Μερικοί συστηθήκαμε ξανά, οι περισσότεροι όμως αναγνωριστήκαμε χωρίς προσπάθεια. Μελετήσαμε παλιές φωτογραφίες, θυμηθήκαμε το τότε, μιλήσαμε για το τώρα και αναλάβαμε την οργάνωση της μεγάλης συνάντησης. Νους και ψυχή, ο Σπύρος και ο Θόδωρος.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…
Το Σάββατο στις 17 του Οκτώβρη του 2009, μια μέρα βροχερή, το εξοχικό του Θόδωρου στη Σαρωνίδα ήταν έτοιμο. Απ΄ το πρωί άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι, για να φτιάξουν σούβλες να στείλουν τα αρνιά στο φούρνο και να βοηθήσουν αυτούς που διανυκτέρευσαν. Το μεσημέρι μέτρησα 42 παρόντες. Από Σουηδία μέχρι Κύπρο, και από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ούτε η απόσταση ούτε η βροχή μας σταμάτησε.  Σαρανταδύο ήταν εκεί. Το απουσιολόγιο κατέγραψε μόνο δικαιολογημένες απουσίες.
Ξαναγνωριστήκαμε. Σαράντα χρόνια είχαμε να ειδωθούμε οι περισσότεροι. Προσπαθήσαμε να μάθουμε ο ένας για τον άλλον, αλλά ήμασταν τόσοι πολλοί μαζεμένοι, που οι πληροφορίες ξεχνιόντουσαν , μπερδευόντουσαν….Θυμηθήκαμε ξανά τα παλιά. Τι να πρωτοθυμηθείς όμως...
Η μέρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε. Οι φωτογραφίες πάρθηκαν για να ξαναδούμε ο καθ’ ένας τον άλλον και να ξαναθυμηθούμε…. Χαιρετηθήκαμε και χωρίσαμε. Δεν χορτάσαμε όμως. Δεν ξεδιαλύναμε τις μνήμες και τις παλιές παραστάσεις. Το μυαλό είναι αχόρταγο και το βράδυ τα άλμπουμ ξαναψάχτηκαν. Παιδικές φωτογραφίες γέμισαν το γραφείο του σπιτιού. Νέες θύμισες ξεθάφτηκαν. Όχι δε τελειώνει εύκολα αυτό. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα τόσα χρόνια…
Μια νέα συνάντηση φάνταζε επιτακτική και το κόψιμο πρωτοχρονιάτικης πίττας στην «Κυρά», το ταβερνάκι απέναντι απ’ το σχολείο μας, από ιδέα έγινε ανάγκη.
Αλλά γι αυτό και τα άλλα που ακολούθησαν, σε επόμενο σημείωμά μας.
Eye doc
ή, Τζιοβάνι ή, κατά κόσμον ,
Θανάσης Γιαννακάκης.














Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Το Παρουσιολόγιο του συνεδρίου.

Και για την ιστορία, τις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου (04-02-2011 παρακολούθησαν οι παρακάτω σύνεδροι της τάξης μας, κατ’ αλφαβητική σειρά:

  1. Αβαγιαννέλης Ζαχαρίας
  2. Αγκορτσάς Παναγιώτης
  3. Αναργύρου Δημήτριος
  4. Αργυρός Δημήτρης
  5. Βαρύτιμος Γεώργιος
  6. Γεωργακόπουλος Ντίνος
  7. Γεωργάτσος Σπύρος
  8. Γιαννημάρας Λεωνίδας
  9. Ζεβόλης Δημήτριος
  10. Κουντούρης Νίκος
  11. Μαυρίδης Τάκης
  12. Μερέβης Γιάννης
  13. Οικονομίδης Μπάμπης
  14. Πισιμίσης Γιώργος
  15. Σελετόπουλος Κώστας
  16. Χατζηδήμας Γιώργος
  17. Χατζίρης Αποστόλης
 Λάμπρυναν με την παρουσία τους, τις εργασίες του συνεδρίου και οι εξής απόφοιτοι της τάξης 1970
  1. Πιπίνης Χρήστος
  2. Ιωάννου Γιάννης
  3. Χαντάς Μιχάλης συνοδευόμενος από την κα Λίλα Καραδήμα  

Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τα πρώτα (...κατάλληλα) video του συνεδρίου.

Για να μάθετε πόσο ....χάλια περάσαμε στο έκτακτο συνέδριο, ιδού τα ντοκουμέντα !










Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Πρώτο ρεπορτάζ από το Έκτακτο συνέδριο.


Εκπληκτική η χθεσινή βραδιά . Και τι δεν είχε. Διαγωνισμό μαγειρικής, νοστιμότατα εδέσματα, γλυκά, ζωντανή μουσική, τραγούδι, χορό  και …απαγγελία ποίησης .
Πάμε από την αρχή. Από τις 9 το βράδυ η κριτική επιτροπή, για την αξιολόγηση  της μαγειρικής ικανότητας του Λεωνίδα Γιαννημάρα,  είχε πάρει θέση γύρω από ένα πολύ μεγάλο τραπέζι, που είχε στηθεί στο κέντρο της ταβέρνας. Την κριτική επιτροπή τελικά αποτελούσαν 22 άτομα εκ των οποίων 3+1 ήταν από την τάξη του 70 (θα ακολουθήσει αναλυτικό παρουσιολόγιο αργότερα).
Πρώτα σερβιρίστηκε προβατίνα άριστα μαγειρεμένη από τον Σπύρο Γεωργάτσο,(εκτός όμως συναγωνισμού) και στη συνέχεια το πολυαναμενόμενο αγριογούρουνο εξαιρετικά μαγειρεμένο από τον Λεωνίδα .
Όλοι πραγματικά μείναμε με το στόμα ανοικτό (το κλείναμε μόνο για να ..μασήσουμε) από την νοστιμιά του και αναφωνώντας ΑΞΙΟΣ! ΑΞΙΟΣ! τον προτείναμε ομόφωνα να εκπροσωπήσει την τάξη μας στον επόμενο διαγωνισμό ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ στη τηλεόραση!  
Απίθανες ζεμπεκιές ρίξανε με τη συνοδεία μουσικής και χειροκροτημάτων ο Δημήτρης Αργυρός και ο Γιάννης Μερέβης, ενώ το αποκορύφωμα  της βραδιάς ήταν η απαγγελία ποίησης από τη …δημοτική  έκδοση της Ομήρου Οδύσσειας , από το αχτύπητο δίδυμο Γιώργο Χατζηδήμα και Μιχάλη Χαντά (70άρη).
Ομολογουμένως το άκουσμα της απαγγελίας μας πήγε 45 χρόνια πίσω τότε που την πρωτακούσαμε από τον Γιώργο (και τότε) και άλλους συμμαθητές μας. 
Αυτά τα λίγα προς το παρόν και για να μπούμε στο κλίμα της χθεσινής βραδιάς, επισυνάπτουμε τις πρώτες φωτογραφίες .
Από αριστερά: Γιαννημάρας, Μερέβης,Μαυρίδης, Χατζίρης, Πισιμίσης, Ζεβόλης, Κουντούρης, Γεωργακόπουλος, Αναργύρου, Χατζηδήμας, Αγκορτσάς, Γεωργάτσος ,Αβαγιαννέλης και η ..πλάτη του Αργυρού.
Από αριστερά:  Μερέβης,Μαυρίδης,  Αναργύρου, Φιλοξενούμενος,Σελετόπουλος, Πιπίνης, Χατζηδήμας, Αγκορτσάς, Γεωργάτσος, Αβαγιαννέλης , Αργυρός και  Γιαννημάρας.
Από αριστερά: Αργυρός,Γιαννημάρας, Μερέβης,Μαυρίδης, Χατζίρης και ..ολίγον από Πισιμίσης.
Από αριστερά: ..ολίγον από Αγκορτσά, Γεωργάτσος ,Αβαγιαννέλης, Ιωάννου (70άρης) και Αργυρός.
Από αριστερά:  Χατζίρης, Ζεβόλης, λίγο από Κουντούρη, Γεωργακόπουλος, Οικονομίδης, Αναργύρου,Φιλοξενούμενος, Πιπίνης, Χατζηδήμας και Αγκορτσάς, 
Από αριστερά:  Μερέβης,Μαυρίδης, Χατζίρης και  Πισιμίσης.

Από αριστερά:Αργυρός,  Γιαννημάρας και Μερέβης.

Από αριστερά:  Αγκορτσάς, Γεωργάτσος , Πιπίνης (όρθιος) ,Αβαγιαννέλης , Χαντάς (70άρης) και Βαρύτιμος.
Από αριστερά: Σελετόπουλος, Λίλα Καραδήμα (Χαντά) , Πιπίνης και Χατζηδήμας.
Από αριστερά:  Χατζίρης,  Ζεβόλης, Κουντούρης, Πισιμίσης (όρθιος),Γεωργακόπουλος, Οικονομίδης και Αναργύρου.
Από αριστερά: Αβαγιαννέλης , Βαρύτιμος , Αργυρός (ο χορευταράς)  και Γιαννημάρας..



Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Έκτακτο συνέδριο


Σήμερα Παρασκευή στις 9 μ.μ  πραγματοποιείται έκτακτο συνέδριο του blog, σε γνωστή ταβέρνα της οδού Σπινθάρου στο Νέο Κόσμο, κατόπιν πρότασης από τoυς  Σπύρο Γεωργάτσο και Γιάννη Μερέβη.
Μοναδικό θέμα του συνεδρίου είναι η διερεύνηση της ικανότητας του Αρκάδα (από την Νυμφασία) συμμαθητή μας Λεωνίδα Γιαννημάρα στο μαγείρεμα …αγριογούρουνου και λήψη της  σχετικής  απόφασης !
Σε περίπτωση που μείνουμε  ικανοποιημένοι θα προταθεί από το blog για τον επόμενο διαγωνισμό του ΜΑΣΤΕΡ  ΣΕΦ στη τηλεόραση !
Επιφυλασσόμεθα για πλούσιο φωτορεπορτάζ αύριο .




Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αρχίζει το ματς…

         Στο λόφο πάνω από το Γυμνάσιο υπήρχαν οι φυλακές ανηλίκων. Ήταν τόσο κοντά τα κτίρια που καμιά φορά  οι υφασμάτινες μπάλες των ανηλίκων – από το δυνατό τους παίξιμο – προσγειωνόντουσαν στην χωμάτινη αυλή του σχολείου, όπου τις  παραλαμβάναμε ευχαρίστως (σαν δώρο εξ ουρανού ) και συνεχίζαμε το παιχνίδι …
Παίζαμε παθιασμένα «μπάλα» με ότι βρίσκαμε από αδειανά μεταλλικά ή πλαστικά  κουτιά μέχρι και καπάκια από αναψυκτικά ή μπύρες.
Πάντως αξέχαστες θα μας μείνουν οι ποδοσφαιρικές μας συναντήσεις στα αυτοσχέδια μικρά γήπεδα που βρίσκονταν  πάνω στο λόφο νότια των φυλακών.
Εκεί λοιπόν υπήρχαν 2 γήπεδα. Το καλλίτερο ήταν  στη κορυφή του λόφου σχεδόν οριζόντιο  με δοκάρια από …δένδρα και πέτρες ενώ το άλλο ήταν στο πλάι με τη περίφραξη των φυλακών, με έντονη ανωφέρεια.
Οι πιο μεγάλες τάξεις «καβάτζαραν» το καλλίτερο ενώ οι μικρότερες το άλλο στο οποίο έπρεπε να τριπλάρεις   και κάνα δύο …δένδρα πριν κάνεις πάσα ή σουτάρεις !
Το τι ιδρώτα ρίχναμε λίγο πριν ή λίγο μετά από τα μαθήματα δεν περιγράφεται…
Σ’ αυτά  τα (ο θεός να τα κάνει) γήπεδα μεγαλούργησαν οι φοβεροί μπαλαδόροι της τάξης μας Γεωργάτσος, Παπαλαμπρόπουλος, Δρόσος, Αβαγιαννέλης, Γεωργακόπουλος, Αζαριάδης , Κλήμης, Καμπουράκης, Λαμπρινός, Μανωλόπουλος, Μάρκου, Μερέβης, Γιαννακάκης , Χατζίρης κ.α.
Στο λόφο αυτό – και κάτω από την επαγγελματική επιτήρηση του Γυμναστή Γ. Μπία – διεξήγετο ,κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Γυμναστικής ,ο «Ανώμαλος δρόμος». Ξεκινούσαμε με φόρμες και αθλητικά παπούτσια (ΕΛΒΙΕΛΑ) από την αυλή του σχολείου βγαίναμε Πυθαίου ,ανηφορίζαμε το λόφο, ερχόμαστε  ανατολικά Λ. Βουλιαγμέμης, Ζεύξιδος , Πυθαίου και συνεχίζαμε με την ίδια φορά μέχρι ….τελικής πτώσεως.
Για τον Μπία (τον μοναδικό καθηγητή γυμναστικής παγκοσμίως που έβαζε γραπτά διαγωνίσματα!) όμως πρέπει να επανέλθουμε και να αφιερώσουμε ξεχωριστή ανάρτηση στο blog μας . Με την ευκαιρία αυτή και επειδή δεν έχουμε φωτογραφία εποχής από τις γιγαντομαχίες που δίναμε στα αυτοσχέδια γήπεδα, ας περιορισθούμε σε φωτογραφία της τάξης μας με τον Γ. Μπία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το 1966 (αρχείο Δημήτρη Αναργύρου).




Τον Γ.Μπία πλαισιώνουν και σύμφωνα με τις υποδείξεις των Θανάση Γιαννακάκη (που κατέχει την πρωτότυπη φωτό με ημερ. 13/5/1966 ) και Δημήτρη Αναργύρου οι : 
Πάνω αριστερά, Γιαννακάκης, ίσως ο Δόγκας, πίσω Διαμαντής,  Γεωργάτσος, (6)Γαβριήλ, (7) Καλτσάς, Κλήμης, Δρόσος.Όρθιοι, αδυναμία μνήμης,Βαμβακούσης, Καρακώστας, Γκούμας , Καλύβας, Μπίας, Αβαγιανός, Καμπουράκης, κρυμμένος ο Κατσακούλης, Καραμούζης, Ηλιόπουλος, Κιτρινάκης Άγγελος , τα τρια παιδιά δεν ανήκουν σε συμμαθητές μας.Κάτω, αδυναμία μνήμης, Κατσαρός, Ζουμπεράκης, Αναργύρου.
(επικαιροποίηση από Γ.Π στις 02-02-2011 10.09 π.μ)


Υ.Γ: Διαβάστε στο ekto1972.blogspot.com μια εξαιρετική αναφορά στον "Γιώργο Μπία"






Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ