ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ευχές ! Γιορτάζει κι ο Χρίστος...

Σας Ευχόμαστε
Υγεία και Καλές Γιορτές 
με Αισιοδοξία 
και Πράξεις Δημιουργικές!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !
και 
Χρόνια  Πολλά !
στους  συμμαθητές  μας
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ, ΠΙΠΙΝΗ & ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟ.


Πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (15417 Απριλίου 1614), γνωστού επίσης με τo ιταλικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή ο Έλληνας. Ήταν Kρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής αναγέννησης. 



Φώτης Κόντογλου
Ἀπὸ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» ἔτος β’ τόμος τέταρτος τεῦχος 45, Χριστούγεννα 1949.

.... Οἱ πιὸ ὡραῖες εἰκόνες τῆς Γεννήσεως ποὺ ἀφήσανε οἱ παληοὶ εὐσεβεῖς ἁγιογράφοι μας εἶναι κατὰ πρῶτον οἱ ψηφιδωτές τοῦ Δαφνιοῦ καὶ τοῦ Ὁσίου Λουκᾶ, ἔργα ἐξαίσια γιὰ ὅποιον νοιώθει τὴ βυζαντινὴ τέχνη καὶ δὲν θέλει σκηνοθεσίες καὶ ἐπιδείξεις κούφιες.
Ἄλλη ὡραία εἰκόνα τῆς Γεννήσεως εἶναι στὴν Περίβλεπτο τοῦ Μύστρᾶ, ἴσως ἡ ὡραιότερη, καθὼς καὶ ἄλλη στὴν Παντάνασσα. Σπουδαία εἶναι καὶ ἡ Γέννηση στὸΚαχριὲ Τζαμὶ τῆς Πόλης (ἀρχαία Μονὴ τῆς Χώρας), τῆς Ὑπαπαντῆς στὰ Μετέωρα, στὰ μοναστήρια τοῦ Διονυσίου καὶ τοῦ Δοχειαρίου στ' Ἅγιον Ὄρος, καθὼς καὶ τοῦ Ἁγίου Παύλου, στὸ μοναστῆρι τῆς Μεταμορφώσεως στὰ Μετέωρα, καθὼς καὶ στὸ μοναστῆρι τοῦ Βαρλαάμ, ἔργο τοῦ Φράγκου Κατελλάνου. Ὑπάρχουνε κι' ἄλλες ἔμορφες Γεννήσεις σὲ ἀρχαῖα ἐξωκκλήσια, ὅλες στὸν ἴδιο τύπο ποὺ ἱστορήσαμε. Πλῆθος Γεννήσεις στολίζουνε τὰ ἀρχαῖα χειρόγραφα, ὅπως εἶναι δυὸ ποὺ βρίσκουνται στὸ μοναστήρι τῶν Ἰβήρων. Τὸ ἁμαρτωλὸ χέρι μου ἀξιώθηκε νὰ ζωγραφίσει κάμποσες Γεννήσεις σὲ σανίδι, καὶ δυὸ σὲ τοιχογραφία, τὴ μιὰ στὸ οἰκογενειακὸ παρεκκλῆσι τοῦ Γ. Πεσμαζόγλου στὴν Κηφισιά, τὴν ἄλλη, σὲ πολὺ μεγάλο σχῆμα, στὴν ἐκκλησία τῆς Ζωοδόχου Πηγῆς στὸ Λιόπεσι.

6 σχόλια:

  1. Να ευχηθώ ιδιαίτερα στους εορτάζοντες, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους, τα καλύτερα.
    Γιώργο, πολύ ωραία η ανάρτηση, τόσο το κείμενο όσο και ο πίνακας (που βέβαια δεν περιλαμβάνεται στους απαριθμούμενους στο κείμενο, αλλά στο μέγιστο).
    Νάσαι καλά να διατηρείς τη σελίδα να βρισκόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά στους συμμαθητές μας που γιορτάζουν.
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με ευχές για υγεία -όλα τα άλλα έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eyedoc, ήλθαν! Και με μορφή φονταμενταλιστικής διαμαρτυρίας!
    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
    Χρόνια πολλά και καλά (προπάντων) στους Χρίστους της τάξης και στυς υπολοίπους συμμαθητές μας και συναθρώπους μας! Ευχές πάντα καλοδεχούμενες ανεξάρτητα από επί μέρους εορτές. Άλλωστε "...μιά ευχή είναι αυτή/ πες την κι ας πέσει χάμω" κατά παραλλαγή του σχετικού άσματος.
    Όμως - και εδώ η διαμαρτυρία - άμα τη συλλήψει του Κυρίου, η γνωστή ιστορία με τον Άγγελο και τον Κρίνο, εδηλώθη - εντολή άνωθεν - "... και το όνομα αυτού Εμμανουήλ". ως εκ τούτου η εορτή της 25ης Δεκεμβρίου αναφέρεται σ' ένα βρέφος που εκ του Πατρός του εδηλώθη ότι θα τον έλεγαν Μανώλη (το "ω" με ωμέγα, όχι εκείνου του αντίχριστου Τριανταφυλλόπουλου με "ο", ο-μικρόν). Εν πάσει περιπτώσει όταν το βρέφος τριαντάρισε, εχρίσθη - από τον Ιωάννη - αυτόν που του κόψανε το κεφάλι επειδή αρνήθηκε τα θέλγητρα μιας κάποιας Σαλώμης (που Ελληνιστί σημαίνει Ειρήνη)(*). Εξ ου και το "Χριστός" (με "ι", γιώτα, κι όχι με "η", ήτα όπως επιλέγουν μερικοί εξ υμών - δεν περιλαμβάνω σ' αυτούς τους αποφοίτους του ΣΤ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, τουλάχιστον εκείνης της περιόδου).
    Ο σφετερισμός λοιπόν της ημερομηνίας, διαγείρει το υπόλοιπο του θρησκευτικού μου συναισθήματος - και του εκ καταγωγής σωβινισμού - ώστε να καταγγέλω την κατάφορη αυτή αδικία εις βάρος του απλού λαού (= το βρέφος μη έχον την παραμικρή εξουσία) από την εξουσία (που απέκτησε το βρέφος εις την ηλικία των τριάντα), με τον χρισμόν του!
    Βέβαια όλα τούτα είνα κατάλοιπα μιας εποχής όπου το συναίσθημα κυριαρχούσε επί της λογικής. Σήμερα, ας είμαστε καλά όλοι, να γιορτάζουμε καθημερινά την ύπαρξή μας πάνω στη Γη, την μητέρα όλων μας. (Όσο για τον πατέρα ...).
    (*) Για να αντιληφθούμε το μεγαλείο της ράτσας μας ένα μικρό παράδειγμα: πολύ κοντά στο Κλεινόν Άστυ βρίσκεται η Σαλαμίνα. Το όνομά της το οφείλει στον εμπορευματικό σταθμό που είχαν εγκαταστήσει οι Φοίνικες εκεί, λαός αραβικής καταγωγής, που συναλλασσόταν καθημερινά με τους Αθηναίους. Η προσφώνησή τους στο καλημέρα ήταν αραβιστί "Σαλάμ", η αντιπροσφώνηση "Σάλαμ αλλέκουμ", εξ ου και το όνομα του νησιού. (Τώρα για τον ... Αλέκο, δεν σας τάζω).Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στον Γιώργο για την αισθητική παρουσίαση των αναρτήσεων στα "Χρόνια Πολλά". Εξαιρετική δουλειά.
    Επειδή όμως δεν έχω καμμία σχετική γνώση πώς να συμβάλλω στον τομέα αυτό, θα ήθελα να καταθέσω τον θαυμασμό μου στην δουλειά ενός πολύ μεγάλου Αρχιτέκτονα, του Καταλανού Antonio Gaudi, στην Sangrada Famiglia, στην Βαρκελώνη. Γιώργο, αν θες βρες υλικό και παρουσίασέ το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ευχηθώ και εγώ τα καλύτερα σε όλους τους συμμαθητές μου εορτάζοντες και μη ( Μανόλη για σένα έχουμε καιρό).
    Επίσης να ευχαριστήσω τον Σοφιστή και τον Πουλή για τα καλά τους λόγια. Αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του blog μας είστε όλοι εσείς, που συμμετέχετε στα σχόλια ή απλά το επισκέπτεστε και το κάνετε ενδιαφέρον και όχι μόνο για τους συμμαθητές μας !
    Υ.Γ Παράλειψή μου η έλλειψη λεζάντας κάτω από τον πίνακα. Ήδη την προσέθεσα. Ευχαριστώ την Σοφιστή και τον Sot Rod (email) για την υπόδειξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλές γιορτές και Χρόνια Πολλά σε όλους τους συμμαθητές και τις οικογένειές τους. Με υγεία πάνω από όλα και να είμαστε πάντα όλοι μαζί «να 'νταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε με χορούς κυκλωτικούς κι ελεύθερους σαν ποταμούς».

    /sr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παλιούς φίλους για τις ευχές τους. Υγεία σε όλους και καλή τύχη. Οι επιβάτες του Τιτανικού έσφιζαν από υγεία αλλά από τύχη.....
    Χρ. Πιπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή