Χρόνια Πολλά !
στους συμμαθητές μας
ΖΟΥΜΠΕΡΑΚΗ & ΠΑΝΤΑΖΗ.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ:
Οι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Μαρδάριος και Ορέστης (Εορτή στις 13 Δεκεμβρίου)
Μαρτύρησαν κατά το σκληρό διωγμό των χριστιανών επί Διοκλητιανού. Ο Ευστράτιος, που ήταν ανώτερος αξιωματικός, συνελήφθη από το Δούκα Λυσία, ο οποίος τον απέστειλε στον Αγρικόλα που τον έριξε στη φωτιά. Τον Αυξέντιο, που ήταν Ιερέας και συμπολίτης του Ευστρατίου, ο ηγεμόνας τον αποκεφάλισε. Τον Μαρδάριο, αφού του τρύπησαν τα πόδια, τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω και τον έκαψαν. Τον δε στρατιώτη Ορέστη τον θανάτωσαν, αφού τον ξάπλωσαν σε πυρακτωμένο κρεβάτι.
από SigmaLive.com ( ....φωτορεπορτάζ eyedoc)
Καλά, Τρίτη και 13 βρήκατε να γιορτάζετε; Γι αυτό δεν έγραψε βιογραφικό ο PCMC;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σας πολλά!
Φτου μου του μας, Provocator !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη ξεχνάς, ότι την 13/12/1967 είχε διαλέξει ο Κωνσταντίνος για το κίνημα κατά του Παπαδόπουλου και απέτυχε!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους συμμαθητές μας και να δούμε σύντομα στη παρέα μας και τον Πανταζή!
Δήλωσε συνταξιούχος και θα συμμετέχει στο μέλλον σε κάθε προσυνεδριακή δραστηριότητα και όχι μόνο. Συγκυριακά απείχε από τη Σαρωνίδα και τον συχωρέσαμε. Ευχές για Χρόνια Καλά και όρθια και στους δυο Στράτους
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια που, παρά την προτροπή του Προβοκάτορα, ο PCMC δεν ανταποκρίθηκε, αναλαμβάνω - αναγκαστικά- την ενημέρωση για να μην υπάρχουν παράπονα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Μαρδάριος και Ορέστης (Εορτή στις 13 Δεκεμβρίου)
Μαρτύρησαν κατά το σκληρό διωγμό των χριστιανών επί Διοκλητιανού. Ο Ευστράτιος, που ήταν ανώτερος αξιωματικός, συνελήφθη από το Δούκα Λυσία, ο οποίος τον απέστειλε στον Αγρικόλα που τον έριξε στη φωτιά. Τον Αυξέντιο, που ήταν Ιερέας και συμπολίτης του Ευστρατίου, ο ηγεμόνας τον αποκεφάλισε. Τον Μαρδάριο, αφού του τρύπησαν τα πόδια, τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω και τον έκαψαν. Τον δε στρατιώτη Ορέστη τον θανάτωσαν, αφού τον ξάπλωσαν σε πυρακτωμένο κρεβάτι.
από SigmaLive.com.
Υπάρχει και ο Άγιος Ευστράτιος ο Νηστευτής ο Οσιομάρτυρας. Εορτάζει στις 28 Μαρτίου.
Ξέχασα (;) τα Χρόνια Πολλά! στους δύο Στράτους μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν κάνω αφαίρεση της ανάρτησης (έτσι PCMC;).
Υ.Γ. Το σφάλμα αυτό το έκανα μόνο μία φορά.
Κατά πρώτον οι ευχές μου και στους δυο συμμαθητές μας. Κάθε χαρά στα ... σκέλια τους!, όπως έλεγε και η μακαρίτισσα η γιαγιά μου, μια ευχή που δεν αυτολογοκρίνεται για το όποιο νόημά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεραιτέρω έχω να κάνω δυο γενικότερες παρατηρήσεις:
- Η έννοια του σφάλματος (ορθογραφικού ή μη είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ζωής. Μόνο ο θάνατος είναι αλάνθαστος. Επομένως αγαπητέ pcmc σε εγκαλώ για αυτολογοκρισία, μια και δεν έχουμε το αρχικό κείμενο να κρίνουμε το μέγεθος του ορθογραφικού σφάλματος το οποίο επικαλείσαι.
- παρατηρώ μια ιδιάζουσα γνώση επί του θρησκευτικού εορτολογίου και του βίου των αγιασμένων από την ορθόδοξη εκκλησία μας. να υποθέσω ότι όσο περνάνε τα χρόνια ο διάβολος ... αγιάζει;
Παπά μου κι εσύ;
ΑπάντησηΔιαγραφή΄Πολύ σεξουαλικό υπονοούμενο, πέφτει τώρα τελευταία. Για "όρθια" μιλάει ο Αποστόλης, για "χαρές" ο Μανόλης, έκανε την αρχή ο πρόεδρος και ποιός μας βαστάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια για να κάνω και το συνήγορο του διαβόλου και παραφράζοντας, δεν υπάρχουν βρώμικες λέξεις αλλά βρώμικα μυαλά, οπότε αθώοι οι συμμαθητές.
Γελάτε γιατί χανόμαστε.
Με την ευκαιρία να ευχηθώ παραδοσιακά, Χρόνια Πολλά και Υποψιασμένα (και) στους σημερινούς εορτάζοντες.
Υ.Γ. όσο για το Τρίτη και 13, αν μπορεί θεωρηθεί (;) γρουσουζιά για τον Κωνσταντίνο, δεν πρέπει αντίστοιχα να θεωρηθεί καλοτυχία για τον Παπαδόπουλο;
Τόσα χρόνια, δεν σας το κρύβω, επηρεασμένος από την πρόληψη προσέχω αυτή την ημέρα. Ποτέ δεν διαπίστωσα να συνέβη κάποια άξια λόγου αναποδιά που να τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες ημέρες.
Η άμεση ανταπόκριση του PCMC στο σχόλιο μου (4ο) και η ανάρτηση της σωστής εικονογράφησης (με index), παρά την απουσία του από την Αθήνα, χρήζει συγχαρητηρίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι από την πλευρά μου στους εορτάζοντας και εορτάσαντες το τελευταίο διάστημα της σιγής μου, χρόνια πολλά, να έχουν υγεία και γενικά σε όλους ημάς και υμάς, χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάθετε και ένα νέο, πλέον στις εορτές τα καλλίτερα δώρα θα είναι τα όσπρια, ζυμαρικά, ελιές, αυγά, αλεύρι, κηπευτικά, κρασί, τσίπουρο, παστό ότι θα μπορεί να παράγει έκαστος εξ ημών, ΑΜΗΝ.
Σπύρο, οι Κορίνθιοι πλέον δεν είναι βλάχοι, αλλά Αρβανίτες σαν και εσάς, μακάρι να ήμασταν βλάχοι, δεν θα είχαμε πρόβλημα επιβίωσης.
Σαν σήμερα πριν από 68 χρόνια, 13/12/1943 (κι΄ ας λέει ο Σοφιστής ότι δεν πρέπει να είμαστε προληπτικοί).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μεγάλη σφαγή στα Καλάβρυτα.
Αφορμή για τις αγριότητες στις οποίες προέβησαν οι φασιστικές γερμανικές δυνάμεις υπήρξε η συντριπτική ήττα επίλεκτου γερμανικού τάγματος από τις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Κερπινή τον Οκτώβριο του 1943.
Ως αντίποινα, γερμανικά στρατεύματα σκόρπισαν τον όλεθρο στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων προχωρώντας σε ομαδική εκτέλεση κατοίκων στην κοινότητα Ρόγων.
Ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η μαζική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού στα Καλάβρυτα και η ολοσχερής καταστροφή της πόλης.
Δεν ξεχνάμε, ή μήπως δεν είναι έτσι;
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν Αρβανίτες σκληραγωγημένοι μεν, πρέπει να δουλέψουμε δε, ενώ ο βλάχος έχει τους υποτακτικούς για δουλεία.
Κοίτα να δεις που ο Κρητικός της παρέας (ή μήπως κάνω λάθος;) θα μας κάνει να μάθουμε Ιστορία και Φιλοσοφία !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερί Ιωσήφ Φιλάγρη βλέπε και
http://erroso.blogspot.com/
Κι όμως ξεχνάμε αγαπητέ eyedoc! Η ρήση προέρχεται από έναν άλλο κρήτα : "... μετά από δέκα χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται ..." (τότε για την ονομασία των Σκοπίων).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τραγικό είναι ότι αυτοί δεν μας ξεχνάνε. κι έχουν βάλλει στο μάτι όσους τους αντιστάθηκαν σ' εκείνο τον πόλεμο, για μιαν αξιοπρέπεια και μόνο. Διάλυσαν την Γιουγκοσλαβία, τώρα στίβουν κι εμάς.
Το τραγικότερο είναι ότι βρίσκουν ακόμα ...τσολιάδες και δουλόφρονες που τους σιγοντάρουν είτε με λόγια είτε και με έργα.
Άμποτε να τους σαρώσει η οργή που έρχεται.
Υ/Γ. Το κ (στον κρήτα) είναι σωστό!
Πρέπει να αποδώσω το δίκαιο έπαινο στον eyedoc που έσπευσε να αναζητήσει την προέλευση του ψευδωνύμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παρέμβαση, στην ιστοσελίδα, αποσκοπούσε ακριβώς στην ευαισθητοποίηση της μνήμης όλων.
Ο Ιωσήφ Φιλάγρης ή Φιλάγριος, μοναχός και φιλόσοφος, επηρεασμένος από την Αριστοτελική φιλοσοφία, έζησε, τον 14ο αι. στην Ενετοκραστούμενη (τότε) Κρήτη και ίδρυσε φιλοσοφική σχολή.
Η Σχολή, όπως αλίευσα από σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα, από το οποίο και αντιγράφω, λειτουργούσε δίπλα στο Μετόχι των Τριών Ιεραρχών το οποίο ανήκει στη Μονή Κουδουμά, και αποτελούσε κέντρο πνευματικής και πολιτικής αντίστασης στα πρώτα σκληρά χρόνια της Ενετοκρατίας, όταν οι κατακτητές απέκοψαν την Κρήτη από το Βυζάντιο και επιχείρησαν βίαια να την εκλατινίσουν με την κατάργηση της ελληνικής γλώσσας, της εκπαίδευσης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είχε αποτέλεσμα τις διαρκείς επαναστάσεις και εξεγέρσεις των Κρητών μέχρι που ενσωμάτωσαν τους Ενετούς κατακτητές.
Το μείζον θέμα για την ελληνική ιστορία, αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι πως ο Ιωσήφ Φιλάγρης, μετά τους διωγμούς που εξαπέλυσαν οι Βενετοί, έφυγε από το Ηράκλειο, πήγε στα απρόσιτα Αστερούσια και δημιούργησε μία Σχολή Φιλοσοφίας, που δίδασκε Φιλοσοφία, Αστρονομία, Γραμματική, Θεολογία και Ιατρική (eyedoc).
Ταυτόχρονα όμως είχε στήσει και ένα εξελιγμένο εργαστήριο αντιγραφής αρχαίων κειμένων, ο ίδιος ήταν αριστοτελικός φιλόσοφος με σπουδές στο Πανδιδακτήριο της Κωνσταντινούπολης και η ομάδα του αντέγραφε αρχαία κείμενα, την εργασία των οποίων επόπτευε ο ίδιος και έκανε τα σχόλια πλαγίως των κειμένων. Τα κείμενα αυτά, εκτός από την Κρήτη και την Κωνσταντινούπολη, ταξίδευαν στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη διάσωση και διάχυση της αρχαίας ελληνικής σκέψης, που υπήρξε το εφαλτήριο της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν ερείπια της σχολής και έτσι στη χειμαζόμενη, σήμερα, Ευρώπη, από τα έγκατα της ελληνικής γης, φυτρώνει η ελπίδα του πνεύματος και της αντίστασης.
Ευτυχώς σαν λαός (με όλα τα ελαττώματα και τις ελλείψεις, που μας διακρίνουν) έχουμε ιστορία, που ξεκινάει από πολύ μακριά και συνεχίζεται, χωρίς καμία διακοπή, αρκεί να μην ΞΕΧΝΑΜΕ.
Το μάθημα που μας δίνεται από το 14ο αι. με τόσο επίκαιρο τρόπο, είναι πως η αντίστασή μας, στη νέα επίθεση που δεχόμαστε, πρέπει να είναι, κυρίως, ηθική και πνευματική.