ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Σήμερα γιορτάζει ο Θεόδωρος !

Χρόνια  Πολλά !
στους  συμμαθητές  μας
ΖΑΡΕΤΟ & ΣΤΑΛΙΚΑ.


Οι Άγιοι Θεόδωροι.
 Εικόνα από την Ιερά  Μονή Σινά.


Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι o Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, που καταγόταν από το χωριό Χουμιαλών της Καππαδοκίας και ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, που καταγόταν απ’ την Εφλεέμ (Ευχάιτα) της Γαλατίας της Μ. Ασίας, όπου ζούσαν Κέλτες.Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης έζησε στα τέλη του 3ου, με αρχές του 4ου αιώνα. Υπήρξε ανώτατος βαθμοφόρος του Ρωμαϊκού στρατού.O Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων ή Θεόδωρος Αμασείας έδρασε στα χρόνια των αυτοκρατόρων  Μαξιμιανού και Μαξιμιανού Β  (286-305μ.Χ και 307- 313μ.Χ.). Ονομάστηκε Τήρων λόγω του ότι είχε καταταχθεί στο σώμα των νεοσυλλέκτων της Ρωμαϊκής λεγεώνας (tiro στα λατινικά σημαίνει νεοσύλλεκτος). 




12 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά στους Θόδωρους και συγχαρητήρια στον PCMC για την ανάρτηση του Lucio Dalla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά κι από μένα!
    Στον Σταλίκα που μετρά ήδη πολλές απουσίες και στον Ζαρέτο που κάθε φθινόπωρο τιμά τη Τάξη μας, ανοίγοντας το φιλόξενο σπίτι του στη Σαρωνίδα.Φέτος πληροφορήθηκα ότι θα ...ανοίξει και το διπλανό σπίτι, για να χωρέσουμε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή πολλά σπίτια έχουν "ανοίξει" από μη ιδιοκτήτες (και πολύ περισσότερα έχουν κλείσει) παρακαλώ διευκρινίστε το "ΘΑ...ΑΝΟΙΞΕΙ".
    Χρόνια πολλά για μια ακόμα χρονιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να προσθέσω κι εγώ τις ευχές μου από τις νότιες εσχατιές. Για τον Ζαρέτο και τις ευχαριστίες μου για την έκτια φιλοξενία. Αλλά για τον Σταλίκα ... ένα παράπονο που δεν τον έχουμε δει (ομαδικά εννοώ).
    Εδώ κάτω υπάρχει κι ολόκληρο νησάκι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους, αυτό που οι ντόπιοι το αποκαλούν "Θοδωρού". Είναι κατοικήσιμο μόνο από αγριοκάτσικα, τα κρι κρι, και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση παρα μόνο χθες, ανήμερα της γιορτής που γίνεται και το σχετικό πανηγύρι με κατάνυξη πιλαφιού και οίνου, βεβαίως βεβαίως. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το ξεπουλήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζητώ ταπεινά συγγνώμην απ' όλους που παρέλειψα να αναφέρω και να ευχηθώ στην εκ Χανίων ορμούμενη πατριδοσωτήρα μας και ηθικοδιδακτόρισσα του 1.000.000 €!
    Προβοκάτορα, αυτό θα πει "άνοιγμα σπιτιού" (αν κι εδώ που τα λέμε μα ς το 'κλεισε το σπίτι η κυρία (Θεός να την κάνει)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μανόλη,όταν φύγουν από το νησάκι οι κρητικοί,έχει μείνει κανένα κρι-κρι;
    [το έθιμο...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά στους δύο Θόδωρους.
    Με τον εξ ημών προσπάθησα να έχω άμεση επαφή, αλλά χωρίς επιτυχία. Του εύχομαι λοιπόν ότι επιθυμεί από δω.
    Σπύρο τα κρι κρι βρίσκονται μόνο στο φαράγγι της Σαμαριάς. Τώρα για το πόσα μένουν οι φύλακες ξέρουν και όπως λέει και η γνωστή ρήση "από τα μετρημένα τρώνε".
    Μανόλη μην ανησυχείς για ξεπούλημα της βραχονησίδας, ανήκει στις γκρίζες ζώνες και εκεί δεν μπορούμε να (ξε)πουλήσουμε.
    Όσον αφορά τη συματριώτισσά σου (Θεο)Ντόρα η όλη φασαρία μου θύμισε το ανέκδοτο με το αυγό (κρατάω την παλιά ορθογραφία).
    Λοιπόν ένας μεγάλος γαιοκτήμονας με πολλούς εργάτες στη δούλεψή του, είχε σκεφθεί μια έξυπνη δουλειά. Τους κάλεσε έναν έναν και χωριστά και τους τάϊσε από ένα αυγό, σε ένδειξη ιδιαίτερης υποτίθεται εύνοιας, απαγορεύοντάς τους, ταυτόχρονα, να πουν οτισήποτε στους υπόλοιπους.
    Μετά κάθε μέρα έβγαινε στα χωράφια και φώναζε "ε συ που έφαγες το αυγό, σε βλέπω". Καθένας τους πιστεύοντας ότι απευθύνεται σ΄ αυτόν δουλευε σκληρότερα.
    Ηθικόν δίδαγμα. Τούτες τις μέρες που γύρισαν τη χώρα στο εργασιακό καθεστώς του 19ου αι. αυγό ήταν το ένα εκατομμύριο. Το σύστημα "ανακάλυψε" ότι ...ένας !!!! βουλευτής έχει βγάλει λεφτά στην αλλοδαπή!!!! και άρχισε να φωνάζει στους πολτικούς του υπηρέτες, που έπρεπε να ψηφίσουν τα τα μέτρα " ε συ που έφαγες το αυγό, σε βλέπω". Δεκάδες (ίσως και περισσότεροι της εκατοντάδας) πρέπει να έχασαν τον ύπνο τους και φυσικά την ανάγκη ποιούντες φιλοτιμία, υπερψήφισαν, παραβαίνοντας όχι μόνο την (ανύπαρκτη) πολιτική τους ηθική, αλλά πηγαίνοντας κόντρα και στο ένστικτο πολιτικής τους επιβίωσης.
    Μετά την (υπερ)ψήφιση του μνημονίου, για ξεκάρφωμα, έπρεπε να βρεθεί και ο ένοχος.
    Βολικός ο Ισίδωρος για να φάμε και το 2,5% της (Θεο)Ντόρας που τόσο χρειάζεται ο Αντωνάκης (όχι πως λυπάμαι την αγία οικογένεια που αυτή τη φορά βρέθηκε στη θέση του θύματος, καιρός ήταν) αλλα για να βλέπουμε και τι παίζεται.
    Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια και θυμηθήκατε τα κρι κρι (αγρίμια), ας πούμε δυό πράγματα παραπάνω.
    Κατ΄ αρχήν πρόκειται για ένα υπέροχο, κυριολεκτικά πανέμορφο ζώο, με εκπληκτικές δυνατότητες.
    Έχει φυσική χάρη, είναι ταχύτατο και έχει την ικανότητα να ανεβαίνει σε οποιαδήποτε ανωφερική επιφάνεια, ακόμη και κάθετη 100% !!!
    Δεν έχει σχέση με τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, που αποκαλούνται και φουριάρικα, τα οποία ζουν, επίσης, ελεύθερα, όμως δεσπόζονται, ανήκουν δηλαδή σε συγκεκριμένους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν ποιά τους ανήκουν, παρόλο ότι κινούνται εντελώς ελεύθερα και τα σκοτώνουν από απόσταση με κυνηγετικά όπλα, είναι εξαιρετικά νόστιμα, όμως δεν έχουν καμία σχέση με το κρι κρι.
    Το κρι κρι ζει αποκλειστικά στην περιοχή Ομαλού, στο φαράγγι της Σαμαριάς, με λίγη δε τύχη διασχίζοντάς το μπορεί κανείς να συναντήσει αυτό το υπέροχο ζώο. Πρέπει όμως να έχει τεταμένη την προσοχή του, γιατί η συνάντηση είναι στιγμιαία, το κρι κρι μόλις αντιληφθεί την παρουσία ατόμων εξαφανίζεται, κυριολεκτικά, αστραπιαία.
    Φυσικά το κυνήγι τους απαγορεύεται (και ορθά) αυστηρότατα "περιέργως" όμως εάν έχει κανείς άκρες, όλο και μπορεί να δοκιμάσει μεζέ.
    Θα έλεγα ότι, στο συγκεκριμένο ζώο, κατά ένα περίεργο τρόπο, συμπυκνώνονταν τα χαρίσματα (φυσικά και ψυχικά) του ανυπότακτου Κρητικού.
    Στην περιοχή Σελίνου ζούσε κάποιος που όλοι γνώριζαν με το παρατσούκλι Τρούμαν.
    Ο εν λόγω κύριος, κατά την περίοδο της προεδρίας Τρούμαν, κατόρθωσε να αιχμαλωτίσει ένα από αυτά και να το στείλει δώρο στον τότε πρόεδρο των Η.Π.Α.
    Ενθουσιασμένος ο πρόεδρος ζήτησε να τον ρωτήσουν τι δώρο ήθελε να του κάνει, οσοδήποτε ακριβό και αν ήταν.
    Δεν θα εκπλαγεί κανείς σας, νομίζω, εάν σας πω, ότι ο "Τρούμαν" ζήτησε μόνο μία καραμπίνα, την οποία και έλαβε μαζί με το παρατσούκλι που τον συνόδευσε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.
    Αυτή η ανιδιοτέλεια και το ανυπότακτο του χαρακτήρα δυστυχώς εξαφανίζονται, με τον ίδιο ρυθμό που εξαφανίζεται και το αγρίμη.
    Βλέπετε ότι δεν κατάφεραν οι κατακτητές με τα όπλα, το κατόρθωσε η τουριστική "ανάπτυξη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ετοιμότητα της σύνταξης είναι εκπληκτική.
    Υποκλίνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...αλλά και η -από μέρους σου- ζωντανή (δηλ.live)παρακολούθηση του blog μας, εντυπωσιακή!

      Διαγραφή
  10. Να προσθέσω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου! Για την ταχύτητα, την αισθητική και άλλα. Πέρα απ’ αυτό όμως ας δούμε μερικές λεπτομέρειες.
    - Όντως τα κρι-κρί είναι κάτι πέρα από αγριοκάτσικα. Επιβλητικά στην όψη, με ιδιάζουσα συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους, ήταν εγκατεστημένα σ’ όλο το νησί όπου βέβαια η ομερτά για την λαθροθηρία τα περιόρισε σε περιοχές όπου υπάρχει κάποιος υποτυπώδης έλεγχος του φαινομένου. Μια τέτοια περιοχή είναι και τα Θοδωρού, το νησάκι που έγραφα στο προηγούμενο σχόλιο. Η προσέγγιση στο νησί είναι στην κυριολεξία απαγορευμένη, μόνο στην εορτή των Αγίων Θεοδώρων επιτρέπεται η επίσκεψη στο νησί.κι έτσι κοινοί θνητοί μπορούν να δουν, αν προλάβουν, τα όμορφα αυτά ζώα. Αλλιώς, στην αρχή της οδού Νεάρχου, στην είσοδο της πόλης από την Σούδα, βλέπεις το κρι-κρί να στέκεται σαν άγαλμα και να σε κοιτάζει αφ’ υψηλού.
    - Τα επωνομαζόμενα «φουριάρικα» είναι απλά κατσίκια που κυκλοφορούν κατά μόνας ή σε μικρές αγέλες, αδέσποτα ζώα που ανήκουν σε κάποιο μεγαλύτερο κοπάδι («κουράδι» κατά την ορθότατη εκφορά της Κρητικής διαλέκτου: κούρος = νεαρός άνδρας), αλλά ζουν ανεξάρτητα απ’ αυτό και αναπαράγονται ελεύθερα στην φύση, χωρίς να φέρουν «σαμάδες»(= διακριτικά σύμβολα σε ποιο κοπάδι ανήκουν). Το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα είναι η … νοστιμιά τους. Η δυσκολία ελέγχου τους τα μετατρέπει σε θηράματα. Η επωνυμία «φουριάρικο» προέρχεται από την ιταλική γλώσσα που είχε επιβληθεί (χωρίς να επικρατήσει, αλλά αφήνοντας έντονα ίχνη στην τοπική διάλεκτο) από την λέξη furioso (εξ ου και το προσωνύμιο του Ιωσήφ Φιλάγρη, ελληνοποιημένο κατά το “Orlando furioso” του Torquato Tasso). Χαρακτηριστική είναι η έκφραση «φουρόκατος»=ο κεραμιδόγατος, σύμβολο ενός άκρατου σεξουαλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή