Στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων της Τάξης μας – εν όψει του τακτικού συνεδρίου στις 1 Οκτώβρη στη Σαρωνίδα - πραγματοποιήθηκε στη Νυμφασία Γορτυνίας, το Σάββατο 11 Ιουνίου, οργανωτική περιφερειακή συνάντηση συμμαθητών μας.
Ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Λεωνίδα Γιαννημάρα , νωρίς το απόγευμα κατέφθασαν στο φιλόξενο σπίτι του , οι Σπύρος Γεωργάτσος με τη σύζυγό του Ματίνα (από τη Νεάπολη Λακωνίας), Βασίλης Ζύγουρας με τη σύζυγό του Μαριρένα (από τη Νεστάνη Αρκαδίας) και Γιώργος Πισιμίσης (από τη Ζάτουνα Γορτυνίας).
Επειδή όλως τυχαίως υπήρχε Πανηγύρι στο χωριό λόγω της Πεντηκοστής ( μας το είχε αποκρύψει ο Λεωνίδας) απεφασίσθη ομόφωνα, να μη χαλάσουμε το έθιμο και να πραγματοποιήσουμε τη σύσκεψη στη πλατεία του χωριού. Ο καιρός ήταν πολύ καλός και αφού βρήκαμε μια ήσυχη γωνιά …ακριβώς δίπλα στη ορχήστρα και στα μεγάφωνα , δώσαμε τη παραγγελία μας, με τη τσίκνα από την υπαίθρια ψησταριά να πηγαίνει σύννεφο…
Προτού ξεκινήσει το Πανηγύρι και ζεσταθεί η ατμόσφαιρα, διακρίναμε να διασχίζει την πλατεία με κατεύθυνση το σπίτι του, ο καταγόμενος από την Νυμφασία, καθηγητής μας Κων/νος Γιαννημάρας . Αμέσως σπεύσαμε να τον συναντήσουμε και βρεθήκαμε – έπειτα από πρόσκλησή του- σπίτι του για να τα πούμε. Εκεί θαυμάσαμε τη γνώριμη λεβεντιά του και την αδιάκοπη πολυπραγμοσύνη του , παρ’ ότι συνταξιούχος. Μάλιστα μας εξήγησε ότι μόλις είχε επιστρέψει από την εκκλησία του χωριού – που λειτούργησε λόγω της εορτής – και στη οποία είναι ο βασικός ψάλτης (είναι και παπαδοπαίδι!), μας κέρασε παραδοσιακά γλυκά και μας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την απρόσμενη συνάντηση.
Με πολύ χαρά και νοσταλγία αναφέρθηκε στα χρόνια που ήταν καθηγητής στο Γυμνάσιό μας (1965-1969) και επ’ ευκαιρία, στη τιμητική εκδήλωση που του έκαναν παλαιοί μαθητές του, το 2008 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Βυτίνας. Φεύγοντας μας έδωσε –τιμής ένεκεν – την διάλεξη που έκανε την μέρα εκείνη, με θέμα «Γλώσσα. Φιλοσοφική και Ιστορική Θεώρηση. Το μεγαλείο και η οικουμενικότητα της Ελληνικής Γλώσσας».
Φωτό 1 Τον καθηγητή μας πλαισιώνουν από αριστερά: Ζύγουρας, Γεωργάτσος και Πισιμίσης |
Επιστρέφοντας στο Πανηγύρι , συνεχίσαμε την open συνεδρίαση, όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Είναι γεγονός ότι δυσκολευθήκαμε αρκετά να συσκεφτούμε, ανάμεσα σε γουρνοπούλες, γίδα στα κάρβουνα, πολλά κεράσματα «στην υγεία μας» , σε τσάμικα , καλαματιανά και δεν συμμαζεύεται…
Κατάκοποι φύγαμε ξημερώματα Κυριακής από το Πανηγύρι και το διαλύσαμε αφού πρώτα περάσαμε από το σπίτι του Λεωνίδα να φάμε κάνα γλυκό, για να φτιάξει το στομάχι μας. Η μέρα όμως που ξημέρωνε έκρυβε μία έκπληξη για τον Λεωνίδα. Ήταν ο μεγάλος τυχερός της κλήρωσης που έγινε . Κέρδισε τον πρώτο λαχνό . Μια ζωηρή Γίδα , μάλλον γιδούλα 2 χρόνων (βετούλι) ! Αμέσως – και είναι προς τιμή του - σκέφθηκε να τη «θυσιάσει» για χάρη της Τάξης μας , όταν αποφασίσουμε να πάμε στο χωριό του!
Φωτό 2 Από αριστερά το ζεύγος Ζύγουρα (Βασίλης και Μαριρένα), Ανθή και Λεωνίδας Γιαννημάρας και το ζεύγος Γεωργάτσου (Σπύρος και Ματίνα). |
Φωτό 3 Από αριστερά Γιαννημάρας , το ζεύγος Γεωργάτσου και ο Πισιμίσης. |
Φωτό 4. Ο αγανακτισμένος κλήρος σέρνει τον χορό... |
Φωτό 5 Ο μικρός σε μεγάλα κέφια... |
Φωτό 6 Ο Πρόεδρος προσπαθεί να μας φτιάξει το στομάχι μετά το πανηγύρι... |
Υ.Γ Η εξαιρετική διάλεξης του καθηγητή μας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Λόγω του μεγέθους της (σελ. 20) δεν θα την αναρτήσουμε στο blog μας , επικοινωνήστε όμως μαζί μας, να σας τη στείλουμε .
Επιμέλεια ανάρτησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ
Έπρεπε να το φέρετε πιο ομαλά. Τώρα θα κάνουν έκκληση οι φιλοζωικές οργανώσεις: «Σώστε μια Γίδα – Μην πάτε Βυτίνα».
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα ρε τι σκαρφίζονται για να μας ξαναφέρουν στη Νυμφασία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περίοδο οικονομικής κρίσης προσφέρουν βετούλι!
Άσχετο 1. ο ένας παππάς δεν μοιάζει με τον Πουλή;
Άσχετο 2. προς Sot Rods: δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα (με link ή αλλιώς) να βλέπουμε ή και να κατεβάζουμε κείμενα που είναι μεγαλούτσικα όπως η διάλεξη του καθηγητή μας;
Sot Rods, το πήραμε το μήνυμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι επίσημα προσκεκλημένος στο τραπέζι!
Διαφορετικά "εν (γ)οίδα ότι ουδέν (γ)οίδα"!!
Δηλαδή τώρα ο Λεωνίδας ταϊζει το βετούλι; Αντε και τσέλιγκας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεία αστεία το ποσοστό των Πελοποννησίων και ειδικά των Αρκάδων είναι ιδαίτερα υψηλό μεταξύ των συμμαθητών.
Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μία στατιστική καταμέτρηση των τόπων καταγωγής.
Σοφιστής
@eyedoc
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον blogger δεν γίνεται. Θα πρέπει να βρούμε κάποιον δωρεάν server αποθήκευσης κειμένων όπως είναι πχ. το YouTube για τα video. Θα το κοιτάξω.
Θα μπορούσε βἐβαια να σκαναριστεί το κείμενο και να ανέβει στο blog είτε σαν text (αν μπορέσει ο scanner να το μετατρέψει), είτε σαν φωτογραφία.
Αυτή τη στιγμή σε τι μορφή το έχετε το κείμενο; Υπάρχει και λύση να το γράψει μια γραμματέας σε μορφή doc. 20 σελίδες δεν είναι δα και πολλές.
/σρ