Στο λόφο πάνω από το Γυμνάσιο υπήρχαν οι φυλακές ανηλίκων. Ήταν τόσο κοντά τα κτίρια που καμιά φορά οι υφασμάτινες μπάλες των ανηλίκων – από το δυνατό τους παίξιμο – προσγειωνόντουσαν στην χωμάτινη αυλή του σχολείου, όπου τις παραλαμβάναμε ευχαρίστως (σαν δώρο εξ ουρανού ) και συνεχίζαμε το παιχνίδι …
Παίζαμε παθιασμένα «μπάλα» με ότι βρίσκαμε από αδειανά μεταλλικά ή πλαστικά κουτιά μέχρι και καπάκια από αναψυκτικά ή μπύρες.
Πάντως αξέχαστες θα μας μείνουν οι ποδοσφαιρικές μας συναντήσεις στα αυτοσχέδια μικρά γήπεδα που βρίσκονταν πάνω στο λόφο νότια των φυλακών.
Εκεί λοιπόν υπήρχαν 2 γήπεδα. Το καλλίτερο ήταν στη κορυφή του λόφου σχεδόν οριζόντιο με δοκάρια από …δένδρα και πέτρες ενώ το άλλο ήταν στο πλάι με τη περίφραξη των φυλακών, με έντονη ανωφέρεια.
Οι πιο μεγάλες τάξεις «καβάτζαραν» το καλλίτερο ενώ οι μικρότερες το άλλο στο οποίο έπρεπε να τριπλάρεις και κάνα δύο …δένδρα πριν κάνεις πάσα ή σουτάρεις !
Το τι ιδρώτα ρίχναμε λίγο πριν ή λίγο μετά από τα μαθήματα δεν περιγράφεται…
Σ’ αυτά τα (ο θεός να τα κάνει) γήπεδα μεγαλούργησαν οι φοβεροί μπαλαδόροι της τάξης μας Γεωργάτσος, Παπαλαμπρόπουλος, Δρόσος, Αβαγιαννέλης, Γεωργακόπουλος, Αζαριάδης , Κλήμης, Καμπουράκης, Λαμπρινός, Μανωλόπουλος, Μάρκου, Μερέβης, Γιαννακάκης , Χατζίρης κ.α.
Στο λόφο αυτό – και κάτω από την επαγγελματική επιτήρηση του Γυμναστή Γ. Μπία – διεξήγετο ,κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Γυμναστικής ,ο «Ανώμαλος δρόμος». Ξεκινούσαμε με φόρμες και αθλητικά παπούτσια (ΕΛΒΙΕΛΑ) από την αυλή του σχολείου βγαίναμε Πυθαίου ,ανηφορίζαμε το λόφο, ερχόμαστε ανατολικά Λ. Βουλιαγμέμης, Ζεύξιδος , Πυθαίου και συνεχίζαμε με την ίδια φορά μέχρι ….τελικής πτώσεως.
Για τον Μπία (τον μοναδικό καθηγητή γυμναστικής παγκοσμίως που έβαζε γραπτά διαγωνίσματα!) όμως πρέπει να επανέλθουμε και να αφιερώσουμε ξεχωριστή ανάρτηση στο blog μας . Με την ευκαιρία αυτή και επειδή δεν έχουμε φωτογραφία εποχής από τις γιγαντομαχίες που δίναμε στα αυτοσχέδια γήπεδα, ας περιορισθούμε σε φωτογραφία της τάξης μας με τον Γ. Μπία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το 1966 (αρχείο Δημήτρη Αναργύρου).
Ήθελα να ρωτήσω κι άλλη φορά αλλά όλο το ξεχνάω. Ο Αβαγιανέλης είναι ένα από τα αδέλφια που έπαιζαν στο Θρίαμβο και μετά (ο μικρός) στο Φωστήρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα θυμίσω επίσης, ότι ο Μπίας ήταν ένας από τους προπονητές που συνόδευσε την ομάδα κολύμβησης στους Ολυμπιακούς του Μεξικού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φωτογραφία είναι από τις ελάχιστες έγχρωμες της εποχής (13 Μαΐου 1966, Τρίτη Γυμνασίου). Στο αρχείο μου, έχει στοιχεία και για μερικούς ακόμα. Από αριστερά επάνω όρθιοι: 1ος Γιαννακάκης, 3ος Γεωργάτσος, 6ος Γαβριήλ, 7ος Καλτσάς. Κάτω όρθιοι από αριστερά 2ος Βαμβακούσης, δεξιά από τον Ηλιόπουλο Κιτρινάκης Άγγελος (που βρίσκεται άραγε;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον Sot Rods.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μικρός Αβαγιανέλλης (Ζαχαρίας) έπαιζε στο Φωστήρα, μετά στον Παναθηναϊκό και μετά ξανά στο Φωστήρα. Το 1976, σε έξοδο Πασχαλινή από το στρατόπεδο Κορίνθου (θητεία γαρ), τον συνάντησα πριν από τον αγώνα Κόρινθος-Φωστήρας. Πρόβλεψε και το αποτέλεσμα (3-0 λόγω κρασοκατάνυξης).
Η μπάλες απο τις κάλτσες που βρίσκαμε κατά καιρούς στο προαύλιο αποτελούσαν αντικείμενο καυγά με νικητές πάντα τους μεγαλύτερους, βλέπε 69, οι ελάχιστες που κρυβόντουσαν από τις μικρότερες τάξεις μόλις έβγαιναν γιά παιχνίδι ιδιαίτερα στις κενές ώρες σε ελάχιστο χρόνο περιήρχοντο στην κατοχή του κουλού. Ετσι το μόνο αντικείμενο που υπήρχε γιά αγώνα ήταν η σόλες από τα τακούνια των παπουτσιών που γλίστραγαν καταπληκτικά στο τσιμεντένιο πάτωμα του υποστέγου όπως αυτό το αντικείμενο που χρησιμοποιούν στο χόκεϋ στον πάγο. Στην έκτη τάξη η σόλα ήταν το αγαπημένο μας υποκατάστατο. ΟΜΗΡΙΚΕΣ μάχες κύριοι στο υπόστεγο. Μιά φορά που ο Κουλός μας πήρε και τη σόλα συνεχίσαμε παίζοντας χωρίς τίποτε με το ίδιο αμείωτο πάθος αναγκάζοντας τον να ψάχνει ανάμεσά μας ποιός έχει τη σόλα και τον κοροϊδεύουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λεζάντα της φωτογραφίας ανασυντάχθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις των Θ.Γιαννακάκη &Δ.Αναργύρου. Υπάρχουν όμως περιθώρια συμπλήρωσης ή διόρθωσής της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ eyedoc σαν απουσιολόγος θυμάται πολύ καλά τα ονόματα, οπότε στην θέση του Βλάχου πηγαίνει ο Βαμβακούσης, μένει ο Γκούμας 100%.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διπλανός σου γιατρέ είναι;; ο Δόγκας;;, Κιτρινάκης και όχι Κορωναίος συμφωνώ, αλλά ποίος είναι πρώτος από αριστερά στους όρθιους;;, βοήθα γιατρέ θα μου σπάσει το τσερβέλο.
Πίσω απ' τη φωτογραφία για τον όρθιο αριστερά γράφει "άγνωστος". Πιθανόν να είναι από τα παιδιά που παρείσφρησαν, όπως αυτά δεξιά. Όσο για τον "Δόγκα", θα πρέπει μάλλον να γνωματεύσει ο ίδιος. Κατά τα άλλα 100% συμφωνία για Βαμβακούση, Γκούμα και Κιτρινάκη.
ΑπάντησηΔιαγραφή