ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Γρηγόρης Αζαριάδης : Έγκλημα, noir, polar και μυστήριο… στο studio των imaginistes

...και για όσους δεν άκουσαν την εκπομπή....

Τη Δευτέρα 7/12, στο studio των imaginistes, βρέθηκε ο συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Γρηγόρης Αζαριάδης καλεσμένος της εκπομπής “SPEAKEASY”, με αφορμή το τρίτο υπό έκδοση βιβλίο του με τίτλο «Το μοτίβο του δολοφόνου».



Οι οικοδεσπότες της εκπομπής Αλεξάνδρα Λαμπροπούλου και ο Χρήστος Πιπίνης τον «ανέκριναν» κάτω από noir ατμόσφαιρα. Μιλήσαμε για τα πάντα, από το πως εισέβαλε ξαφνικά στη ζωή του η συγγραφή μέχρι και λεπτομέρειες για το πως ανατέμνει ένα πτώμα ένας ιατροδικαστής. Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα καθώς ο Γρηγόρης Αζαριάδης υπηρετεί αυτή τη νέα του ιδιότητα (ξεκίνησε τη συγγραφή μόλις πριν από μόλις πέντε χρόνια) με το πάθος και την εμμονή που επιδεικνύουν και οι πρωταγωνιστές αστυνόμοι των μυθιστορημάτων του για την εξιχνίαση των εγκλημάτων.
Λόγω της μεγάλης έρευνας που απαιτούσε η συγγραφή του τελευταίου του βιβλίου, ήταν σε θέση να μας δώσει πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον τρόπο που εξελίσσεται μια έρευνα σε real time, σήμερα το 2015 στην Αθήνα, για τις δυνατότητες ή τις ελλείψεις της υπηρεσίας, για τις ιατροδικαστικές έρευνες, τα προφίλ των δολοφόνων, τα δωμάτια ανάκρισης της γενικής ασφάλειας, αλλά και για τους ανθρώπους της που δουλεύουν για την εξιχνίαση, μέσα από τα δικά του μάτια.
Ακόμα μιλήσαμε για το polar, το πολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, το κοινωνικό πλαίσιο που αυτό κινείται και εξελίσσεται και το ενδιαφέρον που έχει πια μέσα στα πλαίσια των έντονων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών και της διαφθοράς. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνθηση του αστυνομικού μυθιστορήματος που ας σημειωθεί πως για πολλά χρόνια θεωρούνταν «παραλογοτεχνία». Για την ιστορία, το πρώτο αστυνομικό αφήγημα θεωρείται του Edgar Allan Poe «Οι φόνοι της οδού Μοργκ» με ήρωα τον ντετέκτιβ Ογκίστ Ντιπέν, γραμμένο το 1841.
Με τον Γρηγόρη Αζαριάδη μιλήσαμε για τους δικούς του ήρωες, θύματα και θύτες. Πως στήνει το προφίλ του αστυνόμου που καταδιώκει τον δολοφόνο και την αντισυμβατική εκτός «φυσιολογικών» ορίων προσωπικότητά του, το προφίλ του δολοφόνου και των θυμάτων, τις μεταξύ τους σχέσεις και πως αυτές καταλήγουν στο φόνο, το όπλο, τη μέθοδο και τον τόπο της δολοφονίας καθώς και το πλαίσιο που κινούνται όλα αυτά.


Ενδιαφέρον σημείο της εκπομπής ήταν και η συζήτηση που αφορούσε πως βλέπει και πως τοποθετεί τη γυναίκα στα μυθιστορήματά του, καθώς στο δεύτερο και τρίτο του, έχουμε γυναίκα αστυνομικό που καταδιώκει τον δολοφόνο, παρόλο που πολύ συχνά υπάρχει ένας έντονος σεξισμός με σχόλια στις κουβέντες ή στις σκέψεις των ανδρών πρωταγωνιστών. Στην ερώτηση για το οξύμωρο αυτό φαινόμενο, ο Γρηγόρης Αζαριάδης μας είπε ότι θεωρεί ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι ακριβώς το ίδιο ικανές σε αυτή τη δουλειά με τους άνδρες, όπως και σε κάθε άλλη δουλειά.
Οι ερωτήσεις ήταν πάρα πολλές και έρχονταν με καταιγιστικό ρυθμό. Ο συγγραφέας ήταν σαφής και λεπτομερειακός στις απαντήσεις, δίνοντάς μας λεπτομέρειες που γεννούσαν και άλλες ερωτήσεις. Δύο ώρες πέρασαν μέσα στο μυστήριο και την polar ατμόσφαιρα που μας ρούφηξε ολοκληρωτικά. Έτσι δώσαμε μια υπόσχεση να τα ξαναπούμε στο studio με την πρώτη ευκαιρία.
Ευχαριστούμε τον Γρηγόρη Αζαριάδη για την πολύ ευχάριστη κουβέντα μας και του ευχόμαστε «Το μοτίβο του δολοφόνου», το τρίτο του βιβλίο, να είναι καλοτάξιδο!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου